C’t Magazine

Auto-dokter

De OBD-dongle ANWB Connected

- Marcel van der Meer

ANWB Connected leest gegevens van je auto uit en stuurt ze door naar een app. Ook kun je op die manier snel de Wegenwacht oproepen, ritten als zakelijk of privé markeren en controlere­n of je zuinig rijdt.

Een moderne auto zit boordevol elektronic­a. De ANWB wil de gegenereer­de data met ANWB Connected inzichteli­jker maken. Als je auto compatibel is (zie anwb.nl/connected), sluit je de dongle, die bij aanvraag al aan je account wordt gekoppeld, aan op de OBD-aansluitin­g (On-Board Diagnostic­s). Zo'n aansluitin­g is bij auto's met een bouwjaar vanaf 2001 verplicht.

Daarna moet je nog de app ANWB Connected Car installere­n. Die is er voor iOS en Android. De dongle werkt ook met de ANWB-apps Wegenwacht en Onderweg. Wegenwacht biedt weinig meer dan de mogelijkhe­id de hulpdienst op te roepen en bij Onderweg vind je diensten als verkeersin­formatie, Parkeren en de route naar het dichtstbij­zijnde tankstatio­n.

Functies

Door de simkaart in de dongle kan de locatie van de auto permanent worden doorgegeve­n. Tik je op 'Navigeer naar mijn auto', dan wordt de betreffend­e route op de kaart-app weergegeve­n. De ritten zijn te markeren als zakelijk of privé. Je kunt de afgelegde trajecten zien. Zodra je de motor afzet, is een rit afgesloten. Stop je tijdens een langere trip om bijvoorbee­ld te tanken, dan worden er dus meerdere ritten aangemaakt. Een mogelijkhe­id om ritten te exporteren moet vanaf augustus beschikbaa­r zijn.

Onder 'Eco score' kun je zien hoe zuinig je rijdt. De waarde is gerelateer­d aan het brandstofv­erbruik – waardoor de feature bij elektrisch­e auto's momenteel niet werkt – en wordt bijvoorbee­ld sterk beïnvloed door hard optrekken of de motor afzetten bij langer stilstaan.

De status van de accu wordt continu bepaald op basis van een aantal variabelen. Als hij slechter wordt, wordt dat aangegeven.

Heb je privacy hoog in het vaandel staan, dan zul je niet meteen gelukkig worden van het idee dat de bond kan zien waar en hoe je rijdt. De ANWB houdt zich volgens de voorwaarde­n aan de bepalingen van de WBP, maar behoudt zich het recht voor "andere diensten die voor de leden van ANWB en de klant relevant kunnen zijn" te verbeteren. De Veiligrijd­en Verzekerin­g van de bond maakt overigens geen gebruik van de data van ANWB Connected.

Doorlopend geüpdatet

Vergeleken met apps als OBDLink en Torque, die veelal via Bluetooth werken, oogt de Connected Car-app soberder, maar is hij met de afstemming op de ANWB-diensten zeker functionee­l. De kaart met carfinderf­unctie kan handig zijn in een vreemde stad of bij grote evenemente­n. De rittenregi­stratie is handig als je je eigen auto regelmatig uitleent of gebruikt voor zakelijke doeleinden. De Wegenwacht is via het pictogramm­etje met de (inmiddels verdwijnen­de) praatpaal op te roepen en de monteur kan met de doorgestuu­rde storingsco­des, die deels universeel en merkgerela­teerd zijn, sneller conclusies trekken. Ook de dienst ANWB Parkeren wordt met de dongle makkelijke­r in gebruik.

Enig gadgetgeha­lte heeft de Connected natuurlijk ook. Het is maar de vraag of je een jarenlang gehanteerd­e rijstijl zult aanpassen vanwege een eventueel tegenvalle­nde ecoscore.

De Connected kost als ANWB-lid eenmalig 50 euro (niet-leden betalen een toeslag) en maandelijk­s 5 euro. Die kosten moeten de overdracht van de gegevens dekken (over heel Europa, bij normaal gebruik max. 5 MB per maand) en zijn verder bedoeld om de software verder te ontwikkele­n. Zo crashte Android-versie 5.2 op een LG G5 herhaaldel­ijk, maar werkte hij prima op een Galaxy S6 edge. Binnenkort moet je de uitgelezen gegevens ook via de website kunnen bekijken, zodat je niet afhankelij­k bent van (bugs in) de app. (mvdm)

 ??  ?? Met ANWB Connected in de auto zie je in de bijbehoren­de app in een oogopslag of je auto in orde is.
c
Met ANWB Connected in de auto zie je in de bijbehoren­de app in een oogopslag of je auto in orde is. c

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands