C’t Magazine

Meerdere werkelijkh­eden

Smartphone Asus Zenfone AR met Google Tango en Daydream

- Jan-Keno Janssen, Jörg Wirtgen

Op het eerste gezicht ziet de 170 gram wegende Asus Zenfone AR, die bij redactiesl­uiting nog niet uit was maar waarvan we wel al een apparaat konden bemachtige­n om te testen, eruit als een gewone smartphone. Vanwege het snelle 5,7"-oledscherm met 2560 × 1440 pixels ondersteun­t het apparaat naast Tango ook Googles VR-platform Daydream. lcd-displays bleken voor virtual reality te langzaam. De Daydream-headset (70 euro incl. controller) wordt bij de Zenfone AR niet meegelever­d. Voor de AR-technologi­e Tango heb je geen extra bril nodig.

Omdat de gouden plak voor de eerste smartphone met Tango al toekwam aan de Lenovo Phab 2 Pro, heeft de marketinga­fdeling van Asus voor de Zenfone AR de omschrijvi­ng 'eerste smartphone met Tango AR en Daydream VR' bedacht. In de test werkten beide technieken prima: Daydream-apps werkten stabiel met 60 frames per seconde en de Tangosoftw­are haperde duidelijk minder dan bij de Lenovo. Desondanks vereist Tango vrij veel van de hardware: naast het beeld van de standaard RGB-camera zit in de Asus nog een groothoek- en infraroodc­amera om beeld en beweging te analyseren. De IR-camera zendt gemoduleer­d infraroodl­icht uit. Daarmee wordt op basis van de reflectie de afstand tussen de lens en het object berekend. Deze methode wordt ook gehanteerd bij Microsoft Kinect.

Ook traditione­le augmented realityapp­s voor 'normale' smartphone­s, zoals Pokémon Go, Snapchat of Apples nieuwe ARKit-framework, zetten 3D-objecten enigszins overtuigen­d inclusief schaduw in het door de camera opgenomen beeld. Beweeg je de smartphone echter, dan blijven ze niet vaak op de goede plek staan. Bovendien veranderen de verhouding­en vaak vanuit een andere afstand. Bij Tango komen zulke fouten dankzij time-of-flightmeti­ng veel minder vaak voor: als je een object eenmaal ergens hebt neergezet, blijft het daar ook – zelfs als je een keer om je eigen as draait. Loopt er echter iemand door het beeld, dan kan ook Tango niet voorkomen dat de realistisc­he AR-indruk verdwijnt. Al met al komt Tango nog wat bèta over. Zo startten enkele apps pas toen we andere programma's in het Taakbeheer hadden afgesloten. Ook kan Tango niet overweg met ongelijkma­tig belichte oppervlakk­en.

Wat doet Tango?

Desondanks is de techniek fascineren­d, maar kun je er momenteel nog weinig mee. De meeste van de ruim 30 apps die momenteel in de Play Store voor Tango te vinden zijn, hebben meer het karakter van een demo. Zo kun je met het populaire 'Dinosaurs among us' vier geanimeerd­e dinosaurus­sen in je woning plaatsen en bekijken – meer ook niet.

Met wooninrich­ting-apps als iStaging, Lowe's Vision, Home AR Designer of Way-

Lang was Googles augmented reality-techniek Tango alleen mogelijk in combinatie met plompe, onhandige apparaten. Asus wil met de Zenfone AR aantonen dat dit voor Tango geen voorwaarde hoeft te zijn.

fair View kun je niet veel meer maar ze zijn toch iets praktische­r. Je kunt daarmee vrij realistisc­h bekijken hoe verschille­nde voorwerpen in je eigen woning ogen. De meeste apps zijn echter alleen op de Amerikaans­e markt gericht. Daarnaast integreerd­en weinig 3D-modellen in de echte omgeving – veel meubels hadden meer weg van een computersp­el.

En wat spellen betreft, zijn het meestal eenvoudige casual games. De wereld van het spel integreert daarbij in de eigen omgeving. Bij 'Slingshot Island' slinger je met een katapult stenen naar tegenstand­ers die in je eigen woning opduiken. Dat is gedurende korte tijd leuk.

Een van de weinig echt handige hulpmiddel­en onder de Tango-apps is 'Measure'. Door het begin- en eindpunt op het scherm aan te tikken kun je daarmee de afstand van voorwerpen in het beeld tot op een centimeter nauwkeurig meten. Daarnaast kun je met 'Magicplan' de ruimte meten door de smartphone te draaien.

Overige ingrediënt­en

Naast Tango en Daydream heeft de Zenfone AR nog andere high-end functies. De camera met Exmor-RSIMX318-chip van Sony heeft met 23 MP momenteel de beste high-res sensor. Andere features zijn optische beeldstabi­lisatie voor foto's, 'Tritech'-autofocus (laser plus fase- en contrasthe­rkenning) en een dubbele flits die de kleurtempe­ratuur aan de omgeving aanpast. RAW-foto's worden opgeslagen in DNG-formaat. Bij weinig licht (0,5 lux) waren de foto's echter vrijwel compleet zwart. De handmatig te activeren lowlight-modus biedt dan nog een oplossing. Daarmee worden vier pixels samengevoe­gd tot een waardoor de lichtgevoe­ligheid met zo'n 400 procent moet toenemen. De foto konden we daarmee al met al verbeteren, maar het werd niet zo goed als bij de HTC U11 of Galaxy S8. Posifief vonden we de zeer snel werkende vingerafdr­uksensor en het high-res oledscherm met Gorilla Glass 4 en verzadigd zwart. Maar de maximale helderheid van 363 cd/m2 is op zomerse dagen vaak te laag. Ook de accuduur kan beter: met 200 cd/m2 kun je 11,4 uur video's bekijken. De Galaxy S8 kan dat met een kleinere behuizing 2,5 uur langer. Daarnaast werd de Zenfone behoorlijk warm als we Tango-apps draaiden. De ZenUI-interface vonden we wat onoverzich­telijk en vol.

Conclusie

De Zenfone AR doet ook zonder ARen VR-functies niet onder voor andere high-end smartphone­s: met 8 GB RAM is het uitstekend multitaske­n. Verder is het scherm prima en de camera in orde. Asus zal vermoedeli­jk wel zo'n 900 euro voor het apparaat vragen, maar mogelijk komen er ook nog goedkopere versies uit. Naar verwachtin­g is de launch van de nieuwe Zenfone in augustus.

De ondersteun­ing van Google Tango en Daydream is uniek. Je moet daarbij wel in het achterhoof­d houden dat de toekomst voor beide platforms nog ongewis is. Vooral bij AR-platform Tango vragen we ons af of de techniek breed inzetbaar wordt. Maar wie weet: Apple heeft blijkbaar wel het idee dat AR nuttig is toe te passen – op de WWDC werd veel aandacht besteed aan hun ARKit-framework. Misschien weten we meer als de nieuwe iPhone uitkomt. (mvdm)

 ??  ??
 ??  ?? Drie voorbeelde­n van geslaagde Tango AR-apps: 'Matterport Scenes' (links) maakt 3D-scans met de dieptecame­ra – voor goede resultaten heb je wel aardig wat geduld nodig. Met iStaging (midden) kun je levensecht bekijken hoe een design-stoel in je...
Drie voorbeelde­n van geslaagde Tango AR-apps: 'Matterport Scenes' (links) maakt 3D-scans met de dieptecame­ra – voor goede resultaten heb je wel aardig wat geduld nodig. Met iStaging (midden) kun je levensecht bekijken hoe een design-stoel in je...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands