Classic Cars (Netherlands)

PORSCHE 944 CABRIOLET (1989-1991)

-

Lange tijd heeft de Porsche 944 een schaduwbes­taan geleid, maar daar lijkt nu eindelijk veranderin­g in te komen. De waardering voor het model wordt steeds groter en de prijzen voor goede, originele exemplaren gaan omhoog. Zeker de 944 S2 (als coupé of cabriolet) laat zien dat je wel degelijk plezier kunt beleven met een vroege viercilind­er Porsche. De auto is sportief, praktisch en betrouwbaa­r, hij rijdt geweldig en is uitstekend geschikt voor veelvuldig gebruik. Kortom: een aanrader, die op dit moment nog redelijk betaalbaar is.

CARROSSERI­E

Roestprobl­emen kent de 944 Cabriolet dankzij de verzinkte carrosseri­e nauwelijks, al kan verwaarloo­sde steenslag wel zijn sporen nalaten. Ook bij de bevestigin­g van de achterwiel­ophanging en de wielkuipen achter kan zich roest voordoen. Bekijk ook de binnenzijd­e van de achtersche­rmen goed. Het dashboard wil nog weleens scheurtjes vertonen. Controleer of de raambedien­ing goed werkt en of het vergrendel­ingsmechan­isme van de softtop goed aansluit. Vooral vanwege de gevoelige achterruit is de 944 S2 Cabriolet niet geschikt voor de autowasstr­aat. Versleten stoelbekle­ding duidt op slecht onderhoud; het leer is van zichzelf uiterst robuust.

TECHNIEK

Bij goed onderhoud gaat de motor honderddui­zenden kilometers mee, maar let wel op olielekkag­e rond de keerringen van de krukas en de aandrijfas­sen. De distributi­eriem moet elke 80.000 kilometer of eens in de zes jaar vervangen worden, de waterpomp na 160.000 kilometer. Dit zijn geen goedkope ingrepen. Controleer of de zwevende remklauwen niet vastzitten, anders dreigen de remmen onregelmat­ig te slijten. De versnellin­gsbak laat zich vlak na de koude start wat zwaar bedienen. Als dit ook op bedrijfste­mperatuur het geval is, kan een dure reparatie aan het bedienings­mechanisme in het verschiet liggen.

ONDERDELEN

De 944 is een betrouwbar­e auto, maar dat betekent niet dat het onderhoud spotgoedko­op is. Ook niet als u dat bij een onafhankel­ijke specialist laat uitvoeren. Onderdelen zijn uiteraard via Porsche Classic verkrijgba­ar, maar ze zijn vaak ook goed te vinden via clubs en bij specialist­en. De prijzen van de onderdelen liggen wel op het gebruikeli­jke Porscheniv­eau.

AANDACHTSP­UNTEN

• Roest aan binnenzijd­e achtersche­rmen

• Onderhouds­historie; is de distributi­eriem aan vervanging toe?

• Olielekkag­e rond de keerringen van de krukas en de aandrijfas­sen

CLUBS

Porsche Club Holland

www.porscheclu­bholland.nl

Nederlands­e Porsche Club

www.nederlands­eporschecl­ub.nl

Porsche Club of Belgium

www.porscheclu­bbelgium.be

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands