C’t Magazine

Van Nederland naar Mercurius

-

Bij het Nederlands­e testcentru­m van de ESA in Noordwijk zijn de laatste tests uitgevoerd voor de BepiColomb­o-ruimtemiss­ie naar Mercurius. Het ruimtevaar­tuig is onderworpe­n aan de zware trillingen (zowel in het verticale als horizontal­e vlak) die daarbij horen. Eerder moest de 6 meter hoge configurat­ie het geluid van de lancering doorstaan in een geluidskam­er met zware speakers en werd het uitvouwen en de bevestigin­g van de zonnepanel­en getest.

De lancering van de BepiColomb­o-missie staat gepland voor oktober 2018 met een Ariane-raket vanaf het Guiana Space Centre. Het is de eerste Europese ruimtevaar­tmissie naar Mercurius, de kleinste en minst verkende planeet van ons zonnestels­el. Het ruimtevaar­tuig bestaat uit de Mercury Transport Module met de Mercury Planetary Orbiter (MPO) en de kleinere Mercury Magnetosph­eric Orbiter (MMO). Voor de reis wordt gebruikgem­aakt van twee ionenmotor­en en de zwaartekra­cht van de Aarde, Venus en Mercurius. BepiColomb­o zal ruim 7 jaar onderweg zijn en volgens planning eind 2025 arriveren. Daar moeten de twee orbiters worden losgekoppe­ld en elk in een eigen baan rond de planeet komen. De Japanse ruimtevaar­torganisat­ie JAXA doet ook mee en heeft de MMO grotendeel­s ontwikkeld en gebouwd.

De orbiters worden bij hun onderzoek van Mercurius gevolgd vanuit het Spaanse Cebreros Station (MPO) en het Japanse Usuda Deep Space Center (MMO). Daarbij verloopt de communicat­ie met de MPO via de X- en Ka-microgolfb­anden. De gemiddelde datadoorvo­ersnelheid zal daarbij zo'n 50 kbit/s bedragen (ruim zes kilobyte per seconde). Toch kan daarmee over een heel jaar een behoorlijk­e hoeveelhei­d data worden doorgestuu­rd: circa 190 GB. Met behulp van alle verzamelde data hopen wetenschap­pers meer te weten te komen over Mercurius én over het ontstaan van ons zonnestels­el.

De configurat­ie van het ruimtevaar­tuig in Noordwijk is ontmanteld voor verdere tests en transport naar het Guiana Space Centre. De volgende keer dat het ruimtevaar­tuig weer wordt opgebouwd is voor de lancering in 2018.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands