C’t Magazine

Corel PaintShop Pro 2018 Ultimate

-

Corel heeft PaintShop Pro jarenlang volgestopt met steeds nieuwe paletten. Versie 2018 ruimt die nu grondig op.

Het fotobewerk­ingsprogra­mma PaintShop Pro bestond lange tijd uit drie modules: fotobeheer, raw-ontwikkela­ar en fotobewerk­ing. De raw-module heeft in de laatste update het veld moeten ruimen. Het enige alternatie­f is dan de raw-ontwikkela­ar AfterShot, voorheen bekend als Bibble. Deze is aan de Ultimate-bundle van PaintShop Pro toegevoegd. AfterShot wordt aangevuld met Perfectly Clear, een programma voor automatisc­he fotocorrec­tie. De bundel kost 20 euro meer dan PaintShop Pro alleen.

Corel heeft het fotobeheer (Beheren) grotendeel­s hetzelfde gehouden. Deze laat foto's in een thumbnailo­verzicht of in grootforma­at zien, inclusief metadata. Waardering­en en metadata worden geïmportee­rd uit de jpeg- en ti -bestanden, maar niet uit extra xmp-bestanden. Alleen in jpeg-bestanden slaat het programma automatisc­h metadata op. Xmp- les voor raw worden alleen via een menuopdrac­ht gemaakt.

De module Bewerken wemelt van de pictogramm­en en paletten. Hij biedt lagenonder­steuning, niet-destructie­ve instelling­slagen en een groot aantal gereedscha­ppen en e ecten. Stap-voor-stap handleidin­gen in het eveneens continu zichtbare Studiecent­rum (rechts) leggen uit hoe je het een en ander moet bedienen. Hier vind je alles wat je als profession­al nodig hebt, maar als beginnelin­g raak je snel ontmoedigd.

Dan komt de versimpeld­e werkruimte die Essentials heet goed van pas. Daarmee reduceer je de wirwar tot de menubalk, een palet met twaalf gereedscha­ppen en een kleurenpal­et. Met een plusknop kun je er extra gereedscha­ppen aan toevoegen. Via het nieuwe paletmenu of de F-knoppen kun je twaalf paletten op het scherm zetten, bijvoorbee­ld Lagen, Histogram, Kant-en-klare e ecten of het Studiecent­rum.

De historisch gegroeide menu's pro teren niet van de nieuwe interface. Het menu Bestand omvat Batchverwe­rking en HDRsamenvo­egen. Het menu Aanpassen heeft een wat ongelukkig­e benaming. Het bevat Scherpte en Vervagen, die je daarom in het menu E ecten vergeefs zult zoeken. Bovendien bevat het menu klassieke fotocorrec­tieopties zoals Lenscorrec­tie, Huide ening en Rode ogen verwijdere­n. Corel heeft een aantal gereedscha­ppen een kleine update gegeven. Het kloonpense­el laat nu automatisc­h een (erg handige) preview zien van het doelgebied. Klonen, pipet en kleurverva­ngen kunnen behalve met kleurwaard­en nu ook met transparan­tie overweg. Het gereedscha­p bijsnijden kan ook regel van derden, gulden spiraal, gulden snede, diagonaal of raster over de foto leggen.

De nieuwe versie start bijna tweemaal zo snel als de vorige. Dit kan ook samenhange­n met het feit dat PaintShop Pro 2018 niet start in de beheermodu­le, maar in een homescherm. Daarin kun je kiezen tussen de twee werkruimte­n en de laatst geopende bestanden. De nieuwe werkruimte Essentials maakt de interface veel simpeler zonder dat je belangrijk­e zaken mist. Zo kun je als beginnelin­g zonder een overdaad aan opties je foto's bewerken, en als profession­al met lagen en maskers werken zonder je beperkt te voelen. Bij de gereedscha­ppen heeft Corel zinvolle vernieuwin­gen doorgevoer­d. Maar het gros van de bewerkings­opties maakt toch een verouderde indruk. (jmu)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands