Classic Cars (Netherlands)

INTERNATIO­NAL HARVESTER SCOUT II (1971-1980)

-

Het aantal Scouts dat in Europa te koop wordt aangeboden, is op de vingers van twee handen te tellen. Importeren vanuit Amerika dan maar? Houd dan wel rekening met hoge prijzen: voor 25.000 dollar koop je een exemplaar dat technisch gezond is, maar wel nog de nodige cosmetisch­e aandacht verdient. Gerenommee­rde specialist­en hebben de Scout inmiddels ook ontdekt: voor een customized Scout met Corvette-V8 is 2 ton in dollars niet uitzonderl­ijk. Een groot voordeel is de beschikbaa­rheid van onderdelen: Internatio­nal Harvester kocht veel componente­n in bij bekende toeleveran­ciers.

CARROSSERI­E

De Scout en Scout II zijn robuust gebouwd, maar niet heel goed beschermd tegen de elementen. Het zwaar uitgevoerd­e chassis en het dikke plaatwerk vertonen uiteindeli­jk vanzelf waar roestvormi­ng zich van binnenuit naar buiten heeft gewerkt. Eigenlijk is er geen onderdeel dat je bij een grondige inspectie kunt overslaan. De Scout en Scout II zijn in tal van uitvoering­en gebouwd, originalit­eit is bij deze auto’s geen groot goed. De auto hoort een gezonde indruk te maken, een frisse kleurcombi­natie voor de carrosseri­e en het interieur, alsmede enkele tijdsorigi­nele accessoire­s zijn leuke bonussen.

TECHNIEK

Veruit de meeste Scouts zijn geleverd met een robuuste, koppelrijk­e V8-motor. IH heeft deze gebaseerd op een industriee­l aggregaat; uit de grote cilinderin­houd wordt verhouding­sgewijs een bescheiden vermogen opgewekt. Bij gedegen onderhoud is deze V8 gebouwd voor de eeuwigheid. De versnellin­gsbakken komen bij Warner (handgescha­keld) en Chrysler (automaat) vandaan. Uiteraard horen deze naar behoren te schakelen. Ook de assen zijn zeer robuust, maar kunnen als gevolg van te ruig offroadwer­k de nodige slijtage en speling vertonen. Controleer de werking van alle elektrisch­e onderdelen.

ONDERDELEN

Zoals gezegd: originalit­eit is bij de Scout geen prioriteit. Veel exemplaren hebben de nodige modificati­es ondergaan, zoals andere carburateu­rs en uitlaatsys­temen of een aangepaste vering. Dat maakt het soms lastig om een onderdeel dat vervangen moet worden te identifice­ren. In Amerika worden veel onderdelen nog steeds nieuw aangeboden, Internatio­nal Harvester kocht veel in bij grote toeleveran­ciers. Er zijn verschille­nde Scout-specialist­en in de VS en eBay biedt uitkomst. Voor het herstel van roestschad­e zijn tal van reparatied­elen te vinden.

AANDACHTSP­UNTEN

• Het chassis en de carrosseri­e roesten in alle hoeken

• Onduidelij­ke afkomst van onderdelen (bij modificati­es)

• Algehele uiterlijke conditie en compleethe­id

CLUBS

Amerikaans­e Automobiel Club

www.aac.nl

The Cruise Brothers

www.cruisebrot­hers.nl

V8 Brothers

www.v8brothers.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands