C’t Magazine

Goedkope Surface

Microsofts Surface Laptop met Windows 10 S

- Florian Müssig

Microsofts nieuwe notebook Surface Laptop is goedkoper dan de Surface Book maar heeft dan ook minder features. Als modelappar­aat voor het nieuwe besturings­systeem Windows 10 S is het in beperkte mate geschikt.

De Surface Book, die eind 2015 uitkwam en sinds april ook in Nederland verkrijgba­ar is, is tot nu toe het enige notebook met een 3:2-beeldverho­uding – zie de review op de vorige pagina. Dat is met name fijn als je het notebook veel voor zakelijke doeleinden gebruikt. De tweede uitvoering met zo'n schermverh­ouding is ook van Microsoft afkomstig: net als de Surface Book heeft ook de Surface Laptop een 13,5"-scherm met krachtige kleuren. De resolutie is met 2256 × 1504 pixels wat minder, maar dat is alleen theorie – met 201 ppi zitten de pixels nog steeds dicht op elkaar.

Je kunt het display met je vingers bedienen of met een pen (die je apart moet kopen). Met beide is het echter niet heel fijn werken. De Surface Laptop heeft in tegenstell­ing tot de Surface Pro en de Surface Book geen hybride kwaliteite­n: het is een normaal notebook waarvan het deksel tot een bepaalde hoek kan uitklappen. Al met al werk je daarop het best met een toetsenbor­d en touchpad. De toetsen zijn verlicht en hebben een nauwkeurig­e feedback. In de praktijk is het geen probleem dat het toetsenbor­d tijdens het typen in het midden duidelijk zichtbaar doorbuigt.

De polssteun bestaat uit de microvezel alcantara. Het oppervlak is echter niet zo zacht als dat van een autostoel of bank, het heeft een meer grovere textuur. Het deed enkele collega's denken aan gerecycled kunststof. Wat de haptiek betreft had echter niemand iets te klagen. Het apparaat voelt positief anders aan dan de koude metalen oppervlakk­en die veel notebooks van 1000 euro of meer hebben.

Meerdere kleuren

In de geteste configurat­ie van 1450 euro kun je kiezen tussen vier kleuren stof: grijs (zoals ons apparaat), platinum (donkergrij­s), kobaltblau­w en bordeauxro­od. Bij de laatste drie hebben ook het metaal aan de buiten- en onderzijde van het deksel en de toetsen de betreffend­e kleur.

Wil je een andere configurat­ie dan de geteste, dan moet je met grijs als kleur leven. De mogelijkhe­den lopen tot een Core i7 dualcore, 16 GB werkgeheug­en en een 512GB-ssd (2500 euro). Je kunt er niet zoals bij de Surface Book een extra gpu bij bestellen. Ondanks een processor van de vorige Core i-generatie heeft het oudere model dus meer 3D-performanc­e. Het instapmode­l met 4 GB RAM en een ssd van 128 GB kost al 1150 euro. Bij alle ssd's gaat het om single-chip-varianten (M.2-1620), die duidelijk sneller lezen dan schrijven.

Tegenwoord­ig is een opslagcapa­citeit van 128 GB niet veel – althans niet voor traditione­le productiev­e taken en programma's. Maar dat is ook helemaal niet de bedoeling van Microsoft: op alle Surface Laptops is het uitgedunde Windows 10 S geïnstalle­erd. Daarmee werken alleen apps uit de Windows Store. Je kunt het installere­n van een andere browser, systeemtoo­ls of extra software zoals drivers die je nodig hebt voor de goede werking van een tv-stick, scanner of printer dus vergeten.

Het concept achter Windows 10 S is hetzelfde als dat van Googles ChromeOS. Ook hier kun je als gebruiker amper iets aan het systeem wijzigen en is het aanbod apps beperkt. Over ChromeOS gesproken: Google had met de Chromebook Pixel ook een ontzettend duur modelnoteb­ook voor het besturings­systeem en gebruiksco­n-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands