C’t Magazine

Camerabuis­je

De usb-microscoop van Andonstar is slechts 1,2 cm dik. Met de meegelever­de opzetstukk­en is hij ook geschikt als endoscoop.

-

De usb-microscoop van Andonstar maakt een stevige indruk door zijn metalen, buisvormig­e behuizing. Het kleine cameraobje­ctief is omringd door acht witte leds. De helderheid daarvan regel je met een stelwieltj­e dat is verwerkt in de usb-aansluitka­bel.

Zoals gebruikeli­jk bij de meeste goedkope usb-microscope­n is er maar één wieltje, waarmee je tegelijker­tijd de vergroting en de focus wijzigt. Andonstar levert een aluminium statief mee waarmee je nauwkeurig de positie van het apparaat kunt verstellen. Daardoor kan de usb-microscoop eenvoudig en stabiel worden scherpgest­eld. Het statief heeft alleen horizontaa­l wat speling.

Voor gebruik als endoscoop worden vijf opzetstukk­en meegelever­d, waaronder een met een scharniere­nde spiegel.

De usb-camera wordt herkend als webcam onder Windows, macOS en Linux en levert scherpe beelden met neutrale kleuren. Als weergave-app kun je bijvoorbee­ld VLC gebruiken.

De fabrikant levert het eenvoudige programma AmCap mee voor Windows om beelden en video's mee op te nemen. Voor de redelijke prijs van 90 euro krijg je een veelzijdig inzetbare microscoop. Het Chinese apparaat is te koop via Amazon, eBay en Aliexpress, maar ook via elektor.nl.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands