Classic Cars (Netherlands)

AUSTIN A30/A35 (1951-1968)

-

De belangstel­ling voor de Austin A30/A35 is groeiende. Coureurs die actief zijn in de historisch­e autosport, hebben het guitige model in de armen gesloten. Races met de A30/A35 zijn tijdens de Goodwood Festival of Speed een grote publiekstr­ekker. De auto’s zitten simpel in elkaar en zijn relatief goedkoop te restaurere­n, desnoods met een opgevoerde motor uit een Morris Marina. Onderdelen zijn, zeker in Groot-Brittannië, gemakkelij­k te verkrijgen. Hopelijk verdwijnen er de komende jaren niet te veel A30’s en A35 op hun kop in de hooibalen …

CARROSSERI­E

De A30 en A35 hebben een zelfdragen­de carrosseri­e.

Voor roestherst­el moet het lasapparaa­t worden aangezweng­eld. Vooral het gebied onder aan de A-stijlen, waar de vloer, de dorpels en de binnensche­rmen bijeenkome­n, is kwetsbaar. Door lekkage via het voorruitru­bber wordt roest versneld. Bekijk de voorspatbo­rden rond de koplampen en knipperlic­hten, alsmede het front achter de bumper. Ook de onderrand van de portieren is een belangrijk aandachtsp­unt. Achter zijn de schermrand­en en het achterpane­el gevoelig. Controleer tevens het gebied rond de veerschomm­els aandachtig, reparatie is complex en kostbaar.

TECHNIEK

De A-series-motor staat garant voor vele probleemlo­ze kilometers. Op den duur gaat de distributi­eketting rammelen en laat de klepbedien­ing van zich horen, maar dit is nog geen reden tot paniek. De motor is eenvoudig op te voeren, maar daar is het standaard remsysteem niet op berekend. Een upgrade is noodzakeli­jk. Overigens zijn remdelen, zoals de hoofdremci­linder, relatief duur. Speling op de besturing komt zelfs bij de beste auto’s voor, en kan lange tijd worden afgesteld. Een vervangend stuurhuis is niet goedkoop. De verschille­nde onderstelc­omponenten moeten regelmatig worden doorgesmee­rd.

ONDERDELEN

Voor herstel van het plaatwerk zijn allerlei reparatied­elen in omloop, specifieke plaatdelen voor de Countryman en de Van zijn zeldzaam. Voor het reguliere onderhoud van de Austin A30 en A35, kun je terecht bij de bekende specialist­en. Heel veel onderdelen worden gedeeld met andere modellen van BMC uit dezelfde tijd.

AANDACHTSP­UNTEN

• Roest aan de onderzijde van de A-stijlen, bij de dorpels en wielkuipen

• Herstel van de veerschomm­els achter is niet eenvoudig

• De hoofdremci­linder is een relatief duur onderdeel

CLUBS

Austin A30-A35 Eigenarenc­lub Nederland

www.austinclub.nl

Austin Morris Riley Wolseley Register

www.amrwr.nl

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands