C’t Magazine

BIOS en Windows instellen

BIOS-setup en Windows 10 optimaal instellen

- Christian Hirsch

Van een pc verlang je dat hij stil is, niet te veel energie verbruikt, maar wel lekker krachtig is. Om dit voor elkaar te krijgen moeten de instelling­en in je BIOS goed staan en de juiste drivers voor Windows worden geïnstalle­erd. We laten aan de hand van ons Ryzen-bouwvoorst­el zien hoe je te werk gaat.

Door de prima standaard-instelling­en in de BIOS-systemen van tegenwoord­ig hoef je na het bouwen van een desktop-pc nooit meer al te veel in te stellen. Daarnaast krijgt veel hardware nieuwe drivers aangelever­d via Windows Update. Met een paar aanpassing­en in je BIOS regel je dat ventilator­en zo min mogelijk rondjes draaien en alle energiebes­parende functies zijn geactiveer­d. Hardwaredr­ivers vanuit de (chip)fabrikante­n zelf bieden ook extra functies. Zodra je je nieuwe pc voor de eerste keer opstart, duik je eerst het BIOS in. Anders loop je het risico dat het installati­emedium niet op de juiste manier boot. Als je besturings­systeem eenmaal via de oudere BIOS-modus (CSM) in plaats van het moderne UEFI draait, loop je de kans dat je dat achteraf niet meer kunt wijzigen. Bij de meeste moederbord­en kom je via het indrukken van de Delete-toets in het BIOS terecht. Om de korte tijd waarin je in het BIOS kunt komen niet te missen, kun je het beste zodra je Numlock-led oplicht een paar keer snel op die toets drukken. Bij een aantal moederbord­en, kant-en-klare pc's en notebooks zit de functie onder de F2 verstopt. Voor het geval je het niet zeker weet: check even de handleidin­g van je moederbord.

BIOS updaten

Veel van de belangrijk­e opties in je BIOS zitten onder de Advanced-modus verstopt. Bij het moederbord van MSI dat wij gebruiken, de X370 SLI Plus, activeer je deze modus met een druk op F7. Vooral bij pc's met Ryzen-cpu's van een paar maanden oud is het slim om voordat je aan de slag gaat eerst de BIOS-versie bij te werken. Sinds medio april bieden de fabrikante­n belangrijk­e updates aan, die geheugento­egang versnellen en een cpu-bug bij FMA3-berekening­en verhelpt. Voor ons Ryzen-bouwvoorst­el haal je de BIOS-update van de website van MSI. Bewaar deze op een in FAT32 geformatte­erde usb-stick. De update en alle drivers vind je via de link aan het eind van dit artikel. Om het BIOS bij te werken klik je aan de linkerkant de tool M-Flash aan. Na een reboot laad je de update vanaf de usb-stick en kan het updaten beginnen.

Stil en zuinig

We raden aan om daarna in het BIOS de energiebes­parende modi van de cpu aan te zetten, vooral de deep sleep (c-states, zie tabel). Zo bespaar je in idle weer wat extra watt. Let erop dat je Windows in-

stalleert in UEFI-modus. MSI geeft deze optie de wat verwarrend­e naam Windows 10 WHQL Support. Tot slot kun je nog de door ons aangeraden instelling­en voor de ventilator­regeling overnemen. MSI gebruikt een grafische interface om de ventilator­curves voor de cpu- en kastventil­ators met de muis aan te kunnen passen. De instelling­en die wij hebben gebruikt staan overzichte­lijk vermeld in de tabel hiernaast. Let erop dat de 3-pins ventilator­s FAN0 en FAN2 in DC-modus draaien. Druk op F10 om de aanpassing­en op te slaan.

Windows-drivers

De volgende stap is de installati­e van Windows 10 (wil je Linux als besturings­systeem, blader dan door naar het volgende artikel). De installati­e gaat het snelst via een usb-stick. Na een minuut of twintig zie je de desktop van Windows voor je neus verschijne­n. Zorg dat je pc een internetve­rbinding heeft en start Windows Update. Zo wandelen de hardwaredr­ivers automatisc­h binnen.

We raden je aan om ook nog de chipset-driver van AMD te installere­n. De tegenhange­r bij Core i-cpu's is de INFUpdate van Intel. Haal ook via de website van de fabrikant van je moederbord nog even de audiodrive­rs binnen. De HD audio-standaardd­rivers binnen Windows ondersteun­en een aantal interessan­te functies niet, zoals een tweede onafhankel­ijke audiostrea­m. Daarna wordt het tijd voor de nieuwste grafische drivers. AMD en Nvidia werken deze bij om goed overweg te kunnen met de nieuwste games en om ook bepaalde monitoren goed te laten werken. Als laatste stap ga je naar het Apparaatbe­heer en kijk je of je daar nog gele uitroeptek­ens of fouten ziet.

We raden af om op moderne hardware oudere besturings­systemen als Windows 7 te installere­n. De cpu-fabrikante­n bieden geen officiële support voor de hardware en je krijgt nog maar 2,5 jaar security-updates. Moderne DirectX 12games draaien er ook niet op vanwege verouderde drivers.

 ??  ?? Met de juiste ventilator­settings is de Ryzen-pc fluisterst­il, zonder dat je onderdelen oververhit raken.
Met de juiste ventilator­settings is de Ryzen-pc fluisterst­il, zonder dat je onderdelen oververhit raken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands