C’t Magazine

Pro iel naar keuze

Met kleurpro ielen werken onder Windows

- Jörg Wirtgen

Lekker kleurrijk is vaak niet genoeg. Hoe groter de kleurruimt­e van een monitor, hoe belangrijk­er het is om in ieder geval wat basiskenni­s van het werken met kleurpro ielen te hebben. Dat geldt vooral voor de manier waarop je met foto's omgaat bij beeldbewer­king en in de browser.

Als een pc bij een digitale foto de kleurwaard­e 255/0/0 ongewijzig­d doorgeeft naar de monitor, laat die zijn sterkste kleur rood zien. Soms is dat een krachtige kleur, soms lijkt het meer bruin-oranje. Alleen met kleurprofi­elen kun je het zo regelen dat een pc gede nieerde kleuren doorgeeft.

Hier heeft hij twee profielen voor nodig. Eentje moet aan de foto gekoppeld zijn. Deze geeft aan in welke kleurruimt­e de pc de foto moet interprete­ren. In de gangbare bestandsfo­rmaten zoals JPG en PNG is daar een apart veld voor. Het tweede kleurpro el hoort bij de monitor en beschrijft welke kleurruimt­e die kan weergeven. Dit pro el moet je goed instellen, anders krijgt de pc het niet voor elkaar om de kleuren correct weer te geven. Monitoren met sterke kleuren zonder pro el leveren te verzadigde kleuren. Mensen zien eruit alsof ze te lang in de zon hebben gelegen en landschapp­en lijken wel getekend te zijn.

Met colorimete­r

Een monitorpro el bestaat uit de grove beschrijvi­ng van een kleurruimt­e in de vorm van een driehoek uit het sterkste rood, groen en blauw en een tabel voor het corrigeren van kleine kleurzweme­n, de Color Look Up Table (LUT).

In het ideale geval stel je regelmatig een pro el voor je monitor op met behulp van een colorimete­r en de bijbehoren­de software. Alleen op deze manier krijg je een precieze correctiem­atrix om de onderlinge verschille­n tussen exemplaren van een serie en de verouderin­g van de monitor te compensere­n. Verouderin­g is bij de huidige monitortec­hnieken niet meer zo'n groot issue als bij de koude-kathode-backlights of crt's. Overigens biedt dit geen oplossing voor een achtergron­dverlichti­ng die niet mooi egaal over het scherm verdeeld is.

De kalibreerb­are monitoren uit het vorige artikel slaan de correctiem­atrixen intern op. Zo wordt de weergave van kleurgrada­ties verbeterd. Desondanks moet je op de aangeslote­n pc's wel een bijpassend monitorpro­fiel geïnstalle­erd hebben, zodat de pc de kleurruimt­e van de monitor kent.

Normaal gezien neemt de software van de colorimete­r het correct installere­n van het pro el voor de monitor voor zijn rekening en laadt de correctiem­atrix in het scherm zelf – als die dat ondersteun­t – en anders in de driver van de gra sche kaart.

Zonder colorimete­r

Als je het zonder colorimete­r wilt regelen, is het handig om een kijkje te nemen op de website van de fabrikant van je monitor. Voor veel kleurechte monitoren worden door de fabrikante­n al kant-en-klare pro elen beschikbaa­r gesteld. Soms zelfs verschille­nde voor aansturing via hdmi, Displaypor­t, DVI of VGA. Maar let wel op: er zitten af en toe fouten in deze pro elen. Dit merk je echter niet, tenzij je een colorimete­r gebruikt.

Een interessan­t alternatie­f voor deze monitoren is om in hun menu een standaard kleurruimt­e als AdobeRGB of DCIP3 te kiezen. Op je pc installeer je dan het bijbehoren­de pro el (zie de link onderaan als je dit niet hebt). Zo krijg je een kleur-

weergave die nauwkeurig­er wordt naarmate de monitor deze kleurruimt­e beter afdekt. Ze hebben alleen een erg koel witpunt van 6500 Kelvin. De Eizo C2730 uit de vorige test stelt via het fotobewerk­ingspro el bijvoorbee­ld een warmer witpunt in van 5500 K. Ook zijn er een aantal monitoren die de bij AdobeRGB voorgeschr­even verlaagde helderheid van 160 cd/m2 niet doorvoeren. Als je daar last van hebt, moet je op de monitor de volledige kleurweerg­ave kiezen en toch een colorimete­r of profiel van de fabrikant gebruiken.

Als je op een pro elbestand (eindigt op icc) dubbelklik­t, kopieer je het onder Windows alleen naar de systeemmap. Je moet het zelf nog aan de monitor toewijzen. Zoek via de Windows-zoekfuncti­e op Kleurbehee­r. Kies de juiste monitor in het overzicht, vink de optie 'Mijn instelling­en voor dit apparaat gebruiken' aan en kies onderaan voor Toevoegen. Selecteer het gewenste pro el en stel het in als standaardp­ro el – vaak gebeurt dat automatisc­h al.

Software-ondersteun­ing

Het is belangrijk nu niet aan de kleurinste­llingen van je monitor of je gra sche driver te zitten. Blijf ook weg bij de optie 'Beeldscher­m kalibreren' binnen Windows.

De correctiem­atrix van het monitorpro­fiel wordt voor alle programma's gebruikt, of deze nou in de monitor of in de gra sche driver opgeslagen wordt. De kleurruimt­ede nitie moet echter expliciet door een programma worden opgevraagd. De programma's die met een pro el overweg kunnen convertere­n de kleuren van een foto eerst aan de hand van het in de foto opgeslagen kleurpro

el naar een tussenkleu­rruimte, en daarna aan de hand van het pro el van de monitor naar de juiste uitvoerwaa­rden. Een kleurwaard­e van 255/0/0 in een sRGBJPG wordt bijvoorbee­ld in de eerste stap omgezet naar 179/70/27 in de populaire kleurruimt­e ProPhotoRG­B. Voor een oudere wide-gamut monitor wordt dat ongeveer 250/15/25, op een voor AdobeRGB gekalibree­rde monitor 219/0/0.

Profession­ele tools als Photoshop en Lightroom hebben alles goed voor elkaar. De browsers Chrome, Firefox en Vivaldi bieden al een aantal versies ondersteun­ing voor kleurpro elen. Sommige programma's zetten gek genoeg alleen de eerste stap. Ze lezen het profiel uit, maar rekenen hem niet om naar het monitorpro el. Dat levert bij kalibreerb­are monitoren overtrokke­n kleuren en minder detail op. Vervelend genoeg gedragen juist een aantal programma's van Microsoft zich op die manier: Internet Explorer en Edge. Zelfs de fotoweerga­ve van Windows 10 doet hieraan mee, net als de alternatie­ve fotoviewer­s XnView en JPGView. Hierdoor vallen deze programma's af als je een kalibreerb­are monitor gebruikt.

De fotoviewer IrfanView doet het beter, maar dat gaat niet vanzelf. Via de instelling­en moet je Kleurbehee­r gebruiken aanvinken, en je hebt de plug-in LCMS nodig. Ook de oude Windows Photo Viewer die voor TIFF's wordt gebruikt doet het beter, maar is lastig te reactivere­n. En hij vergeet het monitorpro­fiel nog wel eens in de diashow-modus.

Veel programma's negeren beide stappen en zorgen op profession­ele monitoren voor overtrokke­n kleuren. Dat geldt voor simpele gra sche tools als Windows Paint en PicPick. Ook de PDF-viewer SumatraPDF kan niet met pro elen overweg. De alternatie­ven Nitro en XCVhange Viewer wel.

Multimonit­or, notebooks

Niet alle programma's met ondersteun­ing voor pro elen blijven goed werken als er meerdere monitoren met verschille­nde pro elen aan je pc hangen. Photoshop en Lightroom hebben er geen moeite mee. Photoshop geeft zelfs de grenzen van de monitor goed aan bij overlappen­de foto's. IrfanView geeft foto's niet goed weer als je ze naar de tweede monitor verschuift. Pas als je een nieuwe foto laadt, ziet het er goed uit. De browsers Chrome, Firefox en Vivaldi gebruiken het pro el van de eerste monitor. We hebben geen browser gevonden die twee monitoren met elk een eigen pro el aankan.

Programma's die al draaien krijgen niet mee dat het kleurpro el is gewijzigd. Als je een monitor aan je notebook koppelt of deze loshaalt, moet je de programma's die met pro elen werken afsluiten en weer opstarten. Dit kun je alleen vermijden door de monitor en het interne display hetzelfde pro el te laten gebruiken. Maar als je notebook niet zo'n ruime kleurruimt­e kan weergeven als je monitor, krijg je dat je notebook door het foutieve monitorpro el nog etsere kleuren gaat weergeven. Dat is niet bepaald mooi. (avs)

 ??  ?? Als je geen colorimete­r hebt of wilt gebruiken, kun je onder andere met behulp van vrij verkrijgba­re standaard kleurpro ielen (of via pro ielen van je monitorfab­rikant) de kleurweerg­ave verbeteren.
Als je geen colorimete­r hebt of wilt gebruiken, kun je onder andere met behulp van vrij verkrijgba­re standaard kleurpro ielen (of via pro ielen van je monitorfab­rikant) de kleurweerg­ave verbeteren.
 ??  ?? De Soft Proo ing-weergave van Lightroom geeft eigenlijk aan welke kleuren je printer niet kan weergeven. Maar je kunt er ook mee achterhale­n wat er verloren gaat door terug te schroeven naar sRGB.
De Soft Proo ing-weergave van Lightroom geeft eigenlijk aan welke kleuren je printer niet kan weergeven. Maar je kunt er ook mee achterhale­n wat er verloren gaat door terug te schroeven naar sRGB.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands