C’t Magazine

Fijn compact

Smartphone­s kleiner dan 5 inch met Android en iOS

- Hannes A. Czerulla

Voordelen

Waarom vinden veel mensen een kleine smartphone nou precies zo fijn? Een kleine telefoon past met een beetje geluk prima in je broekzak. Ook is hij makkelijk in een kleine tas te stoppen. Als je ooit met een grote telefoon als een iPhone Plus of Galaxy Note op de fiets gestapt bent, weet je hoe onaangenaa­m dat is. Veel wat oudere universele houders voor je fiets of auto kunnen een gemiddelde iPhone wel aan, maar veel grotere apparaten niet.

Je bent gewend om je telefoon, net als bij de oude dumphones, in je hand te houden en met je duim te bedienen. Voor kinderen en personen met minder grote handen is een kleiner formaat scherm fijner, omdat je dan met je duim nog prima in alle hoeken kunt komen.

Bij een kleiner scherm is een lagere resolutie al genoeg om scherp beeld te krijgen. De iPhone gebruikt er zelfs geen HD voor. En bij het spelen van games heeft dat een voordeel: de gpu hoeft voor een vergelijkb­are scherpte niet zo veel pixels te berekenen als bij een groter scherm. Zo haalt je game meer fps of heb je een vergelijkb­are framerate als bij een grotere telefoon, maar je accu raakt minder snel leeg.

Nadelen

Maar smartphone­s worden niet voor niets steeds groter. We gebruiken de apparaten heel anders en niet meer alleen om te bellen en sms'jes te sturen. We internette­n veel, bekijken video's, spelen games en tikken mails en WhatsApp-berichten. Veel van die taken gaan een stuk beter op een groter scherm, of het is in ieder geval een stuk leuker.

We hadden wat moeite met het onscreen toetsenbor­d. De zeer kleine weergave van de iPhone SE en Wiko Sunny biedt niet genoeg oppervlak om veel toetsen in fijn aantikbare grootte weer te geven. Ook zonder dikke vingers moet je goed opletten en kijken waar je je vingertopp­en laat landen. En ondanks dat gaat het nog vaak genoeg fout. Er zijn wel wat manieren om dit te verbeteren, zoals onscreen toetsenbor­den met veeggestur­es zoals Google Gboard of Swift Key (allebei ook voor iOS te krijgen).

Een ander minpunt is de weergave van websites die niet voor mobiele apparaten zijn geoptimali­seerd. Fonts zijn soms lastig te ontcijfere­n, knoppen erg klein. Als er meerdere knoppen dicht bij elkaar staan, geven Android-apparaten een vergrootve­nster weer waarmee je je keuze nog een keer bevestigt. Dat werkt echter niet bij knoppen binnen games en apps.

Conclusie

Er is meer keuze dan alleen een iPhone als je een compacte en krachtige smartphone zoekt. Bij Android haal je geen high-end model in huis, maar dat zijn de iPhone 7 en iPhone SE ook niet als je kijkt naar de vele kleine minpunten qua scherm en camera's. De beste hardware wordt in de grotere Android-modellen gestopt.

De Sony Xperia X Compact en Samsung Galaxy A3 (2017) bieden elk een mooi totaalpakk­et waar veel gebruikers prima mee uit de voeten kunnen. Op een gegeven moment komen ze wat kracht te kort aangezien er geen topmodel cpu's in zitten. Maar tot het zover is zijn we alweer wat Android-updates verder. Liefhebber­s van een mooi scherm zullen zich ergeren aan de pentile-matrix van de A3. Ook een recentere versie van Android was leuk geweest. Maakt dit alles je niet zoveel uit: dan zit je goed. De Xperia X Compact heeft deze nadelen niet, maar is minder goed bestand tegen water en is door Sony vol bloatware gestopt.

De twee goedkope smartphone­s, LG K4 en Wiko Sunny, zijn voor dagelijks gebruik niet fijn. De schermen alleen al zorgen voor te veel ergernis. Als compact tweede apparaat voor op vakantie of als nood voldoen ze prima. En met een prijs onder de honderd euro doet het ook niet zo'n pijn als je ze kwijtraakt. (avs)

De smartphone­s die momenteel verkocht worden zouden we een aantal jaar geleden nog phablets hebben genoemd: 5,5 inch of meer zag je alleen bij speciale uitvoering­en zoals de iPhone Plus of Galaxy Note. Nu heb je al net zo veel beeldopper­vlak met de 'gewone' Galaxy S8 of een LG G6.

De eerste manier om het wat kleiner aan te doen is de good old iPhone. Ook al heeft Apple met de Plus-modellen ingehaakt op de trend van grotere displays, de normale iPhone 7 is 4,7 inch groot. En er zit ook nog een model met 4 inch in het assortimen­t: de iPhone SE.

Apples beslissing lijkt moedig, maar klanten geven aan dat Apple gelijk heeft: volgens de mede door de universite­it van Michigan ontwikkeld­e American Customer Satisfacti­on Index (ASCI) is er geen enkele andere smartphone waarmee (Amerikaans­e) gebruikers zo tevreden zijn als met de kleine iPhone SE. Plek 2 en 3 worden dan wel weer bezet door phablets, namelijk de Galaxy S6 Edge+ en iPhone 7 Plus.

Kleine Androids

Als je op zoek gaat naar Android-smartphone­s met een klein scherm, kom je veel goedkope modellen met beroerde technische specificat­ies tegen. Maar er zitten een paar pareltjes tussen die dankzij een mix van een compacte behuizing en prima presterend­e hardware net zo'n concept bieden als de iPhones.

Een van deze apparaten is de Samsung Galaxy A3 (2017) met 4,7 inch. Deze heeft middenklas­se hardware en een zeer nette behuizing. Een ander compacte smartphone is de Sony Xperia X Compact. Deze heeft veel gemeen met zijn grotere broers, onder andere een groot deel van de hardware-uitrusting.

Bij de andere twee Android-smartphone­s gaat het om typische standaard goedkope apparaten. Het wordt lastig om iets betaalbaar­ders te vinden dan de Wiko Sunny. Voor 70 euro haal je er al eentje in huis. Hij heeft een scherm van 4 inch, en biedt dus net zo veel schermruim­te als een iPhone SE, maar is ruim 400 euro goedkoper. Als je bij de prijs van de Wiko nog wat tientjes optelt, kom je uit bij de LG K4 K120E. Deze is 4,5 inch groot en heeft zelfs 4G. Met een beetje zoekwerk kom je voor een net iets hogere prijs nog hier en daar een dualsim-variant tegen (K130E). Er is al een opvolger met als toevoeging (2017), maar die versie heeft een 5"-scherm.

Smartphone­s worden maar groter en groter. Maar veel gebruikers hebben veel liever een kleinere, krachtige smartphone. We hebben vier Android-smartphone­s en twee recente iPhones langs de lat gelegd.

 ??  ?? Het hoeft niet altijd een iPhone te worden: als je ietskleins en krachtigs zoekt, is een smartphone zoals de Sony Xperia X Compact ook eenoptie.
Het hoeft niet altijd een iPhone te worden: als je ietskleins en krachtigs zoekt, is een smartphone zoals de Sony Xperia X Compact ook eenoptie.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands