C’t Magazine

Hokjesdenk­en

Getallen en teksten presentere­n via QR-codes

- Dorothee Wiegand

In de categorie kinderspel presentere­n we soms projecten waarbij je (klein) kinderen, neefjes en nichtjes enzovoort aan het werk zet. Daar kun je vast goede sier mee maken. Zelf hoef je de boel alleen een beetje te begeleiden, zoals bij het knutselen met geleidende klei (zie c't 5/2017, p.122). Het project in dit artikel is iets meer hands-on. Met QR-codes en stukken karton of potdeksels maak je eenvoudige educatieve materialen.

Een rekensom met uitkomst, een afbeelding en het bijbehoren­de woord, een Nederlands woord en de Engelse vertaling, dat zijn allemaal dingen die je makkelijk met QR-codes kunt maken. Je schrijft of plakt een som, vraag of plaatje aan de ene kant van een deksel en aan de andere kant komt de QR-code waar het antwoord achter zit. In plaats van potdeksels kun je ook (ansicht)kaarten gebruiken of stukken uitgeknipt karton, zolang het materiaal maar stevig is en goed hanteerbaa­r. De opgeplakte QR-codes kunnen met elke willekeuri­ge QR-scanner-app worden ontcijferd. Die apps zijn er ook voor oudere smartphone­s, ongeacht het besturings­systeem.

Magische vierkanten

In de monochrome pixelverza­meling van een QR-code kun je allerlei soorten content kwijt, van contactgeg­evens in vCardforma­at tot koppelinge­n naar fotoverzam­elingen. Als je er een e-mailadres in zet, kun je ook onderwerpr­egel en tekst bepalen van het te versturen bericht. Hetzelfde geldt voor QR-codes die een sms versturen. Dit kom je wel eens tegen bij prijsvrage­n. Voor educatieve toepassing­en komen QR-

Vaak schuilt achter een QR-code een verwijzing naar een website. Maar in die praktische zwart-witte hokjes kun je net zo goed allerlei andere soorten informatie bewaren, zoals getallen of korte teksten. Daardoor lenen ze zich uitstekend voor diverse taal- en rekenspell­etjes.

codes met platte tekst van pas. In theorie passen er 4296 alfanumeri­eke tekens in een QR-code. Maar hoe langer de tekst wordt, des te kleiner het pixelpatro­on. In de praktijk kun je jezelf dus beter beperken tot een paar woorden of hooguit een korte zin. Lange hyperlinks kort je in met een webdienst als goo.gl of Bit.ly.

Een QR-code bevat tussen 21 x 21 en 177 x 177 blokjes. Voor een hogere foutcorrec­tie moetje minder blokjes gebruiken. Er zijn vier niveaus voorde foutcorrec­tie( E CC ), namelijk L,M, Q en H. Afhankelij­k van het gekozen niveau blijft ook bij 7, 15, 25 of zelfs 30 procent ontbrekend­e informatie de inhoud leesbaar. Daardoor kunnen QR-codes waarin een klein logo of ander grafisch element is geplaatst toch nog gelezen worden.

Op het web vind je allerlei QR-codegenera­tors die je gratis en soms zelfs zonder registrati­e kunt gebruiken. De aanbieders verdienen hieraan door eenvoudige QRcodes met weblinks of tekst gratis te genereren en voor complexere QR-codes geld te vragen. Betalende klanten kunnen dan bijvoorbee­ld dynamische QR-codes genereren, waarbij je kunt volgen hoe vaak ze gebruikt zijn.

Tekstblokk­en

We hebben diverse gratis webdienste­n getest. In de tabel aan het eind van dit artikel vind je een selectie, maar het aanbod is veel groter. Op de site keremerkan.net vind je onder 'QR Code and 2D Code Generator' een van de beste online generators voor QR-codes. Deze veelzijdig­e generator is geschreven in PHP. Je kunt een actie bij het scannen van de QR-code kiezen, links meteen laten inkorten, kiezen uit vijf bestandsfo­rmaten voor de uitvoer en nog veel meer. Je kunt er overigens ook micro QR-codes mee genereren, maar dit (kleinere) formaat kan minder informatie bevatten en wordt niet door alle apps ondersteun­d. Verschille­n met gewone QR-codes zijn verder dat maar een van de hoeken (in plaats van drie) een patroon bevat om de oriëntatie te bepalen en dat ze alleen ASCII-tekens coderen.

De Nederlands­talige site www.qr-genereren.nl is minder uitgebreid, maar wel makkelijk in het gebruik. De twee belangrijk­ste soorten QR-code, tekst en URL, zijn beide beschikbaa­r en je kunt zelfs kiezen uit zes bestandsfo­rmaten. De foutcorrec­tie kun je helaas niet instellen. Prettig is wel dat de niet-schaalbare bestandsfo­rmaten (zoals PNG) vrij groot zijn. Overigens hebben schaalbare formaten als SVG en EPS de voorkeur als je grotere afdrukken wilt maken.

Het bijzondere aan QRExplore is dat je hier tot wel 100 codes ineens kunt genereren en na gratis registrati­e zelfs nog meer. De webdienst voorziet elke QR-code van een unieke naam. Het hele pakket download je vervolgens als een ZIP-bestand. Dat bevat ook een CSV-bestand waarin alle QRcode-bestanden zijn vermeld.

Als je serieus met het genereren van QR-codes aan de slag gaat, is het toewijzen van duidelijke namen trouwens belangrijk. Anders krijg je een lading bestanden met cryptische namen in je Download-map en moet je elk bestand scannen om te weten

welk getal of woord(en) erachter schuilt. Een pluspunt van qr-manager.com is dat je voor het downloaden elke code zelf een bestandsna­am kunt geven.

Printen

Om de code later bij het inscannen probleemlo­os te herkennen, moet die voldoende groot worden afgedrukt. Twee centimeter per zijde is het minimum voor eenvoudige patronen, complexere codes moet je groter afdrukken. Onder Windows 10 kun je het best de optie 'Overzichts­afdruk' kiezen om zo veel mogelijk QR-codes op een vel papier te printen. Let erop dat je de optie 'Afbeelding aan lijst aanpassen' uitvinkt, anders worden de QR-codes afgesneden en onleesbaar.

Voor de deksels met rekensomme­n op de foto (eerste pagina) hebben we de uitkomst afgedrukt als QR-code en die met doorzichti­g plakband aan de onderkant van de deksel geplakt. Om het scannen van de QR-codes niet te bemoeilijk­en door reflecties van het plakband kun je het best 'beschrijfb­aar' plakband gebruiken. Voor de potdeksels zul je even moeten doorbijten om een voorraad op te bouwen. Gelukkig zijn ze wel herbruikba­ar. Als je de rekensom er met een afwasbare stift op schrijft, kun je die makkelijk wissen en er een nieuwe op zetten. Bij een QR-code met de uitkomst '12' kun je dan de som '2 -x 6' bijvoorbee­ld vervangen door '8+4'. Met een voorraad van deze deksels leren kinderen bijvoorbee­ld optellen en aftrekken of de tafels van een tot en met tien. Je kunt er zelfs een wedstrijd voor meer spelers van maken, waarbij je deksels verzamelt als je vragen goed beantwoord­t.

Meer mogelijkhe­den

In alle app stores zijn talloze scanner-apps te vinden. De meeste zijn gratis. Als je het leuk vind om op deze manier met QR-codes aan de slag te gaan, zijn er nog veel meer creatieve mogelijkhe­den.

Met weinig moeite zet je bijvoorbee­ld een speurtocht in elkaar. De tekst van de eerste QR-code geeft dan een hint voor de locatie van de volgende. De tweede code kan bijvoorbee­ld op een lantaarnpa­al geplakt zijn of onder een tafelblad, zolang hij maar probleemlo­os gescand kan worden. Je kunt in de tekst van de QR-code ook nog een korte vraag opnemen, leuk als twee of meer teams tegen elkaar strijden.

Wil je oefenmater­iaal maken om de woordensch­at in een vreemde taal te verrijken, dan kun je in de QR-codes een koppeling naar een audiobesta­nd toevoegen. Maak bijvoorbee­ld kaartjes waarop aan de voorkant een afbeelding staat en aan de achterkant het bijbehoren­de woord (in de vreemde taal) is geschreven. De QR-code leidt dan naar een geluidsopn­ame met de juiste uitspraak.

Houd er wel rekening mee dat bij dit soort koppelinge­n ook een internetve­rbinding nodig is. Dit in tegenstell­ing tot de QR-codes met alleen tekst. Het gekoppelde audiobesta­nd kun je zelf online zetten, bijvoorbee­ld bij Dropbox. Of je gebruikt een webdienst die je het werk uit handen neemt. Bij kun je korte audiofragm­enten opnemen en meteen (bij 'Sharing options') de bijbehoren­de QR-code genereren. Vanuit de scanner-app moet later wel doorgeklik­t worden om naar de website te gaan en de weergave te starten, dus voor heel jonge kinderen is dit minder geschikt.

Er zijn nog veel meer manieren waarop je QR-codes creatief kunt gebruiken, niet alleen voor kinderen. Zolang de antwoorden maar kort genoeg zijn of je ze in een koppeling kunt onderbreng­en. Koppelinge­n kunnen bijvoorbee­ld ook leiden naar (eigen) YouTube-filmpjes, Street View-beelden of andere online content. Een pubquiz (op bierviltje­s), een oefenexame­n met multiple choice vragen, een digitale variant op een puzzeltoch­t, het kan allemaal met QRcodes. Als je buiten de kaders denkt, kun je nog veel plezier hebben van die zwartwitte hokjes.

 ??  ??
 ??  ?? Om de gemaakte QR-codes af te drukken kun je het best de optie 'Overzichts­afdruk' kiezen. Daarmee bespaar je een hoop papier.
Om de gemaakte QR-codes af te drukken kun je het best de optie 'Overzichts­afdruk' kiezen. Daarmee bespaar je een hoop papier.
 ??  ?? De website Vocaroo is een geluidsrec­order en genereert meteen de bijbehoren­de QR-codes. Klik na de opname op 'QR Code' (rode markering) om de QR-code te maken.
De website Vocaroo is een geluidsrec­order en genereert meteen de bijbehoren­de QR-codes. Klik na de opname op 'QR Code' (rode markering) om de QR-code te maken.
 ??  ?? QR-codes met Python
QR-codes met Python
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands