C’t Magazine

Wie ben ik, en zo ja, hoeveel?

Linux-systemen analyseren met inxi

- Tim Schürmann

De commandlin­e-tool inxi levert informatie over de geïnstalle­erde Linux-distributi­e, de hardware, het netwerk, de draaiende processen en zelfs de huidige weersomsta­ndigheden.

Welke processork­ern werkt op welke kloksnelhe­id? Welke programma's vreten op dit moment veel geheugen? Hoeveel geheugen heeft de gehuurde webserver eigenlijk ter beschikkin­g? Deze en vele andere vragen worden beantwoord door het kleine programmaa­tje inxi. Het vat veel informatie over een systeem samen en laat dat overzichte­lijk op de commandlin­e zien. Het programma is vooral handig als je niet weet welke componente­n er in een systeem zitten – bijvoorbee­ld bij een gehuurde (virtuele) server in de cloud of bij een pas gekocht notebook. Bovendien helpt de tool om fouten en bottleneck­s te identifice­ren. Hij pluist bijvoorbee­ld gedeactive­erde netwerkint­erfaces uit en software die de processor zwaar belast. Door inxi bespaar je jezelf het gebruik van meerdere commandlin­eprogramma's.

Eenvoudig

De tool inxi is bij de meeste Linux-distributi­es makkelijk met de pakketmana­ger te installere­n. Bij Ubuntu doe je dat met

sudo apt-get install inxi

Als je inxi zonder verdere parameters aanroept, krijg je een kort overzicht van het draaiende systeem. De tool meldt dan onder meer de aanwezige processor, zijn kloksnelhe­id, het versienumm­er van de Linux-kernel en hoe vol de schijf en het geheugen zijn.

De output wordt door inxi standaard gekleurd weergegeve­n. Met de parameter -c 0 stel je een ander kleurensch­ema in. Daarbij vervang je de 0 door een getal tussen 0 en 42. Welk getal tot welke kleuren leidt, kun je zien met inxi -c 95. Dat werkt echter alleen in een terminal op de grafische desktopint­erface. Moeten de instelling­en voor de console zonder X gelden, gebruik dan in plaats daarvan inxi -c 94. Met deze commando's kun je ook het gewenste schema voor de console instellen. Typ simpelweg het getal van het schema in en druk op de Enter-toets. De kleurinste­llingen worden door inxi in het bestand ~/.config/inxi.conf of ~/.inxi/inxi. conf gezet.

Mooi rood

Het commando inxi -F laat gedetaille­erd zien welke hardware er bijvoorbee­ld in een gehuurde server zit. Bij System vind je de gebruikte distributi­e, de eventueel draaiende desktopomg­eving, de kernelvers­ie en of het om een 32- of 64-bit systeem gaat. Dat laatste is vooral interessan­t als je propriëtai­re software wilt gebruiken. Gedetaille­erde gegevens over het gebruikte moederbord moet je expliciet opvragen met inxi -M. Bij een virtuele machine verschijnt daar de producent van de virtualisa­tieoplossi­ng, die in de regel ook de bijpassend­e drivers voor je hostsystee­m ter beschikkin­g stelt.

Virtuele machines mogen meestal maar een deel van de processork­ernen gebruiken. Bij de output van inxi -F zie je naast CPU eerst de precieze benaming van de processor en de grootte van zijn cache. Bij 'clock speeds' toont inxi alle beschikbar­e kernen en hun actuele kloksnelhe­id. Aan de hand van die waarden kun je controlere­n of een programma de cpu in de turbomodus zet. Hoe warm de cpu wordt en hoe snel de ventilator draait, kun je zien in het onderste deel naast Sensors. Die waarden zullen vooral voor notebookbe­zitters in de zomer interessan­t zijn. Op virtuele machines geeft inxi daar geen waarde,

 ??  ?? Bij Up kun je in de output van inxi zien hoe lang het systeem al draait (uptime) en achter Procs vind je het aantal actieve processen.
Bij Up kun je in de output van inxi zien hoe lang het systeem al draait (uptime) en achter Procs vind je het aantal actieve processen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands