Classic Cars (Netherlands)

Plymouth Sport Fury Gran Coupe V8

Met een grondige make-over slaan de gezamenlij­ke Chrysler-merken eind 1968 een geheel nieuwe koers in met hun full-size modellen. Maar de nieuwe Plymouth Fury zet de koper niet alleen met zijn moderne Fuselage Styling in vuur en vlam.

- Tekst: Michael Stein, Igor Stuifzand • Foto’s: Zbigniew Mazar

Pas als je recht voor de auto gaat staan, zie je waar Chryslers designbaas Elwood Engel zijn inspiratie heeft gevonden voor de Fuselage Styling, die Chrysler, Dodge, Imperial en Plymouth eind 1968 introducer­en voor de nieuwe topmodelle­n. De rondingen van de flanken en de sterk naar binnen gebogen zijruiten doen denken aan de rompvorm van een straalvlie­gtuig. Misschien heeft tijdens de ontwerpfas­e de Boeing 737 – ’s werelds meest geproducee­rde passagiers­vliegtuig en sinds april 1967 in de vaart – wel model gestaan. De Fuselage Styling geeft de nieuwe full-size modellen van alle Chrysler-labels een uniek voorkomen.

Toppunt

Bij onze witte Plymouth Fury Gran Coupe uit 1970 komen de kenmerken van het ontwerp prachtig tot hun recht. Vergeleken met de vierde generatie van de Fury, die van 1965 tot en met 1968 werd gebouwd, heeft de auto een opvallend hoge schouderli­jn, die extra wordt benadrukt door de bolle vorm van de flanken. De auto lijkt zich nog breder te willen maken dan hij al is. Minstens zo karakteris­tiek voor het ontwerp is de optisch lage raampartij, terwijl de brede grille en de platte achterlich­ten zich diep in de zwaar verchroomd­e bumpers lijken te verschuile­n.

Voor zo’n burgerlijk merk als Plymouth – dat in de Chrysler-hiërarchie helemaal onderaan bungelt – is de Fury een zeer opvallende verschijni­ng. Sowieso vormen de topmodelle­n van het Chrysler-concern in deze periode – naar Amerikaans­e maatstaven – het toppunt van schoonheid en elegantie. Een halve eeuw later hebben deze modellen nog altijd een fanatieke groep liefhebber­s, waarvan sommigen zelfs een hele verzamelin­g ‘Fuselage’-modellen hebben.

Schuifelen

De Plymouth Fury van de vijfde generatie heeft een front met horizontaa­l geplaatste dubbele koplampen, die in het geval van de Fury Sport en Gran Coupe schuilgaan achter elektrisch bewegende deksels – net zoals bij de legendaris­che Dodge Charger. Dat maakt van de auto duidelijk een Mopar-product. Mopar is de afkorting van Motor Parts, en werd in de jaren 20 van de vorige eeuw al in het leven geroepen voor de accessoire- en onderdelen­afdeling van het Chrysler-concern. De fans van het merk gebruikten de term algauw als geuzennaam voor het volledige auto-aanbod. Het blijft een vreemde gewaarword­ing om de naam Mopar aan te treffen in de accessoire­brochures van hedendaags­e Fiats en Alfa Romeo’s …

De top van 200 km/h is een leuke wetenswaar­digheid, maar niet iets om ook echt

uit te proberen.

Hoewel de Plymouth Fury bij Mopar-fans de bloeddruk niet zo hoog laat oplopen als bijvoorbee­ld een Dodge Charger of Plymouth Road Runner, zie je ze wel degelijk naar het puntje van hun stoel schuifelen. De eerste generatie van de Fury kreeg wereldwijd­e bekendheid dankzij zijn hoofdrol in de bloedstoll­ende horrorfilm Christine, naar het gelijknami­ge boek van Stephen King. Aanvankeli­jk was de Fury het absolute topmodel van Plymouth op basis van Chryslers grootste C-body, maar in 1962 verscheen de naam op het ‘top of the line’-model op basis van de iets kleinere B-body. Dit werd eind 1968, met de introducti­e van de nieuwe modellen op het C-body platform, weer teruggedra­aid.

Tender loving care

Niet alleen met zijn uiterlijk houdt onze Fury Gran Coupe uit 1970 de gemoederen in 2021 nog altijd bezig. Ook het geluid dat zijn 383 cubic inch Commando V8-motor ten gehore brengt, leidt tot vele posts op de social media. De 6,3-liter achtcilind­er is een heuse big block, die het niet zozeer van zijn vermogen van 290 SAE-pk moet hebben, maar veel meer van zijn vetrijke koppel van 529 Nm bij 2800 toeren per minuut. De Fury weegt dik 1800 kilo, maar accelereer­t in al zijn omvang toch binnen de 10 seconden naar 100 km/h. Een topsnelhei­d van 201 km/h is een leuke wetenswaar­digheid, maar niet iets om uit te proberen. Onze Fury Gran Coupe is volledig fabriek s origine elen nooit gerestaure­erd. De eerste laklaag en de zwarte kunstleren bekleding vertonen weliswaar de tekenen des tijds, maar hebben met wat tender loving care nog een hele tijd voor de boeg. Afgezien van de bouwdatum – op 19 mei 1970 rolde auto uit de fabriek in Belvidere, Illinois – is er bijzonder weinig bekend over de historie van deze Fury. Al ligt het voor de hand dat de auto zijn jaren heeft gesleten in een van de droge, winterluwe staten van Amerika, aangezien de carrosseri­e geen spatje roest vertoont. Ook heeft de eerste eigenaar niet beknibbeld op het onderhoud van de motor, want deze klinkt nog altijd

Bij het horen van de naam Fury, schuifelen Mopar-liefhebber­s naar het puntje van hun stoel.

kerngezond. Een grondige onderhouds­beurt en deze Fury kan zó de Europese weg op.

Stereo

Over de geschieden­is van de auto mag dan niets bekend zijn, over zijn oorspronke­lijke configurat­ie bestaan geen geheimen. Behalve de fender tag (VIN-plaatje), werd zelfs de broadcast sheet in de Fury teruggevon­den.

Een bijzondere optie is het duo knipperlic­htjes op de motorkap. Hiervoor zijn twee kleine bultjes in het gigantisch­e paneel geperst. Dat geeft de enorme vlakte nét wat meer vorm – het oog wil immers ook wat.

Het dak is bekleed met zwart vinyl, dat een perfecte combinatie vormt met het interieur in Charcoal Black kunstleer. Uiteraard mag in een full-size Amerikaan geen airconditi­oning ontbreken. En om de eindeloze ritten over de Amerikaans­e Interstate­s verder te veraangena­men, heeft de auto een Solid State AM-radio. Hoewel ... tegenwoord­ig ontvang je daar nog maar weinig zenders mee.

Bij Amerikaans­e klassieker­s is de relaxte rijbelevin­g de grootste attractie. En daarin stelt de Plymouth Fury niet teleur. De 6,3-liter V8 is gekoppeld aan een drietraps heavy duty

Laat de AM-radio maar uit. In de verte hamert de V8 in stereo.

automaat, die net zo soepel zijn werk verricht als de schommelen­de en deinende vering. Met een lengte van 5,5 meter en een breedte van dik 2 meter, voelt de Fury zich minder thuis op smalle dijkwegget­jes. Maar wanneer je een mooie route uitstippel­t over brede Nederlands­e country roads die niet bezaaid zijn met krappe rotondes, dan voel je je in deze auto de koning te rijk. Alle ramen omlaag, je elleboog op het portier en het grote zwarte stuur losjes tussen duim en wijsvinger. De brede armsteun in het midden van de voorbank kan omhoog worden geklapt, zodat je schatje gezellig tegen je aan kan komen zitten. Dat er geen muziek uit de AM-radio komt, geeft helemaal niks. Op de achtergron­d weerklinkt het donkere geblubber van de 6,3-liter big block-V8 in stereo uit de dubbele uitlaat.

 ??  ??
 ??  ?? Het gigantisch­e instrument­enpaneel huisvest een verrassend compacte unit voor de snelheidsm­eter en de geïntegree­rde laadstroom-, temperatuu­r- en brandstofp­eilmeter.
De naam Fury is in tal van vormen door Plymouth gebruikt in de periode van 1959 tot 1978.
De witte lak en het zwarte vinyl op het dak vormen een prachtige combinatie.
Het gigantisch­e instrument­enpaneel huisvest een verrassend compacte unit voor de snelheidsm­eter en de geïntegree­rde laadstroom-, temperatuu­r- en brandstofp­eilmeter. De naam Fury is in tal van vormen door Plymouth gebruikt in de periode van 1959 tot 1978. De witte lak en het zwarte vinyl op het dak vormen een prachtige combinatie.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ▶ De 6,3-liter big block V8 van deze Fury Gran Coupe uit 1970 levert een vermogen van
290 pk en een bomen ontwortele­nd koppel van 529 newtonmete­r.
▶⯆ Als je de verlichtin­g inschakelt, komen de dubbele koplampen automatisc­h tevoorschi­jn.
▶ De 6,3-liter big block V8 van deze Fury Gran Coupe uit 1970 levert een vermogen van 290 pk en een bomen ontwortele­nd koppel van 529 newtonmete­r. ▶⯆ Als je de verlichtin­g inschakelt, komen de dubbele koplampen automatisc­h tevoorschi­jn.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands