C’t Magazine

4K-spelertjes

Betaalbare, stille mini-pc's met HEVC-decoder en HDMI 2.0

- Christof Windeck

De huidige 'Apollo Lake'-cpu's van Intel beschikken over een krachtige videodecod­er en zijn te vinden in goedkope pc-barebones. Daarmee kun je voor 200 euro een mediacente­r-pc realiseren met 4K-streaming voor Netflix – zonder ventilator­s.

Intel heeft van de systems-on-chips uit de Apollo Lake-serie talloze varianten voor goedkope notebooks, mini-pc's en embedded systems. Onder deze zuinige chips vallen ook de Celeron N3450 en J3455. Die kunnen niet erg snel rekenen, maar wel 4K-schermen aansturen. Ook hebben ze een HEVC-decoder die geschikt is voor bijvoorbee­ld DVB-T2 en 4K-streaming. De mini-barebones Intel NUC6CAYH en Zotac ZBox CI327 nano hebben naast de genoemde Celerons nog een HDMI 2.0-adapterchi­p om smart-tv's aan te sturen. De iets duurdere ZBox werkt zelfs zonder ventilator.

De prijzen voor de NUC beginnen bij 140 euro. Bouw je daar nog een ssd (50 euro) en 4 GB werkgeheug­en (25 euro) in, dan heb je daarmee voor 215 euro een pc. Als besturings­systeem moet je dan voor een Linux-distributi­e kiezen, anders komt er ook nog de licentie voor Windows bij.

Voor een mediacente­r-distributi­e als LibreElec heb je nog niet eens een ssd of harde schijf nodig. Je hebt dan al genoeg aan een usb-stick van 10 euro.

Celeritis

De Celeron N3450 is gemaakt voor draagbare computers en iets zuiniger dan de Celeron J3455. De kloksnelhe­id van eerstgenoe­mde ligt daarmee iets lager, maar daarvan merk je in de praktijk niets. In het alledaagse gebruik zijn de performanc­e van de ZBox CI327 met Celeron N3450 en de NUC met Celeron J3455 dus eigenlijk gelijk. Naast de passieve koeling heeft de 40 euro duurdere ZBox ten opzichte van de NUC nog meer voordelen: een tweede gigabit-ethernet-aansluitin­g, een DisplayPor­t voor een tweede 4K-scherm en ook meer usb-poorten inclusief USB C – deze laatste echter alleen met USB 3.0 SuperSpeed. USB 3.1 wordt niet ondersteun­d en je kunt er ook geen apparaat mee opladen of er een scherm op aansluiten. Apollo Lake-chips zijn sneller dan oudere Atom Celerons als N2840 of J1900. Wil je echter vooral cpu-performanc­e, dan kun je beter voor Core i gaan. Met de geïntegree­rde 3D-graphics is het alleen mogelijk om pc-spelletjes te spelen die weinig performanc­e vergen. Voor 2D-versnellin­g en de browser is de gpu snel genoeg.

Highlights zijn de ingebouwde hardware-decoder (en encoder) voor video's in De ZBox CI327 (onder) heeft geen ventilator, maar wel duidelijk meer aansluitin­gen dan Intels NUC6CAYH.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands