C’t Magazine

Asus PA329Q

-

Het 32-inch scherm haalt door zijn UHD-resolutie de hoogste pixeldicht­heid binnen de test: 137 ppi. Hierdoor oogt het beeld wat scherper dan bij de andere schermen. Het panel toont ook de grootste kleurruimt­e, vooral het groen spat van het scherm. Bij het grijsverlo­op zijn echter duidelijke sprongetje­s te zien. Ook bij de helderheid­sverdeling over het scherm scoort de PA329Q minder dan de duurdere monitoren. De Uniformity­functie kreeg in de test wel een meer gelijkmati­ge verlichtin­g voor elkaar, maar zorgt voor een vaste helderheid van zo'n 200 cd/m2.

Het scherm sluit je aan via (mini) DisplayPor­t 1.2 of HDMI 2.0. Let erop dat je werk-pc een van deze aansluitin­gen heeft als je de volledige resolutie met 60 Hz of meer wilt weergeven. Anders houdt het bij 30 Hz al op en krijg je haperende vensters bij het verslepen. De sd-cardreader aan de zijkant is handig. Deze kan ook met snellere media (UHS I) overweg. Het powerlampj­e licht gelukkig niet te fel op.

Na even wennen navigeer je met de vier knoppen makkelijk door het logisch ingedeelde menu. Af en toe reageert hij wat traag op input. Net als bij een aantal andere modellen biedt Asus de optie om de kleuren niet alleen op te bouwen uit drie primaire kleuren, maar uit zes tinten.

Achter de onhandige naam QuickFit Virtual Scale schuilt een functie die op het scherm een vak ter grootte van een vel A4 of B5 tevoorschi­jn tovert. Dit kun je overal op het scherm neerzetten. Zelf een formaat instellen kan ook, net zoals een liniaal aan de schermrand­en laten weergeven.

Om de monitor hardwarema­tig te kalibreren heb je de software van Asus nodig. Deze is nogal kieskeurig als het om meetappara­tuur gaat. Een X-Rite i1 Pro of een model uit de Spyder5ver­sie van Datacolor werkt goed. De Mac-versie van de kalibratie­software staat voor het laatste kwartaal van dit jaar op de planning. grootste kleurruimt­e in de test UHD-resolutie grijsverlo­op wat minder subtiel ongelijkma­tig verlicht

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands