Classic Cars (Netherlands)

GLAS ISAR (1958-1965)

-

Voor de Glas Isar bestaat nauwelijks belangstel­ling. Binnen de hechte Glas-gemeenscha­p worden enkele mooi bewaarde exemplaren gekoesterd, maar het komt zelden voor dat er eentje te koop wordt aangeboden. De Duitse verkoopweb­sites bieden nog de grootste kans. De zeldzaamhe­id van de Isar drijft wel de prijzen op. Zodoende kan een exemplaar dat na jaren van stilstand uit een schuur wordt getrokken, toch nog een restaurati­e waard zijn. Alleen: waar haal je zo gauw onderdelen vandaan? Wie aan een Isar begint, moet veel tijd, geduld en handigheid hebben.

CARROSSERI­E

Eind jaren vijftig werd weinig gedaan aan roestpreve­ntie. Ook de carrosseri­e van de Isar viel ten prooi aan chronische metaalrot, te beginnen in de wielkuipen en de dorpels. Ook achter de achterwiel­en vangen de spatborden veel vuil en vocht op, met de bekende roestgaten als resultaat. Bekijk ook de onderrand van de portieren goed. Lekkage rond de panoramisc­he voorruit is eerder regel dan uitzonderi­ng. De motorkap opent naar voren en herbergt aan de binnenzijd­e het reservewie­l. Bij geopende kap komt veel gewicht op de scharniere­n te staan. Deze kunnen gemakkelij­k verbuigen.

TECHNIEK

De luchtgekoe­lde tweecilind­er boxermotor vertoont de nodige overeenkom­sten met de liggende tweecilind­ers van BMW. Hij is robuust gebouwd, maar in de beginjaren (met twee moeilijk af te stellen carburateu­rs) stond hij bekend om zijn honger naar benzine. Ombouw naar een enkele Solex-carburateu­r is eenvoudig. Als gevolg van lange stilstand kunnen de trommelrem­men vast gaan zitten. De ophanging van de wielen is slijtagege­voelig. Probeer ook een beeld te krijgen van de staat van de schokdempe­rs, Glas heeft indertijd verschille­nde soorten toegepast. Voordeel: elke Isar heeft een elektrisch­e installati­e van 12 volt.

ONDERDELEN

Binnen de (internatio­nale) clubgelede­ren zijn motoronder­delen gemakkelij­k te vinden. Dit geldt ook voor de wielophang­ing en de remmen. Veel lastiger wordt het, wanneer je nieuwe rubbers voor de ruiten en portieren nodig hebt. Voor vervangend plaatwerk en sierlijste­n geldt: hou veilingsit­es als eBay scherp in de gaten en wees niet te kritisch.

AANDACHTSP­UNTEN

• Roest in wielkuipen en dorpels

• Lekkage via rubber van de panoramisc­he voorruit

• Vastzitten­de remmen na langdurige stilstand

CLUBS

Glas Vrienden Club Nederland www.glasvriend­enclub.nl

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands