C’t Magazine

Onder processore­n

Over vuur en vlammen

- Andreas Stiller

Smoke on the Water. Dit keer alleen niet boven het meer van Genève – zoals Deep Purple ooit zong – maar in de baai van San Francisco. Begin augustus ging tijdens de Flash Memory Summit een deel van het conferenti­egebouw in vlammen op. Was het flashgeheu­gen te heet geworden?

Het ging er in Santa Clara op de Flash Memory Summit dus letterlijk heet aan toe. De grotere bedrijven, met name die uit de directe omgeving, presenteer­den hun nieuwe producten echter in hun eigen headquarte­rs of nabijgeleg­en hotels. Na vijf maanden is de Optane-ssd DC P4800X met 750 GB eindelijk leverbaar – voor 1500 euro! Het lijkt alsof launch en levering telkens verder uit elkaar komen te liggen. En nu de concurrent­ie tussen Intel en AMD weer is opgebloeid, geldt dat zeker ook voor processors. Die concurrent­ie doet denken aan de periode eind vorig millennium toen AMD het Intel moeilijk maakte met de Athlon en later ook met de Opteron.

Zo'n vertraging zag je ook bij de highend desktop-cpu's Skylake X en Kaby Lake X. Met Coffee Lake, de generatie van de Core i-8000 met maximaal zes fysieke kernen, zal waarschijn­lijk eenzelfde beeld ontstaan. De hexacore Core i7-8700K moet bij 95 watt TDP nog steeds met 3,7 GHz (in turbo met 4,7) werken. Het 8000-model blijkt ondanks dezelfde socket (LGA1151) wel een nieuw moederbord en z300-chipset nodig te hebben. De chipsets moeten dan overigens ook eindelijk USB 3.1 Gen 2 en een wifi-controller bieden – vermoedeli­jk zal dat alleen niet direct het geval zijn.

AMD heeft wel al de desktop-cpu's Ryzen 5 en 3 in de aanbieding, maar nog geen directe concurrent voor Coffee Lake (met geïntegree­rde graphics). Raven Ridge, de interne naam voor de apu, zal waarschijn­lijk binnenkort uitkomen. Daarbij moet de geïntegree­rde Vega-graphic van een ander kaliber zijn dan Intels HD.

Spaceborne

Het vorig jaar door HPE overgenome­n SGI onderhield goede contacten met de NASA. Samen hebben de bedrijven het Spaceborne-project opgezet om te onderzoeke­n in hoeverre gangbare Xeonsystem­en geschikt zijn voor in de ruimte. Zo'n teraflops-systeem in speciale uitvoering is namelijk een stuk duurder en groter dan een 'normaal' systeem. Ook ligt het energiever­bruik hoger – allemaal niet handig voor een missie naar Mars. Nu zijn vier Apollo 40-bay-systemen – met nog de oude Gen-9 met Xeon Broadwell-EP – een beetje omgebouwd en is het Spaceborne­systeem inmiddels bij ISS aangekomen.

Op 21 augustus – na onze deadline – moet Intel de Core i-8000 wereldkund­ig hebben gemaakt en vond in Cupertino de Hot Chips Conference plaats. Naast een zonsverdui­stering op de eerste dag is de kans groot dat Qualcomm een dag later meer losliet over Centriq 2400, de eerste 10nm-serverproc­essor. Daarnaast toont Anand Chandrasek­her, Intels voormalige Mobile-topman en nu hoofd van de nieuwe Datacenter-divisie bij Qualcomm, mogelijk de 48-core ARMv8-cpu (codenaam Falkor) die eind vorig jaar was aangekondi­gd.

Firmware voor kleine Power 9

Microsoft lijkt in het kader van het Olympus-project met iedereen die Open Compute ondersteun­t in zee te willen. De enige uitzonderi­ng hierop vormt IBM, dat via het project Zaius ook al bij Open Compute actief is. Bij Raptor Computing kun je in elk geval al het DP Power9-board 'Talos II' voor workstatio­ns en servers met firmware (LibreCore, OpenBMC) en Linux pre-orderen. De prijs van 2300 dollar voor moederbord, cpu en koeler valt mee. Het betreft hier overigens nog een onbekende kleine quadcore-uitvoering met viervoudig­e SMT, oftewel 16 logische kernen voor 300 dollar – een koopje vergeleken met de prijzen voor normale IBM-processors.

Inmiddels zijn de eerste echte Power9cpu's, Nvidia Volta-gpu's en MellanoxIn­finiBand met 100 Gbit/s in Oak Ridge aangekomen. Dit jaar wil men ongeveer een kwart van de geplande supercompu­ter Summit bouwen. Volgens IBM's HPCtopman Turek zou die meer dan 180 Pflops hebben. Begin 2019 moet het systeem uiteindeli­jk 'ready for user' zijn. Volgend jaar mogen dertien teams aan een eerste proef in het Center for Accelerate­d Applicatio­n Readiness deelnemen. Daar zit ook een quantum chemistry-team van de Amsterdams­e VU bij. (mvdm)

 ??  ?? Na Apollo 17 volgt Apollo 40
– HPE onderzoekt of Xeonserver­s ook in de ruimte kunnen worden ingezet.
Na Apollo 17 volgt Apollo 40 – HPE onderzoekt of Xeonserver­s ook in de ruimte kunnen worden ingezet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands