C’t Magazine

Vrijheid blijheid

Fedora 26 in nog meer smaken

- Herman Heringa

Fedora is een Linux-distributi­e die door een community wordt ontwikkeld, maar ondersteun­d door Red Hat, producent van opensource software. De distributi­e wordt ook als basis gebruikt voor het commerciël­e Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Ongeveer twee keer per jaar komt er een nieuwe versie uit. Daarin worden steevast gloednieuw­e onderdelen geintegree­rd. Vaak zie je dan ook dat nieuwe features uit Fedora later worden overgenome­n door andere distributi­es.

Ook in versie 26 is de software weer recent. Voor de kernel werd bij de release Linux 4.11.8 gebruikt, maar de kans is groot dat er binnen een paar weken een update komt met de onlangs uitgekomen versie 4.12 (zie pagina 17). Voor ontwikkela­ars is er bijvoorbee­ld de compilerve­rzameling GCC7, die ook gebruikt is om Fedora grotendeel­s opnieuw te compileren. Daarnaast worden Golang 1.8, PHP 7.1 en Python 3.6 meegelever­d. Pakketbehe­er DNF is naar versie 2.5 gegaan en moet daarmee duidelijk beter om kunnen gaan met problemen bij het oplossen van afhankelij­kheden. Bij de 3D-drivers wordt nu gebruikgem­aakt van Mesa 17.1. Dat betekent niet alleen betere hardware-ondersteun­ing, maar ook nieuwe technieken en optimalisa­ties waarmee games sneller en vloeiender worden. Verder kan Fedora nu voor het eerst MP3-bestanden maken, omdat voor de benodigde software geen licenties meer nodig zijn. Voor dagelijks gebruik krijg je onder meer Firefox 54, LibreOffic­e 5.3.4 en Networkman­ager 1.8.

Bovendien is een jarenlang punt van kritiek onder gevorderde gebruikers aangepakt door aan installer Anaconda een tool toe te voegen om zelf de partitione­ring van de gebruikte schijven te bepalen. Deze zogeheten Blivet GUI ziet er overzichte­lijk uit. De bediening is intuïtief en vergelijkb­aar met bijvoorbee­ld Gparted en Partition Magic, zodat admins zich snel thuis zullen voelen. Voor minder ervaren gebruikers blijft de automatisc­he partitione­ring de standaard optie.

Workstatio­n, Atomic, Server

De belangrijk­ste variant van Fedora voor thuisgebru­ikers heet Workstatio­n en werkt standaard met de Gnome-desktop. Net

De release werd een paar keer uitgesteld, maar nu is versie 26 van Fedora dan definitief uit. De installer is uitgebreid met een grafische tool om te partitione­ren. Verder is er nu een versie met de LXQt-desktop en zijn er nog veel meer vernieuwin­gen.

als bij Fedora 25 maakt die direct gebruik van displayser­ver Wayland en werkt dus helemaal zonder X-server. Ook Gnome is bijgewerkt naar de meeste recente versie 3.24. Nieuw daarbij is onder andere Night Light, een functie die de kleurtempe­ratuur aanpast op het moment dat de schemering valt om zo je ogen meer rust te geven en beter in slaap te komen. Verder zijn de instelling­en aangepast en hebben de meldingen een strakkere lay-out gekregen met geïntegree­rde weersverwa­chting.

Fedora Server komt met versie 143 van de webconfigu­ratietool Cockpit, die zich snel ontwikkelt. Nieuw zijn ook FreeIPA 4.5 en versie 3 van de IMAP-server Cyrus. Bovendien is er een preview van een modulaire Server-variant toegevoegd waarmee je de hardwareka­nt (base runtime) gescheiden kunt houden van de softwareka­nt (modules), zodat je verschille­nde versies van applicatie­s tegelijker­tijd kunt draaien.

De derde grote variant is gebaseerd op het containerp­latform Atomic Host. Nieuw daarbij is onder meer de beschikbaa­rheid van Kubernetes in een container als alternatie­f voor ingebouwde Kubernetes-binaries. Zo kun je makkelijke­r verschille­nde versies van de container orchestrat­ion engine gebruiken.

Nog meer versies

Behalve de drie grote varianten Workstatio­n, Atomic en Server kent Fedora ook nog zogeheten spins. Dat zijn versies die een andere desktop gebruiken. De KDE-spin werkt bijvoorbee­ld met de nieuwe Plasma 5.10 in combinatie met de programma's van KDE Applicatio­ns 17.04. Ook de andere spins zijn met onder andere Cinnamon 3.4, Mate 1.8, en Xfce 4.12 bij de tijd. Nieuw is de variant met LXQt, de Qt-port van lichtgewic­ht desktop LXDE met een beperkt aantal programma's, waaronder browser Qupzilla.

Naast de spins zijn er dan nog de zogeheten labs. Die zijn uitgerust met softwareve­rzamelinge­n voor specifieke doeleinden, zoals gaming, robotics en security. Nieuw is een lab voor Python-onderwijs. Met in totaal meer dan dertig varianten is er voor iedereen wel een geschikte Fedora te vinden. Toch kan het zijn dat je bepaalde zaken mist omdat Fedora zich strikt beperkt tot vrije en opensource software. Zo ontbreekt propriëtai­re software als Nvidia's grafische driver en licentiepl­ichtige codecs voor allerlei gangbare audio- en videoforma­ten. Als je dergelijke features toch toe wilt voegen, kun je terecht bij onafhankel­ijke projecten als RPM Fusion.

Uitprobere­n

Gebruikers van Fedora 25 krijgen automatisc­h een melding dat er een upgrade beschikbaa­r is en kunnen daar simpelweg op klikken en instructie­s volgen om de volgende versie te installere­n. Werk je zelf nog niet met Fedora, dan kun je het systeem makkelijk uitprobere­n in een live-versie. Natuurlijk kun je images van de verschille­nde versies van de Fedora-site downloaden, maar het werkt makkelijke­r met Fedora Media Writer. Die is beschikbaa­r voor Linux, Windows en macOS. Als je de tool gedownload en geïnstalle­erd hebt, kies je welke Fedora-versie je wilt proberen. Die wordt dan automatisc­h gedownload en zo op een usb-stick gezet dat je daarvan kunt booten. Met de nieuwste versie kun je ook bootable sd-kaarten voor de Raspberry Pi en andere ARM-systemen maken. Bevalt de distributi­e je goed, dan kun je hem vanuit de live-versie op je harde schijf laten installere­n. Als je wilt, kun je in dat proces dus de nieuwe tool Blivet gebruiken om je schijven te partitione­ren. (hhe)

 ??  ??
 ??  ?? Met de Blivetgui kun je zelf bepalen hoe je je schijven indeelt.
Met de Blivetgui kun je zelf bepalen hoe je je schijven indeelt.
 ??  ?? Zoals gebruikeli­jk werkt Fedora met recente software, zoals LibreOffic­e 5.3 en Networkman­ager 1.8.
Zoals gebruikeli­jk werkt Fedora met recente software, zoals LibreOffic­e 5.3 en Networkman­ager 1.8.
 ??  ?? Night Light kan voor een betere nachtrust zorgen.
Night Light kan voor een betere nachtrust zorgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands