Classic Cars (Netherlands)

Rijdend tiny house

-

Het kan de trouwe lezers van Classic Cars niet zijn ontgaan: de Renault 4 vierde in 2021 zijn 60ste verjaardag. Vanwege dit jubileum gaf Renault-ontwerper Matthieu Lehanneur de opdracht om de R4 opnieuw uit te vinden. Met dit rijdende tiny house als resultaat.

Ongeveer zestig jaar geleden nam Renault de R4 in productie, in feite een luxer en volwassene­r alternatie­f voor de destijds immens populaire Citroën 2CV. Anders dan zijn landgenoot, had de

Renault 4 een viercilind­er motor en beschikte hij over een grote achterklep of ‘vijfde deur’. Daarmee liep de R4 ongeveer tien jaar voor op de golf aan voorwielaa­ngedreven hatchbacks die in de jaren 70 losbarstte. Alleen lag de motor bij de Renault 4 nog in de lengte, terwijl de latere hatchbacks bijna allemaal een dwarsgepla­atste motor kregen. Het stond een lange en succesvoll­e carrière niet in de weg. Van de Renault 4 werden in ruim dertig jaar tijd meer dan 8 miljoen stuks verkocht.

Het is bijna zeker dat de Renault 4 in een moderne gedaante terugkomt. Als een elektrisch aangedreve­n retro-auto, net als de Renault 5. Om de jarige R4 extra in het zonnetje te zetten, tekende Matthieu Lehanneur voor Renault de Suite No. 4. Volgens het persberich­t brengt het ontwerp de werelden van architectu­ur en auto’s bijeen in een soort van openluchth­otelkamer. Ons doet de deels opengewerk­te variant van de Renault 4 eerder denken aan de doorzonver­sie van een rijdend tiny house.

Aan het basismodel is niets gewijzigd, maar een deel van het plaatwerk is vervangen door transparan­t polycarbon­aat en in het dak zijn doorschijn­ende zonnepanel­en opgenomen. Die zorgen ervoor dat het accupakket van de elektromot­or wordt opgeladen wanneer de bestuurder achterin een middagdutj­e doet. De stoelen en het dashboard zijn bekleed met zijde, in een sprankelen­d gele kleur. De koplampen en achterlich­ten hebben hun oorspronke­lijke looks behouden, maar de grille maakte plaats voor een wat vreemd ogend, kreukelig aluminium paneel. De wielen worden volledig afgedekt door vlakke, aerodynami­sche deksels. In de achterkant van de auto is een uitschuifb­are houten bank opgenomen. Onder de beschuttin­g van de geopende achterklep, kun je daarop gezellig met zijn tweetjes een glaasje wijn drinken en een baguette met brie eten.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands