C’t Magazine

Buitenbeen­tje

Het Asus-notebook B9440 heeft een bijzonder scharnierm­echanisme

- Florian Müssig

Sommige dunne notebooks zijn zo ontworpen dat de behuizing aan de achterkant iets omhoog komt als je het deksel openklapt. Daardoor staat het toetsenbor­d wat schuin en wordt de ventilatie verbeterd. De B9440 heeft dat ook, maar de ontwerpers van Asus hadden blijkbaar het motto "Als je het doet, dan ook helemaal". Het opengeklap­te deksel tilt de behuizing niet slechts een paar millimeter op, maar wel anderhalve centimeter. Omdat het apparaat daardoor aan de achterkant nog maar op twee smalle stukken hard plastic steunt, verschuift hij al als je hem licht aanstoot.

Net zo ongebruike­lijk is de positie van het beperkte aantal aansluitin­gen. Er zijn alleen twee USB C-poorten en die vind je links en rechts van het scharnier. Ze zitten dus in het deksel en niet zoals gebruikeli­jk in de behuizing. De ontwerpers hebben het zichzelf daarbij niet te lastig gemaakt. Alleen de linkerpoor­t geeft stroom, usbdata en DisplayPor­t-signalen door. De rechter USB C-poort is alleen voor data via USB 3.0. Daardoor kun je helaas niet tegelijk de lader en een DisplayPor­t-monitor aansluiten.

Het meegelever­de type C-minidock verhelpt deze beperkinge­n maar gedeelteli­jk: er zit een Type A-aansluitin­g, een hdmiuitgan­g en een aansluitin­g voor de lader op. Nadeel van het dock is dat hij gemiddeld meer dan een halve watt verbruikt, ook als er niets op aangeslote­n is. Een halve watt lijkt weinig, maar het complete notebook verbruikt maar 3,5 watt in idle bij verlaagde schermheld­erheid. Daarmee haal je een gebruiksdu­ur van 13 uur. Sluit je het minidock aan, dan haal je omgerekend zo'n 2 uur minder.

Dunne rand, geen webcam

Net als Dells moderne XPS-notebooks heeft de Asus B9440 een scherm met erg smalle randen aan de zijkant en boven. Bij de B9440 is de omlijsting op dit punt een slanke 6 millimeter. Daardoor is het apparaat ondanks zijn 14"-beeldscher­m niet groter dan gangbare 13,3"-notebooks en past hij in daarvoor gemaakte hoezen of tassen.

Voor een webcam boven het scherm is vanwege de dunne randen geen plaats. Maar terwijl Dell de camera onder het scherm plaatst, laat Asus hem helemaal weg. Dan hoef je de webcam in ieder geval ook niet af te plakken om spionage uit te sluiten. Er is wel een microfoon ingebouwd in de behuizing, zodat je (niet in het Nederlands) met Cortana kunt babbelen.

Het touchpad herkent gebaren met maximaal vier vingers. Het verlichte toetsenbor­d van normaal formaat overtuigt met voldoende travel en een nauwkeurig­e aanslag. Minpuntje is hooguit dat de pijltjesto­etsen in één rij gepropt zijn. De aanuitknop is in het toetsenbor­d verwerkt, met daarnaast een vingerafdr­ukscanner. Daarmee log je snel en gemakkelij­k in via Windows Hello.

Asus heeft zijn lichte notebook B9440 voorzien van een scherm met een apart scharnierm­echanisme. Dat tilt het toetsenbor­d op en er zit een type C-aansluitin­g in. En dat is niet de enige bijzonderh­eid.

De robuuste behuizing bestaat uit een magnesiuml­egering, waardoor het apparaat erg licht is. De B9440 weegt net iets meer dan een kilo. Ter vergelijki­ng: de Macbook Air weegt een derde meer en ook veel Windows-notebooks met 13,3- of 14-inch scherm zijn zwaarder.

De geteste uitvoering is de enige waarop standaard Windows 10 Home wordt geïnstalle­erd. De andere modellen worden geleverd met Windows 10 Pro. De verschille­n tussen de uitvoering­en zijn niet heel groot: er is een versie met 8 of 16 GB RAM, met 256 of 512 GB ssd en met Core i57200U of Core i7-7500U. Het verschil tussen uitvoering­en met verschille­nde processors is meetbaar maar niet merkbaar, de twee andere opties hangen af van je persoonlij­ke wensen. Al naargelang de uitvoering kost de B9440 tussen de 1100 en 1600 euro.

De bodemplaat kun je losschroev­en, maar er valt weinig te upgraden omdat cpu en RAM op het moederbord zijn gesoldeerd. Je kunt hooguit de M.2-ssd vervangen, maar dan moet je wel een singleside­d model gebruiken. Voor een model met componente­n aan twee kanten van de printplaat is eenvoudigw­eg geen ruimte in de dunne notebookbe­huizing.

Conclusie

Dun, licht, lange accuduur, verlicht toetsenbor­d en mat beeldscher­m – er is veel positiefs te melden over de Asus B9440. Misschien dat de ongebruike­lijke vormgeving en beperkte aansluitin­gen sommigen afschrikt, maar de ontbrekend­e webcam zal voor velen geen gemis zijn (en juist een pluspunt als je een beetje paranoïde bent ingesteld).

 ??  ??
 ??  ?? Asus levert een USB-C minidock mee dat oudere typen poorten biedt en de voeding doorlust.
Asus levert een USB-C minidock mee dat oudere typen poorten biedt en de voeding doorlust.
 ??  ?? Het scharniere­nde deksel zet het toetsenbor­d aan de achterkant ver omhoog.
Het scharniere­nde deksel zet het toetsenbor­d aan de achterkant ver omhoog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands