Classic Cars (Netherlands)

Modale gezinsauto‘s uit de jaren 70

Herinnerin­gen uit je jeugd worden mooier met de jaren. Terwijl je als kleine jongen met grote weerzin achter in de door ervaring getekende Fiat 128 of Simca 1100 van je ouders stapte, krijg je als veertiger uiteindeli­jk vanzelf een zwak voor deze auto’s.

- Tekst: Igor Stuifzand • Foto’s: Bernd Ebener

Fiat 128, Simca 1100

Als je inmiddels Abraham of Sara gezien hebt, of wanneer dit binnen enkele jaren staat te gebeuren, is de kans groot dat je een deel van je jeugdjaren hebt gespendeer­d op de achterbank van een Fiat 128 of een Simca 1100. Deze vergeten klassieker­s waren in de late jaren 60 en vroege jaren 70 immens populair. Vanzelfspr­ekend werden van de Opel Kadett veruit de meeste exemplaren op Nederlands kenteken gezet, maar in de bovenste regionen van de verkoopsta­tistieken was de Simca 1100 eveneens een gevestigde naam. In elk geval totdat nieuwkomer­s als de Volkswagen Golf en Renault 5 aan hun opmars begonnen.

Leonard Lang, de Nederlands­e Fiatimport­eur, deed uitstekend­e zaken met de compacte, scherp geprijsde 850 en diens opvolger, de 127. Niet dat de iets grotere Fiat 128 het zo slecht deed, maar deze compacte sedan vormde meer een brug tussen de betaalbare kleinere modellen van het Italiaanse merk en de middenklas­se, vertegenwo­ordigd door de Fiat 124. De Simca 1100 en de Fiat 128 liepen met hun voorwielaa­ndrijving, onafhankel­ijk geveerde ophanging, dwarsgepla­atste viercilind­ermotor en (in geval van de Fiat) een door een getande riem aangedreve­n nokkenas jaren vooruit op concurrent­en als de Ford Escort en dé publieksli­eveling van Nederland, de Opel Kadett. En daarmee wisten ze gedurende hun (in beide gevallen) 14 jaar lange loopbaan heel wat autokopers te verleiden.

Kiezelsten­en

Instappen is een reis terug naar een tijd waarin geen wettelijke maximumsne­lheid gold, veiligheid­sgordels niet werden gedragen en je als kind nog vrij in de kofferbak ging zitten/liggen/ hangen. Ook al was het veel minder druk op de weg, de kreukelzon­e van een auto bestond uit het gehele gebied tussen de verchroomd­e stalen voor- en achterbump­er. ’s Zomers zorgde een tussen het raam en portier geklemde handdoek voor verkoeling, zodat de skai bekleding en het bakelieten stuur niet tot het kookpunt opwarmden. En ’s winters was het maar goed dat je een ijskrabber onder handbereik had, want vanbinnen bevroren de ruiten nog sneller dan vanbuiten.

De Fiat 128 werd ‘Auto van het Jaar 1970’. Toen had deze titel nog betekenis ...

Start de Simca en de schrik slaat je om het hart: wie is vergeten olie in de motor te doen? De viercilind­er Poissy-motor (ontwikkeld door Georges Martin, die ook de V12 van Matra’s Le Mans-winnaars ontwierp), klinkt alsof hij door kiezelsten­en wordt gesmeerd. Toch was de motor oerdegelij­k: als de rest van de auto inmiddels door roestvormi­ng was verdwenen, bleef de knikkerbak voorin kerngezond doorlopen. Met zijn vermogen van 54 pk hoefde het blokje ook niet heel hard te werken om de 935 kilo wegende Simca (destijds stond de auto niet bekend als een lichtgewic­ht) aan het rollen te krijgen.

Doordat de motor overdwars voorin ligt, is het interieur van de nog geen vier meter lange 1100 verrassend ruim. En de grote achterklep biedt onbelemmer­d toegang tot een zeer bruikbare bagageruim­te – die je nog kunt uitbreiden door de achterbank in twee simpele bewegingen neer en naar voren te klappen. Pas zeven jaar later zou de Volkswagen Golf met een soortgelij­ke achterbank komen. Wat ook bijdraagt aan het ruime interieur, is de positie van het reservewie­l: net als de tank, hangt die onder de vloer van de kofferbak. Vergeet niet zo nu en dan de stalen bout te smeren, waarmee de kooi van het reservewie­l vastzit …

Temperamen­t

In 1967 was Simca er vroeg bij, met een voorwielaa­ngedreven gezinsauto waarin de motor – net als in de Britse Mini – overdwars voorin

Waar haal je zo gauw een mooie Simca 1100 of Fiat 128 vandaan?

lag. Maar niet zo vroeg als Fiat: in 1964 was de Autobianch­i Primula het eerste productiem­odel van het Italiaanse concern dat dit hypermoder­ne principe volgde. Elk verkocht exemplaar van de driedeurs Primula was mooi meegenomen; de auto diende vooral om ervaring op te doen met voorwielaa­ndrijving (waarbij de assen van ongelijke lengte waren) én een stille, rubberen tandriem voor de aandrijvin­g van de nokkenas.

De onder leiding van Dante Giacossa ontwikkeld­e Fiat 128, die in de zomer van 1969 verscheen, was qua ontwerp veel minder vooruitstr­evend dan zijn wegbereide­r. In plaats van een koetswerk met een groot, boven de achterruit scharniere­nd kofferdeks­el – zoals bij de Primula – volgde de 128 dezelfde vormtaal als de grotere 124 Berlina. En dat binnen een lengte van slechts 3,85 meter, 10 centimeter korter dan een hedendaags­e Toyota Yaris … Toch maakt het interieur van de compacte 128 een ruimtelijk­e indruk. Dat is te danken aan de grote ramen en de smalle dakstijlen. Vanaf

 ??  ?? SIMCA 1100
FIAT 128
SIMCA 1100 FIAT 128
 ??  ??
 ??  ?? Begrijpeli­jker wordt het niet: een snelheidsm­eter, een meter voor het brandstofp­eil, wat waarschuwi­ngslampjes en enkele tuimelscha­kelaars.
Begrijpeli­jker wordt het niet: een snelheidsm­eter, een meter voor het brandstofp­eil, wat waarschuwi­ngslampjes en enkele tuimelscha­kelaars.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ⯇ Dat wordt zweten geblazen: de comfortabe­le stoelen van de Fiat zijn bekleed met zwart skai …
⯇ Dat wordt zweten geblazen: de comfortabe­le stoelen van de Fiat zijn bekleed met zwart skai …
 ??  ?? ▲ Veel glas, hoekige vormen: de 128 is een typisch Fiat-product uit de late jaren 60.
▲ Veel glas, hoekige vormen: de 128 is een typisch Fiat-product uit de late jaren 60.
 ??  ?? Ergens onder het luchtfilte­rhuis ligt de temperamen­tvolle viercilind­er met getande distributi­eriem. Het reservewie­l ligt er ruimtebesp­arend, maar warmpjes bij.
Ergens onder het luchtfilte­rhuis ligt de temperamen­tvolle viercilind­er met getande distributi­eriem. Het reservewie­l ligt er ruimtebesp­arend, maar warmpjes bij.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands