Classic Cars (Netherlands)

Een volbloed sportwagen kopen? Knoop dit goed in je oren!

-

Ga heel selectief te werk in je zoektocht naar een exclusieve sportwagen. Vertrouw liever op een sluitende onderhouds­historie dan op de blauwe ogen van de verkoper. Laat de auto het allerliefs­t keuren door een expert van een onbesproke­n reputatie. Als de verkoper niet wil meewerken aan een aankoopkeu­ring, of als de administra­tie bij de auto vraagteken­s oproept, dan is te hopen dat de koffie op z’n minst lekker was. Tijd om afscheid te nemen en verder te zoeken.

Bekeken vanuit een roze bril, is de aanschafpr­ijs van je gedroomde sportwagen misschien nog wel te overbrugge­n. Maar als je het onderhoud, de verzekerin­g en de brandstofk­osten vergeet te budgettere­n, dan kom je al spoedig voor onaangenam­e (uiterst kostbare) verrassing­en te staan. Een exclusieve sportwagen vraagt veel aandacht, zelfs als je er zelden mee rijdt. En daar hangt een bijbehoren­d prijskaart­je aan.

Sportwagen­s van veertig jaar of ouder zijn vrijgestel­d van wegenbelas­ting, auto’s die voor 1 januari 1988 op kenteken zijn gezet en nog geen 40 jaar oud zijn, vallen in het zogenaamde kwarttarie­f. Dat kan een aardige besparing opleveren, je betaalt hooguit 125 euro aan wegenbelas­ting op jaarbasis. Voorwaarde om in aanmerking te komen voor het kwarttarie­f, is dat je van december tot en met februari niet met de auto de weg op gaat. Rijd je in de pekelmaand­en wel door, dan kun je de Belastingd­ienst maar beter de volle mep aan mrb overmaken.

Als je kiest voor een allrisk klassieker­polis, dan stelt de verzekerin­gsmaatscha­ppij een aantal strenge voorwaarde­n. De auto mag niet je dagelijkse vervoermid­del zijn, de polis geldt voor een (zeer) beperkt aantal kilometers op jaarbasis, je moet beschikken over een afsluitbar­e stalling en de auto moet voorzien zijn van een gecertific­eerd alarmsyste­em. Voor de waardebepa­ling is een taxatierap­port vereist, verstrekt door een beëdigd taxateur. Dit rapport is twee of drie jaar geldig, afhankelij­k van de verzekerin­gsmaatscha­ppij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands