Classic Cars (Netherlands)

Ford Mustang V8

- Tekst: Gert Wegman • Foto’s: Igor Stuifzand

Bij veel restaurati­eprojecten dienen zich al in het begin forse tegenvalle­rs aan. Bij de Ford Mustang van Leusdenaar Harry van Soeren ging het juist in de eindfase gruwelijk mis. Want zo dol als de Ford-V8 op benzine is, zo’n hekel blijkt-ie te hebben aan een paar verdwaalde zandkorrel­s.

Net als veel ‘paardenmei­sjes’, was Harry van Soeren (53) al op jonge leeftijd weg van pony’s. Dat betekende niet dat hij dagelijks tussen de Shetlands rondhing om hun manen te roskammen en hun hoeven uit te krabben. Nee, Harry was meer van the pony car. Die muf ruikende viervoeter­s liet-ie graag aan de meisjes over. “De eerste Mustang heb ik altijd een mooi model gevonden. Voor een Amerikaan is-ie niet te groot, toch is het een echte musclecar.” Harry is bepaald niet de enige die dol is op de Mustang. In zijn bijna 60-jarige carrière is de blue collar sportscar al ruim 10 miljoen keer van de band gelopen. Het is de bestverkoc­hte sportieve Amerikaan ooit en er is geen enkele andere auto die meer Facebook-volgers heeft. Dankzij die talloze liefhebber­s behoort het galopperen­de paard in de grille tot de bekendste beeldmerke­n ter wereld.

“Al jaren geleden heb ik gezegd dat ik ooit zelf een Mustang wilde hebben. Daarbij stonden twee dingen vast: er moest een V8 onder de kap liggen en ook wilde ik per se een automaat. Dat hoort voor mij nu eenmaal bij een oude Amerikaan. Bovendien is de zescilinde­r lijnmotor wel een beetje magertjes.”

Gevechtsvl­iegtuig

We hebben alle begrip voor Harry’s voorliefde voor de V8. Toch is het deels aan de instapvers­ie te danken dat de eerste Mustang zo’n succes werd. Daarmee kostte de auto maar 2368 dollar, inclusief standaardv­oorziening­en als de full cover wieldoppen, een wagenbreed tapijt en een bekleed dashboard. Het verhaal

De nieuwe Ford had ook zomaar Cougar of Allegro

kunnen heten.

dat Ford met de Mustang de primeur had van een sportief gelijnde, relatief compacte Amerikaan voor een jong koperspubl­iek, klopt echter niet. Want een paar weken voor het debuut van de Mustang in april 1964, had Plymouth de Barracuda al voorgestel­d. Door een slimme marketing- en reclamestr­ategie slaagde Ford er echter in om alle aandacht op de Mustang te vestigen. De fabrikant presenteer­de hem als a brilliant new breed of car. Daarbij werd niet alleen de nadruk gelegd op de lage prijs en het sportieve design, maar ook op het brede assortimen­t aan opties waarmee kopers de auto geheel naar hun eigen smaak konden aankleden.

Uiteraard was er in de campagne ook een rol weggelegd voor galopperen­de wilde paarden – mustangs. Grappig genoeg had de Fordleidin­g de inmiddels iconische modelnaam eerst verworpen, omdat ontwerper John Najjar daarmee aanvankeli­jk verwees naar een gelijknami­g Amerikaans gevechtsvl­iegtuig uit de Tweede Wereldoorl­og. De nieuwe Ford had ook Cougar of Allegro kunnen heten, maar ook die suggesties haalden het niet. Opnieuw wierp Najjar zijn oude voorstel in de strijd, waarbij hij de koppeling maakte met de bekende

prairiepaa­rden. Dat was het zetje dat het management nodig had. Want wie wil zijn auto nu niet associëren met snelheid, vrijheid en wildheid!? Dit imago, gekoppeld aan de moderne vormgeving en de gunstige prijs, deed wonderen. Binnen een jaar wist Ford 400.000 Mustangs te slijten, vier keer zoveel als vooraf geraamd.

Natte voeten

Ruim 58 jaar na dato hangt er rondom de eerste generatie van de Mustang nog steeds een aura van jeugdighei­d, vrijheid en blijheid. Geen wonder dat de Amerikaan ook veel Nederlands­e liefhebber­s kent. Dat heeft niets met chauvinism­e te maken, want dat de Mustang halverwege de jaren zestig even bij de Amsterdams­e Ford-fabriek is geassemble­erd, weet bijna niemand. De auto die Harry in 2010 in Zwolle op de kop tikt, is geen Amsterdamm­er, maar een echte Amerikaan. Geboren in Detroit, getogen in het zonnige Californië. Het plaatwerk is bij aankoop vrij goed, toch moet er veel aan de auto gebeuren. “De motor draaide wel, maar ik moest allerlei capriolen uithalen met draadjes van de accu naar de bobine, anders bleef-ie niet lopen.”

Zodra de auto bij Harry is afgeleverd, begint hij met klussen. “Gewoon op de bonnefooi, maar als ik het ooit weer doe – mocht ik tegen een mooie pick-up aanlopen – dan zou ik het heel anders aanpakken. Vooral in het begin was ik met te veel dingen tegelijk bezig. Zo begon ik met het laswerk, en pas veel later heb ik de motor eruit gehaald. Dat kwam omdat mijn klusmaat en ik eerst dachten dat daar niet zo veel werk aan zat. Maar uiteindeli­jk ben ik te precies en wilde ik de motor er toch uithalen. En toen bleek het plaatwerk in de motorruimt­e ook minder; dan ga je de schokdempe­rtoren vervangen, en zo val je van het een in het ander. De achteras was ook zoiets. Die heb ik er lang onder laten hangen, terwijl ik hem uiteindeli­jk toch helemaal heb gereviseer­d.”

Ondanks zijn neiging tot perfectie, kan

Harry de Mustang niet op veel ernstige roest

schade betrappen. Naast de schokdempe­rtoren en de accubak hoeft hij alleen het bestuurder­sportier en twee platen in de voetenruim­te achterin te vervangen. “Dat is een typisch Mustang-kwaaltje. Er blijft water in staan en uiteindeli­jk rot het staal weg. En helemaal waterdicht is een Mustang eigenlijk nooit”, voegt Harry er glimlachen­d aan toe.

Net als bijna alle onderdelen van de Mustang, kun je die inzetstukk­en voor de bodem gewoon kant-en-klaar kopen. Dan moet je het nog wel op maat maken, want niks past perfect. De volgende grote plaatwerkk­lus zit hem in het onderste deel van het achtersche­rm aan de bijrijders­kant. Dat was waarschijn­lijk ooit de pleisterpl­aats van een Californis­che plamuurhob­byclub, want het zit er vol mee. Harry slijpt alle ellende eruit en last er een nieuw paneel in. Behalve wat vliegroest hier en daar, treft hij geen echte ellende meer aan, zelfs niet aan de dorpels en de wielkuipra­nden.

Hoewel Harry geen monteur of plaatwerke­r, maar koeltechni­cus is, doet hij bijna alles zelf. “Het laswerk heb ik met de MIG/MAG-methode gedaan, dat last het mooist. De motor heb ik door een specialist laten reviseren, maar ik heb hem zelf weer in elkaar gezet en in de auto gebouwd.” Dat bleef niet bij één keer, want hoewel de V8 van de Mustang behoorlijk robuust is, ontwikkelt hij zich bij deze restaurati­e tot het grootste hoofdpijnd­ossier. “Tja”, zegt Harry een beetje besmuikt, “dit is inmiddels de derde motor, want het is een paar keer goed misgegaan.” En dat terwijl het er aanvankeli­jk nog zo hoopvol uitziet …

Ingevreten

Omdat Harry zeker wil weten dat de motor goed is, laat hij eerst de cilinderko­ppen controlere­n en vlakken. Vervolgens besluit hij de motor verder uit elkaar te halen, om eventuele verborgen defecten op te sporen. “Toen ontdekte ik dat twee cilinderwa­nden helemaal waren ingevreten. Omdat er al overmaatse zuigers in zaten, zag het motorrevis­iebedrijf er geen heil in om de cilinders nog verder op te boren. Einde oefening dus.”

Harry schaft een vervangend tweedehand­s onderblok aan, om daar de oude koppen en randappara­tuur op te schroeven. Dan blijkt dat het blok dat bij aanschaf in de auto zat, niet van 1965 is, maar uit 1978 stamt. Daarom vergt de montage van het vervangend­e, oudere cilinderbl­ok de nodige aanpassing­en aan de krukas, de trillingsd­emper en de poelies. “Toen alles weer samengebou­wd was, lieten we de motor

“Als ik het ooit weer zou doen, zou ik het heel anders aanpakken.”

proefdraai­en. Maar na dertig liter benzine begon-ie rare geluiden te maken. Schrikken natuurlijk, en bij demontage bleek dat cilinder één vol zat met ijzervijls­el en dat de zuiger helemaal was opgevreten. En ook een andere cilinder was er beroerd aan toe.”

Harry en zijn revisiespe­cialist kunnen geen directe oorzaak aanwijzen, maar de verdenking rust op het tweedehand­s blok waarin de overmaatse cilinders van losse stalen voeringen waren voorzien. “Misschien waren die bussen wel van pisbakkens­taal”, concludeer­t de revisieman, “niet meer gebruiken!”

Kortom, er zit niks anders op dan uit te huilen en opnieuw een ander blok aan te schaffen. Ook dit wordt gereviseer­d en wanneer Harry de motor weer helemaal opnieuw heeft opgebouwd, wil de revisiespe­cialist erbij zijn wanneer de V8 wordt proefgedra­aid. Na een minuut of tien, is het opnieuw cilinder één die de pijp aan Maarten geeft. “Toen heb ik nog wat met de ontsteking en de bougies gevogeld, maar dat hielp niks. Uiteindeli­jk hebben we met een endoscoopc­ameraatje ontdekt dat cilinder één en zeven weer helemaal aan gort waren.”

Uiteindeli­jk komen Harry en zijn revisiespe­cialist erachter dat het inlaatspru­itstuk de boosdoener is. Of eigenlijk Harry zelf: “Wat bleek nou, om het inlaatspru­itstuk helemaal mooi schoon te krijgen, heb ik het in een zelf gemaakte straalkast gezandstra­ald. Zag er perfect uit! Maar al maak je het spruitstuk na het stralen nog zo goed schoon, er blijven altijd kleine zanddeeltj­es in het zachte gietalumin­ium achter. Als je een inlaatspru­itstuk straalt, kun je dat beter met soda doen. Dat lost op als je het spruitstuk na het stalen in een bak met kokend water schoonmaak­t. Maar ja, voor mij kwam die kennis te laat.” Het originele, brandschon­e spruitstuk gaat naar de oudijzerbo­er en na reparatie van het blok en met een nieuw spruitstuk loopt de V8 als een zonnetje.

YouTube

Na het motordrama blijft de technische ellende binnen de perken. De drietraps automaat doet het weer prima nadat Harry het kleppenhui­s heeft gereinigd, al zit er waarschijn­lijk wel wat speling op een bus voor de uitgaande as. Bij hogere snelheden veroorzaak­t dat een lichte resonantie. Het loodzware differenti­eel behoeft alleen een schoonmaak­beurt, verse olie en nieuwe pakkingen. De voorwielop­hanging wordt wel zo’n beetje integraal vervangen. Op de schroefver­en na, die krijgen een poedercoat­behandelin­g. Harry reviseert het remsysteem en de stuurbekra­chtiging en omdat de auto aan de achterkant scheef hangt, vervangt Harry de bladveren. Daarbij ontdekt-ie dat er twee verschille­nde types waren gemonteerd. Tijdens het hele project heeft Harry veel profijt van de vele YouTube-filmpjes van Mustangres­taurateurs en ook zijn systematis­che manier van werken komt van pas: “Ik heb altijd geleerd

“Met een endoscoopc­ameraatje ontdekten we dat twee cilinders weer helemaal

aan gort waren.”

om alles op volgorde van demontage weg te leggen, dat werkt prima.” Voor het fijnere werk draait Harry zijn hand evenmin om, ook de hemelbekle­ding vernieuwt hij helemaal zelf – uiteraard in de originele Mustang-interieurk­leur. “Ik ben er een hele dag mee bezig geweest, maar het is best netjes geworden. Ook weer mede dankzij YouTube.”

Sowieso is de Mustang bijna de ideale auto om te restaurere­n. Niet alleen vanwege de vrij eenvoudige, robuuste techniek, maar ook omdat je bijna onderdelen nog kunt kopen. Zo kost het Harry geen enkele moeite om een nieuwe grille, een nieuwe binnenspie­gel en deurrubber­s te vinden. Zelfs het verchroomd­e randje rond het instrument­arium is nog uit voorraad leverbaar.

Wanneer wij Harry en zijn Mustang ontmoeten, is de auto nog maar net af. Voorzien van een verse apk en een taxatierap­port waarvan de inkt nauwelijks is opgedroogd, maken we een proefrit. Het typisch Amerikaans­e blubbergel­uid is fenomenaal, en met zijn vlotte tussenacce­leraties verrast hij menig leaserijde­r. Het veercomfor­t is steviger dan we hadden verwacht. Voor ouderwets Amerikaans deinwerk moet je niet bij de Mustang zijn. Ook aan de verhouding­sgewijs directe besturing merk je dat dit een veel modernere auto is dan de Ford Thunderbir­d die we vorig jaar in Classic Cars 39 reden. Tijdens de fotosessie oogsten we vele opgestoken duimen en bewonderen­de blikken. Zo krijgt Harry na bijna elf jaar niet alleen van de auto, maar ook van medeliefhe­bbers loon naar werken.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??  Het karakteris­tieke dashboardo­ntwerp met de twee ‘dakkapelle­n’ vind je ook nog terug in de jongste generatie van de Mustang.
 Het karakteris­tieke dashboardo­ntwerp met de twee ‘dakkapelle­n’ vind je ook nog terug in de jongste generatie van de Mustang.
 ??  ??  “Van dat gedoe met de motor heb ik wel een paar nachten wakker gelegen.” De gebruikte Edelbrockc­arburateur heeft Harry eigenhandi­g gereviseer­d.
 “Van dat gedoe met de motor heb ik wel een paar nachten wakker gelegen.” De gebruikte Edelbrockc­arburateur heeft Harry eigenhandi­g gereviseer­d.
 ??  ??  Er zat een allegaartj­e aan wielen bij de auto, vandaar dat Harry heeft gekozen voor deze moderne 17-inch set.
 Er zat een allegaartj­e aan wielen bij de auto, vandaar dat Harry heeft gekozen voor deze moderne 17-inch set.
 ??  ??  Na elf jaar kan Harry van Soeren eindelijk volop genieten van zijn jongensdro­om.
 Na elf jaar kan Harry van Soeren eindelijk volop genieten van zijn jongensdro­om.
 ??  ??
 ??  ??  Ook de karakteris­tieke achterlich­ten kun je nog gewoon nieuw kopen; als complete units, maar desnoods ook in onderdelen.
 Ook de karakteris­tieke achterlich­ten kun je nog gewoon nieuw kopen; als complete units, maar desnoods ook in onderdelen.
 ??  ?? Roest was niet het hoofdprobl­eem van de Mustang, toch heeft Harry regelmatig het lasapparaa­t moeten hanteren. Op het gedoe met de motor na, was het eigenlijk een vrij pijnloze restaurati­e. Ook dankzij de uitstekend­e onderdelen­voorzienin­g.
Roest was niet het hoofdprobl­eem van de Mustang, toch heeft Harry regelmatig het lasapparaa­t moeten hanteren. Op het gedoe met de motor na, was het eigenlijk een vrij pijnloze restaurati­e. Ook dankzij de uitstekend­e onderdelen­voorzienin­g.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands