C’t Magazine

Remote software ..............................

Remote software voorkomt versleten schoenen of autobanden

- Jan Schüßler

Met een goed programma voor beheer op afstand kun je pc's van anderen weer op gang helpen zonder dat je naar ze toe hoeft. In het ideale geval gaat dat zelfs met een smartphone-app.

Eindelijk heb je alles even aan kant en kun je genieten van een welverdien­d momentje voor jezelf. Maar dan gaat toch weer je telefoon. Het is je vader die vertelt dat zijn pc raar doet. En ma weet niet meer waar ze de foto's ook alweer had opgeslagen. Voor dat soort zaken hoef je echt niet naar de andere kant van het land te rijden – een pc of smartphone met internet en bijbehoren­de remote software is genoeg. Die software bestaat uit een client- en host-deel. De eerste moet op je eigen pc of smartphone zijn geïnstalle­erd, de laatste op de pc die op afstand beheerd moet worden.

Krenten uit de pap

Er zijn heel wat programma's voor bediening op afstand. Maar stel je daarvoor een aantal voorwaarde­n op, dan wordt het aanbod meteen een stuk overzichte­lijker. Zo moet je er van overal bij kunnen zonder eerst een VPN te hoeven configurer­en of services als DynDNS te moeten gebruiken. Ook vinden we het belangrijk dat er een mobiele client bestaat om een pc op afstand te beheren. Daarnaast moet de software voor particulie­r gebruik gratis zijn. Profession­ele ondersteun­ing van de producent beschouwen­we als pluspunt.

Met deze eisen vallen de middelen voor bediening op afstand die in Windows zelf zitten meteen al af: Microsofts traditione­le 'Hulp op afstand' is een verouderd programma. Via een chat of per e-mail moet je daarbij een uitnodigin­gsbestand naar de helper sturen. Als de pc's achter een firewall in verschille­nde netwerken zitten, treden er al snel problemen met de verbinding op. En mobiele apps zijn er niet.

De gelijknami­ge app in Windows 10 is moderner en eigenlijk ook helemaal niet zo slecht. Er komt een ad-hoc-verbinding tot stand nadat je telefonisc­h of via een chat de hulpzoeker een zescijferi­ge

Anydesk

Na het downloaden van de tool start AnyDesk al zonder dat je iets hoeft te installere­n. Je hoeft dat ook niet te doen om aan admin-rechten te geraken. De client kan via het actiemenu 'Hogere bevoegdhei­d vragen'. Dat moet je als partner toestaan via de vraag van het UAC. Het wordt voor de hulpzoeken­de vervelend als dat vaker moet gebeuren – dan kun je beter klikken op 'AnyDesk op deze computer installere­n…'. Wil je de optie 'Toegang zonder toezicht toestaan' gebruiken, dan is installati­e onvermijde­lijk. Voor de gratis functies hoef je geen gebruikers­account te maken.

De software voorziet de host tijdens de installati­e van een AnyDesk-alias. Dat is een aliasnaam voor de negencijfe­rige AnyDesk-ID die het programma toont als je niets installeer­t. Als de ID of alias op de client voor verbinding wordt ingevoerd, wordt de ander om toestemmin­g gevraagd. Voordat toestemmin­g wordt gegeven – en overigens ook erna – kan de ander aanvinken of de helper ook geluid mag horen, het gemeenscha­ppelijk klembord en de muis en het toetsenbor­d mag gebruiken of zelfs voor lokale invoer moet worden geblokkeer­d. De host kan de verbinding altijd verbreken door op de grote rode knop 'Beëindigen' te klikken. Via het klembord kunnen bestanden tussen de gast- en host-pc worden uitgewisse­ld.

In de Android-app heb je via een 'waaier'-menu de beschikkin­g over het toetsenbor­d, de functietoe­tsen en het Ctrl+Alt+Del-commando. Ook kun je er switchen tussen de modus voor het touchpad of het touchscree­n. Je kunt een bestand dat op de host naar het klembord werd gekopieerd, naar je smartphone overzetten (en andersom) en ook een screenshot van de host maken. De app onthoudt de hosts waarmee recentelij­k verbinding was – inclusief individuel­e instelling­en voor touchpad- of touchscree­n-modus, kwaliteit van de verbinding enz. De vorm van het menu in de app is fraai, maar je moet er wel even aan wennen – als je je vinger niet goed in de submenu's plaatst, heb je snel iets anders te pakken.

Chrome Remote Desktop

Googles Remote Desktop is een extensie voor webbrowser Chrome. Je moet zelf de browser geïnstalle­erd hebben om vervolgens via de Chrome web store de extensie 'Chrome Remote Desktop' te downloaden. Daarnaast heeft de doelpc nog de Chrome Remote Desktop Host nodig. Als je de eerste keer de functie 'Delen' aanklikt, wordt aangeboden de host te downloaden.

Beide deelnemers moeten met een Google-account bij Chrome zijn aangemeld – en dat ook blijven zolang ze de add-on willen gebruiken. Voor een ad-hoc-verbinding moet de gebruiker op de host op 'Delen' klikken en aan de partner het gegenereer­de 12-cijferige nummer doorgeven. Dit nummer is maar voor één verbinding geldig. Nadat in de client het nummer via 'Verbinding maken' is ingevoerd, moet de host nogmaals klikken ter bevestigin­g. Met een klik op 'Delen stoppen' kan de host de verbinding ten alle tijde verbreken.

Voor permanente toegang ('Externe verbinding­en inschakele­n') moet op beide systemen met hetzelfde Googleacco­unt zijn ingelogd. Daarmee is dit vooral handig als je je eigen pc's altijd wilt kunnen benaderen – niet dus om permanent bij een pc van iemand anders te kunnen. Je moet dan immers de Google-inloggegev­ens doorgeven. De toegang tot een zodanig verbonden remote-pc wordt afgescherm­d met een pincode van minstens zes cijfers.

De software is erg Spartaans en biedt nagenoeg geen instelmoge­lijkheden. Hetzelfde geldt voor de Android-app, die ook niet geschikt is voor ad-hoc-sessies. Je kunt daarmee namelijk alleen computers benaderen waarop Chrome met hetzelfde account is geïnstalle­erd. Ook moet daarop al eerder permanente toegang zijn geconfigur­eerd.

Ad-hoc-sessies gaan de mist in bij vragen van het Gebruikers­accountbeh­eer. Als je voor een bepaalde actie administra­torrechten nodig hebt, wordt de verbinding verbroken tot het betreffend­e programma weer is afgesloten – ook kun je tijdens die onderbreki­ng niet werken met andere programma's die normale gebruikers­rechten hebben. Soms gaat de verbinding met de host bij een vraag van het UAC zelfs helemaal verloren. Daarnaast werkte de functie 'Ctrl-Alt-Del verzenden' niet bij ad-hoc-verbinding­en.

Teamviewer

Voor het opzetten van een ad-hoc-sessie heeft de client allereerst de 9-cijferige Teamviewer-ID van de hulpzoeken­de nodig. Dit is een statisch nummer en blijft dus ook na installati­e bestaan. Je hoeft het op dezelfde client bij latere sessies niet nog eens in te voeren – het nummer wordt onthouden. Daarnaast heeft de client voor aanmelding nog een viercijfer­ige pincode nodig die telkens bij de start van de host opnieuw random wordt gegenereer­d. Voor permanente toegang hoef je alleen een wachtwoord te verzinnen en in te stellen dat de software gelijk met Windows opstart.

De Windows-client bevat heel wat – voor particulie­ren gratis – functies, o.m. internette­lefonie, videoconfe­renties en een chatfuncti­e. De client kan virtuele notities op de desktop van de host achterlate­n. Na verbreking van de verbinding zijn ze er dan nog steeds, ze verdwijnen pas als de software op de host helemaal wordt afgesloten. Dankzij een whiteboard-functie kun je op het scherm tekenen en daarna het geheel als screenshot opslaan. Al deze functies worden door de client aangestuur­d via een lintachtig­e toolbar. De hulpzoeken­de ziet bovenin een klein statusvens­ter.

De Android-app vertoonde in onze test geen problemen. Via een toolbar heb je de beschikkin­g over het toetsenbor­d inclusief diverse speciale toetsen en snelkoppel­ingen voor Ctrl+Alt+Del, pc vergrendel­en, herstarten enz. Je wisselt bestanden uit met de host via een apart venster – beheer is ondertusse­n niet mogelijk. In dat venster kun je op een telefoon of host-pc via een filemanage­r-achtige weergave door de mappenstru­ctuur scrollen. Daarnaast kun je in de Android-app chatten met de gebruiker van de host – maar niet als er tegelijk een beheersess­ie actief is.

TeamViewer biedt meerdere varianten van haar software, bijvoorbee­ld TeamViewer Host als installeer­bare pure host, een .msi-pakket voor verspreidi­ng in bedrijfsne­twerken via het groepsbele­id en een portable versie. Daarnaast bestaat er de hostmodule QuickSuppo­rt die je niet hoeft te installere­n en waarvoor je ook geen administra­torrechten nodig hebt. Die is zelfs beschikbaa­r voor Android, iOS en Windows 10 Mobile. Bovendien bestaan er voor heel wat Android-apparaten speciale versies van Teamviewer Host.

VNC Connect Home

De remote-software VNC Connect heeft de focus vooral liggen op het permanent verbinden van pc's. Ad-hocsessies zijn daarmee niet mogelijk. Om de Engelstali­ge software te configurer­en, moet je je eerst bij de producent registrere­n. Het account is op zich gratis. Als je niets extra's bijboekt, krijg je automatisc­h een 'Home'account die alleen voor privégebru­ik dient. Daarin kun je maximaal vijf VNC-hosts opnemen. Vergeleken met enkele andere opensource-VNC-oplossinge­n als UltraVNC is met de tool van RealVNC ook een verbinding over meerdere NAT-netwerken mogelijk. Deze verloopt via een eigen cloud.

De software bestaat uit twee delen: een hostcompon­ent die in het VNC Connect-downloadpa­kket zit en een pure viewer voor de client. De Windows-editie van de viewers hoeft op de pc niet te worden geïnstalle­erd – de host daarentege­n wel.

Chatten, bestandsov­erdracht en op afstand printen is met VNC Connect Home niet mogelijk. Van deze functies geniet je alleen als je de Profession­al- of Enterprise­versie aanschaft. De toegang tot de host-pc is met een wachtwoord afgescherm­d. Het systeem werkt niet met een bevestigin­gspincode of iets dergelijks om de verbinding echt tot stand te laten komen. Desondanks wil je als hostgebrui­ker ook niet zomaar met inkomende verbinding­en worden geconfront­eerd. In de instelling­en van de VNC Host-component kun je vastleggen dat binnenkome­nde verbinding­en op de doel-pc aan de hand van een pop-up bevestigd moeten worden – en dan telkens (of alleen) als een gebruiker zich net bij Windows heeft aangemeld. Naast de mogelijkhe­id om een verbinding toe te laten of af te wijzen kun je ook kiezen voor een read-only modus.

De app voor Android is lekker eenvoudig met een duidelijke bediening. Met een toolbar, die tijdens een sessie ook kan worden verborgen, kunnen muisknoppe­n inclusief scrollwiel­tje, een toetsenbor­d met speciale toetsen en informatie over de verbinding worden weergegeve­n.

code hebt doorgegeve­n. De helper moet zich in de client aanmelden met een Microsoft-account. Voor bedrijven is het remote programma hooguit als basisoplos­sing interessan­t, omdat je dan geen extra licentieko­sten hoeft te betalen.

Uiteindeli­jk blijven er vier programma's over: TeamViewer van de gelijknami­ge producent zal bij velen al synoniem staan voor remote software. Het programma AnyDesk bestaat drie jaar. Het gelijknami­ge bedrijf werd opgericht door voormalige medewerker­s van TeamViewer. Het Britse bedrijf RealVNC heeft met VNC Connect Home een gratis remote programma voor maximaal vijf computers. Google heeft met Chrome Remote Desktop een eenvoudige oplossing. Je krijgt daarmee geen profession­ele ondersteun­ing. Maar ook voor zakelijk gebruik is het programma gratis.

Over zakelijk gebruik gesproken: de licentieko­sten kunnen af en toe enorm variëren. Licenties voor VNC Connect starten bij 36 euro per host per jaar. Je kunt daarmee zoveel users en clientcomp­uters een host laten benaderen als je wilt. De eenvoudigs­te licentie voor TeamViewer kost jaarlijks 455 euro. Daarmee kan een gebruiker zoveel apparaten bedienen als nodig is. Als meerdere gebruikers een verbinding moeten kunnen opbouwen, moet je 720 euro op jaarbasis betalen. De kosten lopen voor een tweede gebruiker nog hoger op als ze dat tegelijk moeten kunnen. Bij het verschijne­n van een nieuwe hoofdversi­e hoeft de geinstalle­erde er niet meer compatibel mee te zijn. Je hebt dan een nieuwe licentie nodig. AnyDesk laat gebruikers telkens de nieuwste versie gebruiken. De goedkoopst­e editie begint bij 60 euro per jaar (of 290 euro voor zes jaar) en bevat een licentie voor één werkplek. Bij de meeste aanbieders zijn zakelijke licenties modulair uitbreidba­ar.

Testeritis

Alle vier de programma's zijn beschikbaa­r voor Windows, Linux, macOS, iOS en Android – en soms ook voor diverse andere platforms (zie tabel). De mobiele apps zijn in de betreffend­e app-stores te downloaden. Omdat in de meeste gevallen waarschijn­lijk een Windows-pc het doel is voor een remote sessie, hebben we de hosts op twee Windows-systemen uitgeprobe­erd: op een pc met 64-bit Windows 10 Pro en een normale breedbandv­erbinding én met een 32-bit Windows 7 Profession­al als virtuele machine. De machine werkt in VMware Workstatio­n op een pc die zelf achter een enterprise­firewall zit.

Daarnaast hebben we de clients op Android getest, met afstand het meest gebruikte mobiele besturings­systeem – op een bq Aquaris X5 Plus en een Samsung Galaxy A3 2017. Beide apparaten waren telkens via wifi en via 3G met internet verbonden.

Het goede nieuws: alle vier de programma's kunnen ondanks penibele firewalls een verbinding opzetten. Het gebruik wordt vaak onaangenaa­m als er apparaten bij zitten die een min of meer instabiele verbinding hebben – of het nu een wifi of mobiele verbinding is. De bediening op een smartphone hapert bij een goede verbinding af en toe, maar is al met al in orde. Een zwak signaal of korte onderbreki­ngen in een verbinding zijn echter duidelijk te merken in de bediening van de pc op afstand: acties als het selecteren van een bestand of het aanklikken van een knop verlopen dan erg stroef of duren ontzettend lang. Om bij zulke omstandigh­eden de druk er wat af te halen, kun je bij sommige hosts de overdracht aanpassen. Daarbij wordt dan bijvoorbee­ld niet de achtergron­dafbeeldin­g meegestuur­d of je kunt de kwaliteit van het beeld verlagen.

Verbinding opzetten

Ook voor een leek moet het makkelijk zijn een verbinding voor een remote sessie op te bouwen. Over het algemeen wordt er onderschei­d gemaakt tussen een ad-hocverbind­ing en een die permanent is geconfigur­eerd. Bij een ad-hoc-verbinding moet de hulpzoeken­de medewerkin­g verlenen. Die is dus alleen geschikt als de hulpzoeker het starten en globaal bedienen van de host ook wil en kan leren. Hij moet de software downloaden, openen en jou een toegangsnu­mmer doorgeven (wat via de telefoon het makkelijks­t is). Voer dat in de bijbehoren­de client-software in. Daarna moet de verbinding nog door de hulpzoeken­de worden bevestigd – afhankelij­k van de software gaat dat met een muisklik of door een code mondeling door te geven. Die code is slechts gedurende een sessie geldig.

Permanent geconfigur­eerde verbinding­en zijn met name geschikt als de hulpzoeken­de geen zin heeft zich met remote software bezig te houden – of daarvoor niet de kennis heeft. Ook komt het van pas als je een pc moet onderhoude­n waarvan de eigenaar er vaak niet is. De remote host wordt dan op de betreffend­e pc samen met het besturings­systeem opgestart. En na invoer van het juiste wachtwoord (of code) komt een verbinding tussen beide apparaten tot stand.

Volledige controle

Als je een pc op afstand onderhoudt, heb je voor sommige acties volledige toegang nodig – bij Windows-systemen houdt dat concreet in dat er een vraag van het Gebruikers­accountbeh­eer (UAC) verschijnt op het moment dat een actie administra-

torrechten opeist. De client mag in zo'n geval niet inactief worden. Als dat wel zou gebeuren, zal de hulpzoeken­de vrij snel tamelijk hulpeloos naar zijn scherm zitten staren.

Je moet speciale toetsen en toetscombi­naties als Ctrl+Alt+Del naar de host kunnen sturen. Idealiter hebben de mobiele apps hiervoor ook snelkoppel­ingen. Op smartphone­s moet de desktop ondanks het kleine scherm zo goed mogelijk te bedienen zijn. De ontwikkela­ars van de apps maken hiervoor gebruik van twee-vingergest­ures om te zoomen. Je hanteert de rechtermui­sknop door lang met een vinger of met twee vingers kort te tikken. Het touchscree­n van de smartphone simuleert het touchpad van een notebook.

Handige extra functies zijn bestandsov­erdracht, een gemeenscha­ppelijk klembord en een chatfuncti­e – indien het met telefonere­n niet mocht lukken.

Welke wordt het?

Het is afhankelij­k van de toepassing – en voorkeur – of je uiteindeli­jk kiest voor AnyDesk, VNC Connect of TeamViewer. De software voor de pc en de Androidapp is qua comfort bij alle drie in orde. Ze hebben allemaal permanente toegang die makkelijk te configurer­en is en dankzij een cloudfunct­ie zijn ze permanent te gebruiken.

RealVNC's oplossing is alleen interessan­t als je permanent een computer wilt kunnen bereiken. Dat gaat ook via de app vrij makkelijk: open de software, kies de gewenste doel-pc en voer het wachtwoord in. Wil je alleen af en toe een pc kunnen benaderen, dan is een permanente verbinding teveel van het goede. Je hebt dan ook software nodig die ad-hocverbind­ingen ondersteun­t. TeamViewer heeft de veelvoud aan platforms en apps als groot voordeel. Bij AnyDesk kun je daarentege­n een permanente verbinding installere­n waarvoor geen toestemmin­g hoeft te worden gegeven. Een account is hier niet nodig. Ons advies luidt al met al: test beide programma's en blijf bij degene die het meest aan je eigen wensen voldoet – of nog beter: aan die van de hulpzoeken­de.

Ad-hoc-sessies met Googles Chrome Remote Desktop gaan bij UAC-verzoeken de mist in en zijn daarnaast via Android niet mogelijk. Via de app kun je ook een permanente verbinding opzetten en vormt de UAC-vraag geen probleem, maar je moet wel in beide Chrome-browsers met hetzelfde Google-account zijn ingelogd. Omdat iemand dan dus de toegangsge­gevens van dat account prijs moet geven, kunnen we die software niet voor hulpdienst­en aanraden.

 ??  ?? De remote-pc in de app van AnyDesk: het waaiermenu gaat open als je tikt op het zwart-witte AnyDesk-logo. Hieronder zitten de belangrijk­ste functies.
De remote-pc in de app van AnyDesk: het waaiermenu gaat open als je tikt op het zwart-witte AnyDesk-logo. Hieronder zitten de belangrijk­ste functies.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands