C’t Magazine

Letterkape­r

KeyGrabber Wi-Fi Premium

- Ronald Eikenberg (avs)

De KeyGrabber ziet eruit als een onschuldig­e adapter. Hij legt echter al je toetsaansl­agen vast en stuurt ze door via wifi.

De KeyGrabber Wi-Fi Premium valt niet op. Het is in de basis een in hardware gegoten trojan. Je stopt het piepkleine apparaat simpelweg tussen een usb-toetsenbor­d en de pc en daarna logt hij alle toetsaansl­agen. Hij doet onopvallen­d zijn werk, je merkt tijdens het tikken geen vertraging. Zijn ware gezicht toont hij pas nadat je een van tevoren vastgelegd­e toetsencom­binatie intikt. Standaard is dat de K, B en S tegelijker­tijd. Dan meldt de keylogger zich aan als massa-opslag en geeft zo toegang tot de opgeslagen logs met toetsaansl­agen. Hier heb je genoeg plek voor dankzij 4 GB aan interne opslag. Daar staan ook een aantal configurat­iebestande­n waarmee je de keylogger op allerlei manieren kunt instellen. De configurat­ie is ook te regelen door de Windows-tool KL Tools te gebruiken.

De door ons uitgeprobe­erde Premium-versie legde via wifi contact met een accesspoin­t en verstuurde zo de logs via e-mail aan een van tevoren ingesteld e-mailadres. Je kunt de logs ook op elk moment via de KL Tools binnenhale­n als je binnen hetzelfde netwerk zit en het wachtwoord weet. Usb-keyloggers zijn ideale tools om kwade dingen mee te doen, maar er zijn ook legitieme taken voor te bedenken. Bijvoorbee­ld als zelfstandi­ge back-uptool waardoor je gegevens ook na een pc-crash nog veilig zijn.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands