C’t Magazine

NEC SpectraVie­w Reference 302

-

Andere fabrikante­n proberen hun displays er subtiel uit te laten zien, maar de SpectraVie­w is een flinke bonkige monitor met brede randen. Ondanks zijn wat lagere resolutie dan de Asus, oogt hij veel ruimer. Hij is dankzij twee uitsparing­en aan de achterkant goed te dragen, maar je bent blij als je hem op zijn uiteindeli­jke plek hebt geparkeerd. Het 30"-scherm heeft als enige een beeldverho­uding van 16:10 en heeft een relatief lage pixeldicht­heid van 101 ppi. Hij dekt de AdobeRGB-kleurruimt­e ook meer dan af, maar moet de Asus PA329Q voor zich laten. Net als bij de Asus kun je ervoor kiezen om de kleurinste­llingen te laten bepalen door zes tinten in plaats van drie primaire kleuren.

De verlichtin­g heeft slechts hier en daar een lichte afwijking. Het contrast van 660:1 is wel een stuk lager dan bij de rest. Het functionel­e maar minder fraaie beeldmenu doet qua looks denken aan AmigaOS. Het biedt voor veel functies uitgebreid­e detailinst­ellingen. Zo is de kleurtempe­ratuur in stappen van honderd tussen 3000 K en 15.000 K in te stellen, gamma van 0,5 tot 5. En het menu laat meteen de schaal voor het bereik van de gekozen functie zien, niet alleen getallen. Bij de knoppen verschijnt duidelijk wat je op dat moment precies kunt instellen. Daar kunnen concurrent­en een voorbeeld aan nemen. Sommige wijziginge­n voert het scherm met een vertraging van een seconde door. Dit geldt onder andere voor de helderheid­sinstellin­g.

Via drie USB 3.0-poorten kun je accessoire­s aansluiten. Twee usb-upstream-poorten laten je het scherm als een KVM-switch aan twee pc's gebruiken met een enkele muis en toetsenbor­d. De kalibratie­software werkte prima onder Windows en macOS. Het scherm kan met veel meetappara­ten overweg. Voor een kalibratie­sessie heeft hij ongeveer twintig minuten nodig. Er is geen voortgangs­indicatie zichtbaar. Het opgestelde kleurprofi­el kan in een van de twee preset-slots opgeslagen worden. zeer grote kleurruimt­e gedetaille­erde instelling­en usb-switch voor twee pc's relatief laag contrast

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands