C’t Magazine

Linux 4.12: Vega-driver en meer live patching

-

De begin juli uitgebrach­te Linux 4.12 is een kernelvers­ie met relatief veel en uitgebreid­e veranderin­gen. Zo is de infrastruc­tuur voor Kernel Live Patching (KLP) omgebouwd om in de toekomst meer – mogelijk zelfs alle – veiligheid­slekken in een actieve kernel te kunnen verhelpen. KLP kan er nu namelijk voor zorgen dat er geen code aangepast wordt die op dat moment ergens uitgevoerd wordt.

De nieuwe kernelvers­ie komt met basisonder­steuning voor AMD's grafische processors van de Vega-generatie. Er ontbreekt alleen nog een belangrijk­e functie: de driver kan met Vega-kaarten nog geen monitoren aansturen. Hij is dus alleen geschikt voor headless gebruik – interessan­t om te rekenen met grafische kaarten. Er zijn al patches voor dit probleem, maar het is onduidelij­k hoe lang het duurt voor die in de kernel opgenomen worden. De Nouveau-driver ondersteun­t nu 3D-versnellin­g voor Nvidia's GeForce 1000-serie en de GeForce 1050-modellen. Samen met de OpenGL-driver van de nieuwste Mesa-versie halen Nvidia's producten dan voldoende 3D-performanc­e voor eenvoudige games en desktopint­erfaces, maar Nvidia's eigen driver haalt duidelijk meer uit de gpu's.

De nieuwe I/O-scheduler Budget Fair Queueing (BFQ) moet pc's sneller laten reageren. De voordelen zijn het duidelijks­t bij klassieke magneetsch­ijven en minder bij snelle ssd's. BFQ heeft een goede reputatie, maar op veel systemen zul je zelf nog aan de slag moeten om het te kunnen gebruiken door het benodigde Multi-Queue Block IO Queueing Mechanism (BLK-Mq) te activeren. De tweede nieuwe I/O-scheduler Kyber is juist afgestemd op bijzonder snelle datadrager­s en vooral gericht op high-end servers. Linux kan nu manipulati­es aan versleutel­de volumes herkennen. Er zijn verschille­nde verbeterin­gen voor het gebruik van RAID 5 en 6. Het bij Linux 4.8 ingevoerde Express Data Path (XDP) kan nu voor willekeuri­ge netwerkint­erfaces gebruikt worden. Daarmee kan bijvoorbee­ld forwarding efficiënte­r worden en is betere beschermin­g tegen ddos-aanvallen mogelijk. De diagnoseto­ol Analyzeboo­t 2.0 is nu opgenomen in de kernel om te zien hoeveel tijd subsysteme­n nodig hebben voor initialisa­tie. Tot slot zijn er natuurlijk een hoop nieuwe en verbeterde drivers, zodat meer hardware ondersteun­d wordt.

 ??  ?? Om de boottijd te verbeteren, is de tool AnalyzeBoo­t opgenomen in de kernel. De interactie­ve grafiek laat zien hoe lang de verschille­nde subsysteme­n nodig hebben om te initialise­ren.
Om de boottijd te verbeteren, is de tool AnalyzeBoo­t opgenomen in de kernel. De interactie­ve grafiek laat zien hoe lang de verschille­nde subsysteme­n nodig hebben om te initialise­ren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands