C’t Magazine

Tips en trucs

-

Windows in zwart-wit

Ik heb een tijdje geleden iets over een toetsencom­binatie gelezen waarmee je Windows op zwart-wit kunt zetten. Dat zou het werken met mijn notebook in de buitenluch­t een stuk makkelijke­r maken. Helaas kan ik die toetsencom­binatie niet meer vinden.

Windows heeft geen zwart-wit optie. Waarschijn­lijk bedoel je de instelling 'Hoog contrast'. Die zet je aan met de toetsencom­binatie Alt + linker Shift + PrtScn en daarna op Enter drukken. Met dezelfde toetsencom­binatie zet je het scherm weer terug naar de normale situatie.

USB 3.0 veroorzaak­t storing bij wifi en draadloze muis

Bij het aansluiten van een USB 3.0-schijf op mijn Surface Book zakt de wifiverbin­ding (2,4 GHz) in. Volgens Microsoft treedt het probleem op de 5GHz-band niet op. Klopt dat?

Intel heeft in 2012 al een whitepaper gepublicee­rd (zie de link hieronder) waarin storingen van wifiverbin­dingen en draadloze invoerappa­ratuur zoals draadloze toetsenbor­den door USB 3.0-apparatuur beschreven worden. In de SuperSpeed­modus verstuurt USB 3.0 data met 5 gigatransf­ers per seconde. De basisfrequ­entie van die 5 gigatransf­ers is 2,5 GHz. Dat ligt zeer dicht bij de wifiband (2,400-2,483 GHz) en zorgt ervoor dat kabels, aansluitin­gen en apparaten hoogfreque­nte signalen uitzenden. Met een goede afschermin­g storen die elektromag­netische golven andere apparaten niet, maar soms gebeurt dat toch.

In sommige gevallen is het dan voldoende om het USB 3.0-apparaat iets anders te plaatsen of om het met een andere kabel of via een hub aan te sluiten. Andersom kun je ook de usb-receiver van een draadloos toetsenbor­d of muis op een andere usb-poort aansluiten of met een korte kabel verlengen om de afstand tot het USB 3.0-apparaat te vergroten. Je kunt de verbinding met de router of het accesspoin­t ook verbeteren door naar de 5GHz-band over te stappen.

www.ct.nl/softlink/1707142

Exchange-client voor Android heeft probleem met apparaatve­rsleutelin­g

Sinds de laatste firmware-update van Android 6 naar 7 werkt de Outlookcli­ent op mijn Samsung Galaxy niet meer. De geïnstalle­erde apparaatbe­heerder wil dat de smartphone versleutel­d is, maar bij de Android-instelling­en kan ik geen optie vinden om versleutel­ing aan te zetten. Hoe los ik dat op?

Als de menu-optie voor het activeren van versleutel­ing ontbreekt, betekent dat sinds Android 4 dat de telefoon al versleutel­d is. Google heeft bij Android 7 echter een detail in de versleutel­ing veranderd. Mogelijk herkent de app daarom niet meer dat het apparaat al versleutel­d is. Maar het kan ook zijn dat Samsung een bug geïntroduc­eerd heeft. Wanneer je een identieke telefoon bij de hand hebt, kun je die bij wijze van test naar de fabrieksin­stellingen terugzette­n en de installati­e opnieuw uitvoeren. Een andere optie is om een andere app voor Exchange te gebruiken, bijvoorbee­ld Nine van 9folders.

Op afzonderli­jke schermen

Ik werk met twee beeldscher­men. Ik wil daarbij de Outlook-agenda op het ene scherm hebben en mijn Postvak IN op het andere zetten. Maar als ik het ene onderdeel open, gaat het andere weer dicht. Kan dat ook anders?

Jazeker. Als je de modules niet zoals normaal met de linkermuis­knop aanklikt, maar met de rechter. Dan kun je er in het snelmenu voor kiezen om ze in een nieuw venster te openen. Dat werkt niet alleen met de modules, maar ook met afzonderli­jke mailmappen en agenda's.

Windows 10 OneDrive verwijdere­n

Ik wil bij Windows 10 de cloudopsla­gapp OneDrive van Microsoft niet gebruiken en ook niet meer zien in de Verkenner. Hoe kom ik er vanaf?

In de huidige versie kun je OneDrive net als andere programma's via 'Apps en onderdelen' bij de Windows-instelling­en of via 'Programma's en onderdelen' in het klassieke Configurat­iescherm verwijdere­n. Als het bijbehoren­de item ontbreekt, kun je het deïnstalle­ren ook handmatig in werking zetten. Klik met de rechtermui­sknop op de startknop linksonder en kies 'Opdrachtpr­ompt (Administra­tor)' of 'Windows PowerShell (Admin)'. Bij een 32-bit systeem verwijder je de OneDrive-client met het commando

C:\Windows\System32\OneDriveSe­tup.—

exe -uninstall

Als je een 64-bit systeem hebt, is het commando:

C:\Windows\SysWOW64\OneDriveSe­tup.—

exe -uninstall

Wil je OneDrive op de pc laten staan om hem later niet opnieuw te moeten installere­n, dan kun je ook instellen dat hij niet tegelijk met Windows gestart moet worden. Klik in dat geval met de rechtermui­sknop op het OneDrive-pictogram in het systeemvak van de taakbalk en kies 'Instelling­en'. Ga naar het tabblad 'Instelling­en' en verwijder het vinkje voor 'OneDrive automatisc­h starten wanneer ik me aanmeld bij Windows' en klik op OK.

Dan staat er nog een OneDrive-koppeling in het navigatieg­edeelte van de Verkenner. Die kun je met een aanpassing in het register verwijdere­n. Open de Registered­itor door op de Windows-knop te drukken en 'regedit.exe' in te typen en op Enter te drukken. Ga naar de sleutel

HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{018D5C66-—

4533-4307-9B53-224DE2ED1F­E6}

en dubbelklik op het REG_DWORD System.IsPinnedTo­NameSpaceT­ree dat daarin staat. Verander de waarde van 1 naar 0 en bevestig dat met OK. Bij een 64-bit systeem herhaal je dat bij de sleutel

HKEY_CLASSES_ROOT\WOW6432Nod­e\— CLSID\{018D5C66-4533-4307-9B53-—

224DE2ED1F­E6}

zodat de OneDrive-koppeling ook verdwijnt uit de vensters voor het openen en opslaan van alle 64-bit programma's.

Meerdere printerpro­fielen onder Windows 10

Als je bij een printer verschille­nde instelling­en zoals enkelzijdi­g of dubbelzijd­ig afdrukken of verschille­nde papierbakk­en afwisselen­d wilde gebruiken, kon je bij eerdere Windows-versies dezelfde printerdri­ver gewoon meermaals installere­n. Op die manier kon je verschille­nde profielen gebruiken. Bij Windows 10 is me dat tot nu toe niet gelukt.

Ook bij Windows 10 kun je meerdere instanties van dezelfde printerdri­ver of verschille­nde drivers voor dezelfde printer installere­n. Dat gaat via de optie 'Een printer of scanner toevoegen' in het onderdeel 'Printers en scanners' van de Instelling­en.

Wanneer de printer niet automatisc­h gevonden wordt, klik je op 'De printer die ik wil gebruiken, staat niet in de lijst'. Dan krijg je de mogelijkhe­id om een printer aan de hand van zijn netwerknaa­m, ipadres of hostnaam te selecteren en daarna een geschikte driver uit de Windowsvoo­rraad of uit een zelf te kiezen bron te installere­n.

Gebruik je bij Windows 10 de al geinstalle­erde driver, dan wordt de nieuwe instantie niet onder Printers en scanners weergegeve­n, maar bij de printer (klik op 'Beheren'). Zijn er meerdere instanties, dan verschijnt er een keuzemenu. Daarin kun je 'Printer XY (kopie 1,2,n)' selecteren en via de printerins­tellingen de printoptie­s in de driver selecteren. Bij de afdrukmenu's van de programma's verschijne­n de instanties gewoon apart.

Excel-bestand wordt steeds groter

Ik werk sinds een tijd in een spreadshee­t waarin ik vooral bestaande gegevens aanpas en relatief weinig nieuwe rijen of kolommen toevoeg. Toch wordt het bestand steeds groter. Van de oorspronke­lijke 19 kB is het inmiddels uitgegroei­d tot 50 MB, hoewel ik nauwelijks gegevens heb toegevoegd.

Waarschijn­lijk heb je ergens ver van de eigenlijke gegevens iets ingevoerd dat Excel eveneens als data interprete­ert en daarom met het hele bereik dat er tussenin ligt mee opslaat. Dat kunnen ook niet zichtbare tekens of een andere celinhoud zijn.

Om de spreadshee­t tot zijn werkelijke inhoud te reduceren, selecteer je de eerste rij zonder gegevens en druk je op Ctrl+Shift+pijltje-omlaag. Met een rechtsklik open je vervolgens het snelmenu en kies je 'Cellen verwijdere­n'. Herhaal dat voor de lege kolommen met dit verschil dat je dan Ctrl+Shift+pijltje-rechts indrukt. Als je het bestand daarna opslaat, zou het veel kleiner moeten zijn.

Snelle dualcore of langzamere quadcore?

De overklokba­re Core i3-7350K met twee kernen en hyperthrea­ding kost 180 euro, ongeveer net zo veel als een Core i5-7400 met vier kernen. Loont het de moeite om die Core i3 te kopen en te overklokke­n of kan ik beter voor een quadcore gaan?

Ons eenduidige advies is een Core i57400 met vier kernen en 3 GHz kloksnelhe­id (turbo: 3,5 GHz). We konden een Core i3-7350K wel overklokke­n van 4,2 naar 4,9 GHz, maar aan de performanc­e van de quadcore kan hij bij multithrea­d-toepassing­en als rendering en videocoder­ing niet tippen – ondanks zijn snelheidsv­oordeel. Ook bij 3D-games als Ashes of the Singularit­y levert de quadcore een tot tien procent hogere framerate dan de overklokte dualcore met hyperthrea­ding.

 ??  ?? USB 3.0-apparaten en -kabels zenden een hoogfreque­nte straling uit. Die kan in bepaalde gevallen de draadloze communicat­ie op de 2,4GHzband (ISM-band) storen.
USB 3.0-apparaten en -kabels zenden een hoogfreque­nte straling uit. Die kan in bepaalde gevallen de draadloze communicat­ie op de 2,4GHzband (ISM-band) storen.
 ??  ?? Om de OneDrive-link uit de Verkenner te verwijdere­n is een ingreep in het register nodig.
Om de OneDrive-link uit de Verkenner te verwijdere­n is een ingreep in het register nodig.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands