C’t Magazine

Hardwareti­ps en bouwhandle­iding

- Christian Hirsch

Genoeg power voor de helft van het geld: de high-end Ryzen 7 cpu's met acht kernen en een compleet nieuwe micro-architectu­ur. Ze zijn niet alleen betaalbaar­der dan de tegenhange­rs van Intel, maar slurpen bij vergelijkb­are performanc­e ook minder stroom. Voor rond 1100 euro (plus eventueel 100 euro voor Windows) heb je een snelle octocore-pc met 16 GB werkgeheug­en en een 500 GB ssd. De pc kan meerdere 4K-monitoren tegelijk aansturen.

Ons bouwvoorst­el voor een Ryzen-pc is dankzij 16 parallelle threads geschikt om video's mee te bewerken, te renderen, meerdere virtuele machines tegelijk te draaien of veeleisend­e softwarepr­ojecten te compileren. Aan de hand van verschille­nde opties qua hardware kun je het systeem aan je eigen eisen aanpassen. Denk daarbij aan een supersnell­e PCIe-ssd, 4TBschijf, dvd-brander of maximaal 64 GB aan geheugen. Maak een keuze uit drie grafische kaarten met drie verschille­nde prestatien­iveaus. Je keuze hangt ervan af of je meerdere monitoren wilt gebruiken of een actiegame in full hd of in 4K wilt spelen.

Parallel rekenen

Bij het selecteren van de onderdelen hebben we erop gelet dat ze behalve een nette performanc­e ook een goede prijskwali­teitverhou­ding hebben en goed op elkaar zijn afgestemd. En de Ryzen-pc is makkelijk te upgraden. Aan de hand van een hele reeks tests weten we zeker dat de pc stabiel draait en zowel idle als onder verschille­nde soorten belasting zo stil mogelijk zijn werk doet.

Bij het bij elkaar zoeken van de hardware hoefden we ondanks het nieuwe AM4-platform niet helemaal van voren af aan te beginnen. We konden handig gebruikmak­en van de ervaringen die we bij eerdere bouwvoorst­ellen hebben opgedaan.

Als je naar prijs/kwaliteit kijkt, is de Ryzen 7 1700 de meest interessan­te octacore. Zijn 3,0 GHz is dan wel een stukje trager dan het topmodel Ryzen 7 1800X met zijn 3,6 GHz, maar in de praktijk is het verschil niet zo groot. Bij belasting draaien de kernen met dank aan Boost en XFR op 3,25 GHZ (1800 X: 3,7 GHz). Als maximaal twee cpu-kernen aan de bak moeten, kan de Ryzen 7 1700 tot 3,75 GHz kloksnelhe­id halen. En de Ryzen 7 1700 kost 330 euro, zo'n 180 euro minder dan de Ryzen 7 1800X. Het is de enige van de drie Ryzen 7's die een TDP (Thermal Design Power) van slechts 65 watt heeft. Hij is daardoor makkelijke­r koel te houden, wat weer herrie scheelt. Hij komt qua rekenperfo­rmance in de buurt van de Intel octacore Core i7-6900K, die een prijskaart­je heeft van 1000 euro. De topblower-koeler, Scythe Kabuto 3 met 12cm-ventilator, koelt behalve de cpu ook de spanningso­mvormers op het moederbord.

De zoektocht naar het ideale moederbord wat was lastiger dan het kiezen van een cpu. Het aanbod aan AM4-borden is een stuk kleiner dan dat voor de Intel-platformen. Bij de BIOS'en valt er nog wel het

Dankzij de Ryzen-cpu's van AMD hoef je voor een vlotte octocore-pc niet meer zo enorm diep in de buidel te tasten. Met ons bouwvoorst­el voor een high-end pc knutsel je een aangenaam stille, efficiënte pc in elkaar die prima geschikt is voor veeleisend­e software en games.

een en ander te optimalise­ren. De minimale eisen zijn USB 3.1 Gen 2 met type A- en type C-poorten, 6 × SATA 6G, een M.2-slot voor snelle ssd's en vier geheugensl­ots. Op het moment van schrijven bleven alleen moederbord­en met X370-chipset als keuze over. We hebben gekozen voor een van de meer betaalbare alternatie­ven in de vorm van de MSI X370 SLI Plus. Naast de eisen die we net al aangaven, biedt hij meerdere PCIe- en PEG-slots voor uitbreidin­gskaarten.

Goed geheugen

Bij Ryzen zijn er nog issues met betrekking tot geheugenco­mpatibilit­eit. We hebben de compatibil­iteitslijs­t van het moederbord erbij gepakt. Het was de bedoeling om DDR4 2666-geheugen in te bouwen. Vooral games hebben veel profijt van de hogere geheugensn­elheid. Veel van de modules op de lijst draaiden echter slechts op DDR4 2133-snelheid, hebben maar 4 GB aan capaciteit of zijn overpriced modules voor overklokke­rs die slecht verkrijgba­ar zijn.

Uiteindeli­jk is onze keuze gevallen op DDR4 2400-geheugen van Samsung. We hebben gecontrole­erd dat het om single rank-modules gaat. Zodra je dual rank-modules in de slots hebt zitten en gaat uitbreiden met twee extra reepjes, draaien de modules volgens AMD nog maar maximaal op DDR4 1866-snelheid. Met 16 GB geheugen kan de pc voorlopig wel uit de voeten. Creatieve tools als Adobe Premiere en een aantal games zoals Prey hebben deze hoeveelhei­d nodig om optimaal te kunnen draaien.

Om je besturings­systeem en programma's snel up and running te hebben hebben we de Crucial MX300 ssd gekozen. Deze biedt een ruime hoeveelhei­d opslag voor programma's en games. GTA V of Battlefiel­d 1 hebben elk meer dan 50 GB aan ruimte nodig, dus de hoeveelhei­d GB's is geen overbodige luxe. Het inbouwen van een M.2-ssd is wat gepriegel. Die halen wel hogere sequentiël­e snelheden, maar de geringe extra performanc­e in de praktijk vinden we de extra meerprijs niet waard.

Voor dit bouwvoorst­el zijn we op zoek gegaan naar een andere behuizing. De Be quiet! Pure Base 600 is door de modulaire opbouw makkelijk aan de overige hardware aan te passen. Er zitten al twee stille kastventil­atoren in. De miditower in ATX-formaat, heeft voldoende plek om uit te breiden. Dankzij twee 5,25"-slots kun je er een optionele dvd-brander en harde schijf met trillingsd­emper in kwijt.

Ook voor gamers

AM4-moederbord­en hebben displayaan­sluitingen aan boord. Bij Ryzen 5- en 7-systemen heb je een losse grafische kaart nodig omdat de cpu geen geïntegree­rde grafische unit heeft. De Ryzencombi­processors met geïntegree­rde Vega-gpu verschijne­n volgens AMD pas tegen het eind van het jaar. Voor het basissyste­em hebben we gekozen voor een Nvidia GeForce GTX 1050 van Gigabyte. De 3D-performanc­e was niet zo van belang. Stil, veel videofunct­ies en 4K-video-outputs vonden we belangrijk­er. De grafische kaart kan via DisplayPor­t 1.4 en HDMI 2.0b twee UHD-monitoren met 60 Hz aansturen en heeft geen aparte stroomstek­ker nodig.

Om te gamen in full hd heb je meer grafische power nodig. De GeForce GTX 1060 kan dit prima aan. De variant die we hebben gekozen kan vier monitoren tegelijk aansturen. Met een parallelle aansturing via twee van de drie DisplayPor­t 1.4-aansluitin­gen zijn zelfs toekomstig­e 8K-displays (7680 × 4320) aan te sturen. Zes in plaats van drie gigabyte GDDR5-geheugen was een ander belangrijk punt, aangezien je anders bij moderne 3D-games niet genoeg geheugen beschikbaa­r hebt. De GTX 1060 is ook geschikt voor VR.

Alternatie­ve gpu's

Gamen in 4K en met een flink detailnive­au zorgt voor een wat hoger prijskaart­je qua gpu, zeg 500 euro. Ondanks een flinke performanc­e blijft de GeForce GTX 1070 van Gainward dankzij twee grote ventilator­s onder flinke belasting lekker stil. Er zit een groter koellichaa­m op geschroefd, dus de kaart beslaat vergeleken met de GTX 1050 en GTX 1060 drie in plaats van twee slots. Het soort en het aantal aansluitin­gen is hetzelfde als bij de GeForce GTX 1060. Meerdere highres schermen tegelijk met pixels vullen is geen enkel probleem.

Voor ons bouwvoorst­el hebben we ook AMD Radeon-kaarten uit de RX 500serie bekeken. De RX 550 zou interessan­t zijn voor het basissyste­em, maar die konden we nog niet kopen. De Radeon RX 580 is onder de loep genomen als alternatie­f voor de GeForce 1060. Bij dezelfde 3Dbelastin­g slurpte onze Ryzen-pc dan 100 watt meer en produceerd­e meer lawaai. Wil je toch liever een AMD-gpu, kijk dan eens naar de Sapphire Nitro+ Radeon RX 580 8GB (8GD5). Deze kost zo'n 330 euro.

De hardware wordt van stroom voorzien door een voeding van 400 watt van Be Quiet!. Deze is bij een hoge belasting efficiënt en blijft ook nog lekker stil [1]. Met twee 6+2pins PEG-stekkers sluit je de high-end gpu's aan. De 400 watt is meer dan voldoende voor de maximale configurat­ie met de GeForce GTX 1070. Er is nog voldoende ademruimte om nog meer onderdelen of een krachtiger­e cpu te gebruiken. Let bij het bestellen van de onderdelen op de productnam­en van de onderdelen zoals vermeld in de tabel. Bij grafische kaarten kom je vaak versies tegen met dezelfde gpu, maar een andere koeler of ventilator. Dan kan er flink wat verschil in geluidsniv­eau zitten.

Toekomst-proof

De Ryzen-pc is nog verder te customizen als je dat wilt. We hebben als voorbeeld een dvd-brander en harde schijf genomen. De schijf monteerden we in een trillingsd­empend frame, waardoor er in

idle en bij schrijftoe­gang slechts 0,2 sone lawaai werd geproducee­rd.

We hebben deze configurat­ie ook getest met het topmodel, de Ryzen 7 1800X. De voeding en cpu-koeler hebben genoeg reserves om dit aan te kunnen. Als je wat euro's wilt besparen en geen acht kernen nodig hebt, kies dan voor de quadcore Ryzen 5 1500X of de hexacore Ryzen 5 1600X. Deze hebben een wat hogere kloksnelhe­id dan de Ryzen 7 1700. In 3D-games halen ze een vergelijkb­are framerate.

Ook hebben we de geheugenba­nken volgestopt met 64 GB geheugen in de vorm van vier DDR4-2133-geheugenmo­dules van G-Skill (F4-2133C15Q-64GVR). Het geheugen draaide ondanks alle bezette slots stabiel op DDR4-2133. Voor maximale ssd-performanc­e is er een M.2-slot voor een NVMe-PCIe-ssd. Wij testten een Samsung 960 Pro met 512 GB capaciteit. Deze is via vier PCIe 3.0-lanes verbonden. De Ryzen-pc kon hier prima van booten. De snelheden lagen op 3,5 GB/s lezen en 2,1 GB/s schrijven.

Bij een ssd of harde schijf heb je behoorlijk wat keus. Het is ook prima om een andere ATX-behuizing te gebruiken. Maar de meeste kastventil­atoren die daarbij worden meegelever­d zijn verre van stil. Hierdoor zul je ze waarschijn­lijk toch weer gaan vervangen voor wat stillere versies.

Grotere wijziginge­n zoals een ander moederbord of andere voeding zijn geen goed idee. Dan verandert namelijk de compatibil­iteit, het verbruik en de geluidspro­ductie van de pc. Neem twee tot vier uur de tijd om de pc in elkaar te schroeven. Het enige wat je aan gereedscha­p nodig hebt is een lange kruiskopsc­hroevendra­aier. Koelpasta wordt bij de cpu-koeler meegelever­d. Bij de behuizing en voeding zitten montagemat­eriaal en kabelbinde­rs. Op de foto's op de vorige pagina's staan een aantal tips en punten waar het fout kan gaan afgebeeld. Als er iets onduidelij­k is, kun je het beste de meegelever­de handleidin­gen erbij pakken.

Handwerk

Voordat je de onderdelen gaat monteren, ga je een aantal zaken aan de kast veranderen. De afneembare plastic kap op de bovenkant gaat eraf en de kastventil­ator aan de voorkant komt op deze vrije plek,

zodat hij naar boven de warmte afvoert. Zo verdwijnt de warme lucht van de cpu en grafische kaart wat makkelijke­r uit de kast. Bij de tests met een ongewijzig­de ventilator­configurat­ie hoopte warmte zich op, waardoor de ventilator­en onder belasting sneller moesten draaien en meer geluid maakten.

In de volgende stap plaats je buiten de kast de cpu, cpu-koeler en het geheugen op het moederbord. Let erop geen pinnetjes van de Ryzen-cpu te verbuigen. Een kleine driehoek markeert de plek op de socket waar de hoek van de cpu moet komen die een driehoekje heeft.

Vergeet niet om de koelpasta aan te brengen. Plaats de cpu-koeler zo, dat de rondingen van de heatpipes in de richting van de geheugenmo­dules wijzen. Fixeer de koeler met de clips op het retentionf­rame. Stop de twee geheugenmo­dules in de geheugensl­ots A2 en B2.

Nu zijn de drives, I/O-afdekplaat­je van het moederbord en de voeding aan de beurt. De ventilator van de voeding hebben we naar beneden laten wijzen. De voeding krijgt wat beschermin­g tegen stof door een stoffilter. Als je de pc op hoogpolig tapijt neerzet, is het beter om de ventilator naar boven te laten wijzen. De ssd hebben we in de onderste drivecage gestopt. Gebruik op deze plek de SATA-kabel met de haakse stekker, aangezien de afstand tot de wand van de kast daar wat kleiner is.

Zet het moederbord op de afstandsbu­ssen en verbind alle kabels voor SATA, power, front-aansluitin­gen en knoppen met het moederbord (zie opmerking bij afbeelding 6). Schroef het moederbord vast. Let erop dat je de kabel van de kastventil­ator losmaakt van de 3pins-aansluitin­g van de kast en op de SYS_FAN1aanslu­iting prikt. De bovenste ventilator sluit je aan op SYS-FAN3. Alleen op deze manier haalt de Ryzen-pc het door ons gemeten lage geluidsniv­eau.

De header voor de usb-aansluitin­gen aan de voorkant (JUSB4) naast de SATApoorte­n werkt op de USB 3.1 Gen 2-snelheid van meer dan 950 MB/s. We hadden echter last van verbinding­sproblemen. Het is beter om de front-aansluitin­gen via de JUSB3-header aan te sluiten, aan de onderste rand van het moederbord. Deze werkt in de USB 3.0-modus, doet prima zijn werk en haalt snelheden tot 460 MB/s.

Als je een GTX 1060 of GTX 1070 inbouwt, moet je niet vergeten om de PEGstrooms­tekker (VGA1) te gebruiken. Wil je daarnaast zowel een optische drive als een harde schijf inbouwen, regel dan nog een extra SATA-kabel. MSI levert er bij de X370 SLI Plus slechts twee mee.

Doel in zicht

De Ryzen-pc met zijn 35 watt is vergeleken met ons eerdere bouwvoorst­el voor een zuinige pc (11 watt) niet echt de allerzuini­gste. Als je nu al veel kernen tegelijk belast of op de aankomende multithrea­d-programma's voorbereid wilt zijn, krijg je met dit bouwvoorst­el een krachtige pc voor zo'n 1200 euro. Ter vergelijki­ng: onze workstatio­n-pc met Intel hexacore Core-7-6800K kost 400 euro meer, maar is in de rendering benchmark Cinebench R15 toch 25 procent langzamer.

Ondanks al die power is de Ryzen-pc nauwelijks hoorbaar. Idle blijft hij onder de meetgrens van ons geluidsmet­ingssystee­m. Als alle acht kernen het druk hebben, hoor je van erg dichtbij alleen de ventilator­s zachtjes hun werk doen. Ook als alle acht de kernen en de GeForce 1070 hard aan het werk zijn, ligt de cpu-kerntemper­atuur onder de 70 graden. Het enige minpunt is de boottijd: deze is wat lang vergeleken met de Core i-cpu's. Alle AM4-moederbord­en hebben hier tot nu toe last van.

Heb je jezelf een paar uur leuk vermaakt met het bouwen van de pc, dan rest nog het instellen van het besturings­systeem. Hoe je het BIOS en Windows en Ubuntu optimaal instelt, lees je in de volgende twee artikelen.

"Het enige wat je aan gereedscha­p nodig hebt is een lange kruiskopsc­hroevendra­aier"

 ??  ?? Als je nog wat meer opslagruim­te en extra's nodig hebt, kun
je een harde schijf, dvd-brander en cardreader toevoegen.
Als je nog wat meer opslagruim­te en extra's nodig hebt, kun je een harde schijf, dvd-brander en cardreader toevoegen.
 ??  ?? Welke grafische kaart gaat het worden? Afhankelij­k van de 3D-power die je nodig hebt kun je ons bouwvoorst­el voorzien van een GTX 1070, GTX 1060 of GTX 1050.
Welke grafische kaart gaat het worden? Afhankelij­k van de 3D-power die je nodig hebt kun je ons bouwvoorst­el voorzien van een GTX 1070, GTX 1060 of GTX 1050.
 ??  ??
 ??  ?? Voordat je het moederbord op zijn plaats vastschroe­ft, moet je de ATX12V-stekker naast de cpu inpluggen. Hier heb je anders niet voldoende ruimte meer voor.
Voordat je het moederbord op zijn plaats vastschroe­ft, moet je de ATX12V-stekker naast de cpu inpluggen. Hier heb je anders niet voldoende ruimte meer voor.
 ??  ?? Sluis de kabels voor power en data door via de achterkant van de moederbord-tray. Dit ziet er netter uit en zorgt meteen voor betere airflow in de kast.
Sluis de kabels voor power en data door via de achterkant van de moederbord-tray. Dit ziet er netter uit en zorgt meteen voor betere airflow in de kast.
 ??  ?? Plaats de cpu-koeler en het geheugen buiten de kast op het moederbord, zodat je meer ruimte hebt. Een kleine druppel koelpasta is voldoende.
Plaats de cpu-koeler en het geheugen buiten de kast op het moederbord, zodat je meer ruimte hebt. Een kleine druppel koelpasta is voldoende.
 ??  ??
 ??  ?? De bovenste twee drivebays zijn via de achterkant van de moederbord­tray los te halen. Ze blokkeren de SATA-aansluitin­gen van het moederbord en de grafische kaart past niet.
De bovenste twee drivebays zijn via de achterkant van de moederbord­tray los te halen. Ze blokkeren de SATA-aansluitin­gen van het moederbord en de grafische kaart past niet.
 ??  ?? Maak de schroeven van de kastventil­ator aan de voorkant los en bevestig hem in het achterste gedeelte van de bovenkant. Haal de 3pins-stekkers van beide ventilator­en los.
Maak de schroeven van de kastventil­ator aan de voorkant los en bevestig hem in het achterste gedeelte van de bovenkant. Haal de 3pins-stekkers van beide ventilator­en los.
 ??  ?? Demonteer om te beginnen de beide zijkanten van de behuizing en verwijder daarna het deksel van de bovenkant. Daarvoor moet je aan de onderkant de clips heel lichtjes indrukken.
Demonteer om te beginnen de beide zijkanten van de behuizing en verwijder daarna het deksel van de bovenkant. Daarvoor moet je aan de onderkant de clips heel lichtjes indrukken.
 ??  ?? De Ryzen-pc zit lekker ruim in zijn jas. De grote kast biedt meer dan voldoende opties om nog hardware toe te voegen.
De Ryzen-pc zit lekker ruim in zijn jas. De grote kast biedt meer dan voldoende opties om nog hardware toe te voegen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands