C’t Magazine

Het gaat vanzelf

De eerste stappen met de gratis smarthome-software openHAB 2

- Stephan Porteck

Je smart-tv, router en slimme lampen – openHAB 2 kan bijna alle smarthome-hardware aansturen. We laten zien wat je daarvoor moet doen.

Als je naar bed gaat, worden de lampen langzaam gedimd. Overdag gaan de jaloezieën meteen omlaag als de middagzon de woonkamer wil opwarmen. Dit is geen smarthomet­oekomstmuz­iek meer, het werkt op dit moment al in verschille­nde huishouden­s. Een groot aantal apparaten heeft al elektronis­che componente­n met netwerkmog­elijkheden, maar ze werken vaak allemaal nog als aparte oplossinge­n, los van elkaar. Een app op je telefoon zet de lampen draadloos aan en uit, een andere op de tablet regelt de kamertempe­ratuur van het slimme verwarming­ssysteem en de smart-tv moet met de afstandsbe­diening bestuurd worden. Enige vorm van interactie tussen de afzonderli­jke componente­n en slimme schakeling­en kun je vergeten. Kant-en-klare smarthome-centrales beloven je daarbij te helpen, maar zijn meestal duur – en sommige daarvan werken alleen met onderdelen van dezelfde fabrikant.

De makers van de gratis software openHAB 2 hebben zich ten doel gesteld zo veel mogelijk apparaten onder één dak te verenigen en op die manier van het hele huis een smarthome te maken. Het mooie hieraan is: openHAB 2 is opensource en wordt ontwikkeld door een aanzienlij­ke community. Bovendien draait het als Java-applicatie op bijna elke hardware. Voor het configurer­en en het besturen van je smarthome zijn er meteen meerdere webinterfa­ces beschikbaa­r.

Voor de eerste kennismaki­ng volstaat het om openHAB 2 op een pc in een willekeuri­ge map uit te pakken. Voor langdurig gebruik kun je beter een Raspberry Pi van de tweede of derde generatie gebruiken. Voor minder dan 150 euro kun je op een

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands