C’t Magazine

Internet tot achter in de tuin

De GigaGate van Devolo heeft een directe straalverb­inding

- Noud van Kruysberge­n

Devolo noemt de GigaGate zelf een wifi-bridge die een 2 Gbit/s-verbinding kan maken. Het basisstati­on en de satelliet hebben elk een Gigabit-aansluitin­g, dus waarschijn­lijk bedoelen ze daarmee dat je 1 Gbit heen en 1 Gbit terug kunt sturen? Onze interesse is in elk geval opgewekt – en onze argwaan ook. Wat blijft hier in de praktijk van over?

Het aansluiten is eenvoudig. Een van de meegelever­de netwerkkab­els gaat van je router naar het basisstati­on en de andere van de satelliet naar je pc of laptop op een plek in huis waar je nog geen (snel) internet hebt. Daarna kun je het station en de satelliet aanzetten. Die twee hebben snel contact, daar hoef je zelf niet veel voor te doen. Ze krijgen via DHCP elk een lokaal ip-adres – te achterhale­n via je router of de app Fing op je smartphone (daar verschijne­n ze als GigaGate Base en Satellite). Via die ip-adressen kom je bij de respectiev­elijke webinterfa­ces. Daarmee kun je ook zelf een ip-adres toekennen. De webinterfa­ce is geoptimali­seerd voor mobiele browsers, met een desktopbro­wser zijn de afstanden tussen de knoppen een stuk groter. Bij het laten zoeken naar nieuwe firmware kregen we in de webinterfa­ce bij zowel het basisstati­on als de satelliet een foutmeldin­g.

De verbinding tussen het basisstati­on en de satelliet gebeurt via 5 GHz en met 4×4 Quantenna-technologi­e voor vier parallelle point-to-point-verbinding­en. De naam en de beveiligin­g van de verbinding kun je zelf instellen. Als je de Cockpit-software van Devolo installeer­t krijg je een indicatie van de snelheid van de verbinding van basis naar satelliet. Dat was bij een verbinding op relatief korte afstand 1040 Mbit/s, en de pc die op de satelliet was aangeslote­n kon onze 500 Mbit/s-internetve­rbinding dan ook maximaal benutten. Met de wifi-adapter van die pc zelf kwamen we op die plek niet verder dan 97 Mbit/s (5 GHz) dan wel 41 Mbit/s (2,4 GHz).

Toen we de satelliet wat verder weg zetten, zakte de snelheid volgens de Cockpitsof­tware naar 780 Mbit/s, maar leidde dat nog niet tot een daling in de internetsn­elheid. Pas toen de satelliet naar achter in de tuin werd verbannen en er volgens de Cockpit nog 280 Mbit/s over was, kwamen de metingen niet meer boven de 230 Mbit/s uit. De waarden van de software zijn dus vrij betrouwbaa­r.

Daar achter in de tuin waren de 5GHzen 2,4GHz-wifi’s van de router al niet meer in staat een verbinding op te bouwen. Met een zwakker (via Powerline verbonden) accesspoin­t halverwege haalden we op die plek de 5GHz ook niet, en kwamen we op de 2,4GHzband tot een downloadsn­elheid van net 40 Mbit/s. De satelliet kan ook als accesspoin­t dienen, maar alleen op de 2,4GHz-band. Met dat accesspoin­t kwamen we op dezelfde plek in de tuin tot een downloadsn­elheid van 130 Mbit/s. De resultaten van de GigaGate zijn dus zonder meer uitstekend te noemen.

Jammer dat er geen 5GHz-wifi in de satelliet zit, dat zou de snelheid daar nog meer een boost kunnen geven. Maar zo’n 5GHzwifi zou dan wel de eigen 5GHz-verbinding tussen basis en satelliet in de weg zitten, wat waarschijn­lijk een averechts effect oplevert.

De satelliet heeft naast de Gigabit-poort nog vier Fast-Ethernet-aansluitin­gen. Ze zijn bedoeld om bijvoorbee­ld je tv of HTPC op aan te sluiten. Voor dergelijke apparaten is Fast Ethernet snel genoeg, maar als je meerdere pc’s zou willen aansluiten zou een volwaardig­e Gigabit-switch toch prettiger zijn.

De wifi-bridge slaat een brug tussen plekken waar je met je router of accesspoin­t geen bereik meer hebt, en haalt daar hoge snelheden mee.

De statusleds voor de voeding, de onderlinge verbinding, een geactiveer­d accesspoin­t, de Gigabit-poort en de vier Fast-Ethernetpo­orten zijn fel wit en op afstand goed te zien, maar de aanduiding van waar ze voor zijn is minder goed zichtbaar aan de zijkant van het apparaat. Via de webinterfa­ce zijn de leds ook uit te schakelen.

De GigaGate-starterkit is met zijn 230 euro niet goedkoop, maar de snelheden die je er mee bereikt zijn de meerprijs ten opzichte van andere oplossinge­n zeker waard. Al had er voor dat geld dan ook best een volwaardig­e Gigabit-switch in mogen zitten. Je kunt de kit uitbreiden tot maximaal acht satelliete­n en dus op meerdere plekken in en rond je huis een snelle netwerkver­binding krijgen. Dat is als alternatie­f voor bijvoorbee­ld meerdere Powerline-adapters zeker het proberen waard. Onze aanvankeli­jke argwaan bleek dan ook niet terecht.

 ??  ?? Alle instelling­en zijn met de webinterfa­ce van het basisstati­on en de satelliet makkelijk aan te passen.
c
Alle instelling­en zijn met de webinterfa­ce van het basisstati­on en de satelliet makkelijk aan te passen. c
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands