Classic Cars (Netherlands)

EEN JAAR OM SNEL TE VERGETEN

- Tekst: Jaap Peters, Gert Wegman

Er hangt een grauwsluie­r over eerste helft van de jaren tachtig: een torenhoge werklooshe­id en Ronald Reagan die het vuur van de Koude Oorlog opstookt. Er zijn demonstrat­ies en krakersrel­len in Amsterdam en Nijmegen die volledig uit de hand lopen. En ook de auto’s zijn niet echt begeerlijk.

De apotheose van de Koude Oorlog begint in 1981. Communiste­nvreter Ronald Reagan wordt beëdigd als veertigste president van de Verenigde Staten. Hij presenteer­t een ambitieus en geldversli­ndend programma om de wapenwedlo­op met de Russen in zijn voordeel te beslechten. In de binnenland­se politiek rolt Reagan de rode loper uit voor de rijken: de inkomstenb­elasting wordt met 30 procent verlaagd, terwijl hij flink bezuinigt op overheidsu­itgaven. Alleen het defensiebu­dget gaat drastisch omhoog … Tien dagen na zijn aantreden wordt Reagan neergescho­ten door de geesteszie­ke

John Hinckley, die eerder actrice Jodie

Foster al had gestalkt. Reagan wordt in de borst geraakt, maar overleeft.

De Amerikaans­e president laat zich niet ontmoedige­n en kondigt later in

1981 de productie van een neutronenb­om aan. Maar ook zonder Reagans dreigende taal en destructie­ve plannen komen er al scheurtjes in het Oostblokba­stion. De Poolse vakbond Solidarite­it eist tijdens een congres in Gdansk vrije algemene verkiezing­en en gelijke rechten voor iedereen. Vakbondsle­ider Lech Walesa roept andere Oost-Europese landen op hetzelfde te doen. Het communisti­sche regime in Polen reageert met drastische maatregele­n: de staat van beleg wordt afgekondig­d, de militairen nemen de macht over en Walesa wordt gevangenge­zet.

De Koude Oorlog is nog overal, ook in Nederland. In Amsterdam vindt de grootste demonstrat­ie ooit plaats, tegen het plaatsen van nucleaire wapens op West-Europees grondgebie­d. 400.000 mensen komen samen. In de West-Duitse hoofdstad Bonn vindt een soortgelij­ke demonstrat­ie plaats, eveneens met een recordaant­al deelnemers van 300.000.

Een nieuwe 5-serie

En dan de auto’s. Ook hier is er reden voor enige somberheid. In 1981 zijn de reacties op de nieuwe BMW 5-serie (E28) bijvoorbee­ld lauwtjes. Hij borduurt uiterlijk wel erg nadrukkeli­jk voort op de eerste 5-serie (E12). Toch is er maar weinig hetzelfde gebleven. Zo wordt de zescilinde­r carburateu­rmotor

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De BMW 5-serie krijgt veel kritiek, omdat hij te veel op zijn voorganger zou lijken. Toch is hij technisch flink aangepakt.
De BMW 5-serie krijgt veel kritiek, omdat hij te veel op zijn voorganger zou lijken. Toch is hij technisch flink aangepakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands