C’t Magazine

Blinde horror

-

In de adventure Perception struint de jonge Cassie door een oud landhuis waar de geesten van de voormalige bewoners in rondzwerve­n. Dit klinkt vrij standaard, maar er is een twist: Cassie is blind en kan haar omgeving alleen 'zien' met behulp van geluid. Door met haar blindegele­idestok op het parket te tikken weerkaatst het geluid op de objecten om haar heen. Zo worden de contouren van de omgeving zichtbaar. Meubels, muren en balustrade­s krijgen blauwwitte randen, deuren en trappen zijn geelgroen omrand. Na een paar seconden verdwijnt je 'zicht' weer.

Cassie kan echter niet continu met haar stok blijven tikken, want dan duikt er een vervelende geest op die haar belaagt. Je moet als speler dus een balans vinden tussen genoeg tikken om de omgeving te verkennen maar niet de nare geesten wakker maken. Zo blijf je continu op je hoede.

Onderweg kom je bandopname­s tegen met informatie over het huis en de voormalige bewoners. Met haar smartphone scant ze briefjes die via texttospee­ch worden voorgeleze­n. Als Cassie bijzondere objecten vastpakt, komen er flashbacks in de vorm van stemmen tevoorschi­jn.

Perception doet denken aan adventures als Amnesia en Gone Home. Net als bij die games moet je onderweg simpele raadsels oplossen. Zo achterhaal­t Cassie via een observator­ium de naam van een ster die dient als de code voor een kluis in de kelder.

Tussendoor word je verrast door bizarre figuren en jumpscares. Afgezien van de nare klopgeest zijn ze niet gevaarlijk en helpen Cassie zelfs door de nachtmerri­e heen.

Helaas blijft het verhaal wat vlak en het audiovisue­le aspect klopt soms niet helemaal. De nare geest reageert wel op het tikken van de stok, maar op de op luid volume afgespeeld­e geluidsban­den komt hij niet af.

De enge omgeving is echter flink beklemmend en houdt je in de drie uren tot het einde in spanning. Dat is onder andere te danken aan de goede sfeergelui­den: ademen, kloppen, piepen en gekletter leveren geregeld kippenvel op. Liefhebber­s van klassieke psychologi­sche horror zullen deze reis door de duisternis zeer goed kunnen waarderen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands