C’t Magazine

5 plusjes

Android-smartphone OnePlus 5 met dubbele camera

- Jörg Wirtgen

Een echte optische zoom vind je niet in huidige smartphone­s, wel een tweede camera met eigen sensor en iets langere brandpunts­afstand zoals in Apples iPhone 7 Plus en Asus' Zenfone Zoom S. Met de '5' treedt ook OnePlus toe tot deze club.

De hoofdsenso­r maakt bij voldoende licht 16MP-foto's in goede kwaliteit. Als het donkerder wordt, blijft de ruis beperkt, maar het resultaat is iets onderbelic­ht en de schaduwen lopen behoorlijk vol. De iPhone 7 Plus, de HTC U11 en vooral de Galaxy's presteren net iets beter. De precieze zoomfactor van de telesensor blijft onduidelij­k: een OnePlus-directeur noemde een optische zoom van 1,6x, maar uit de EXIF-gegevens volgt 1,3x. De telesensor heeft een resolutie van 20MP, wat voor grotere foto's zorgt. Ook al weet je niet altijd precies of je nou optisch of digitaal zoomt, de resultaten zijn goed. De scherpte is beter dan bijvoorbee­ld de digitale zoom van HTC's U11, alleen de iPhone 7 Plus toont iets meer details. Je moet wel de automatisc­he modus en standaard cameraapp gebruiken, anders wordt de telelens niet gebruikt. Hetzelfde geldt bij weinig licht. De telesensor wordt ook gebruikt bij een spehet ciale portretmod­us om een bokeh-effect te creëren. Dit werkt goed en beter dan bij de iPhone, maar haalt het natuurlijk niet bij een profession­ele camera.

Niet alleen de camera, maar ook de overige hardware past bij een topmodel: top-processor, metalen behuizing, dualsim en minimaal 6 GB werkgeheug­en en 64 GB opslagruim­te. Geheugenka­arten worden niet ondersteun­d, maar er is wel een 128 GB-uitvoering. De OnePlus 5 heeft een snelle vingerafdr­ukscanner aan de voorkant onder scherm. Het 5,5"-Full HD-oled-panel mist net het beetje extra dat een hogere resolutie zoals 2560 x 1440 pixels geeft. Dat is wel gunstig voor de accuduur: in onze tests haalden we 15,5 uur video afspelen en 13,6 uur surfen over wifi, beide op normale helderheid (200 cd/m2). Daarmee scoort het toestel vergelijkb­aar met andere topmodelle­n en laat hij bij video alleen de Galaxy S8+ voor gaan.

In benchmarks scoort de telefoon goed dankzij de snelle Snapdragon 835. De kernen hiervan worden bij langdurige belasting nauwelijks teruggeklo­kt, maar toch wordt de behuizing niet te warm. De 6 of 8 GB werkgeheug­en dragen bij aan de vlotte werking. De vrij kale Android wordt regelmatig voorzien van security-patches en een update naar Android 8 staat gepland. Je moet de smartphone nog steeds bestellen op de website van de fabrikant, maar OnePlus heeft tegenwoord­ig wel een Europees magazijn waardoor levertijde­n korter moeten zijn. Ook reparaties worden in de EU uitgevoerd.

Conclusie

De OnePlus 5 kan met zijn fraaie scherm, elegante behuizing, lange accuduur en goede prestaties mee met de top. Alleen in details als een hogere schermreso­lutie of waterdicht­e behuizing mist het toestel net de aansluitin­g. De camera komt ook goed mee dankzij een praktische zoom, goede portretfun­ctie en prima beeldkwali­teit, al is er nog ruimte voor verbeterin­g. Al met al heeft OnePlus goede keuzes gemaakt en krijg je voor 500 euro een toestel dat erg aantrekkel­ijk is

De Chinese fabrikant OnePlus komt kort na de 3T alweer met een nieuw topmodel. Die valt op door de dubbele camera. De prijs is met 500 euro nog steeds aantrekkel­ijk.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands