C’t Magazine

Matlab: deep-learning met de grafische kaart

-

Matlab 2017 is een wiskundig programma dat bij het werken met neurale netwerken LSTM-netwerken (Long Short-Term Memory) kan integreren. Die kunnen effecten analyseren waarbij afhankelij­kheden over langere tijd een rol spelen. Nu kunnen ook voorgetrai­nde convolutio­nele netwerken als AlexNet en modellen uit het Caffeframe­work Zoo gebruikt worden om te trainen met externe data. Met de nieuwe functies zijn tijdreekse­n te voorspelle­n en teksten en foto's te classifice­ren.

Gebruikers van de Computer Vision System Toolbox kunnen referentie­data met de meegelever­de app Image Labeler interactie­f markeren voor het trainen van de fotoclassi­ficatie. De nieuw geïntroduc­eerde GPU Coder moet deep-learning-modellen automatisc­h convertere­n naar CUDA-code voor grafische kaarten van Nvidia. Daarmee kunnen volgens MathWorks tot 3000 foto's per seconde verwerkt worden – volgens de ontwikkela­ars tot zeven keer zoveel als met de Tensorflow-bibliothee­k. Andere vernieuwin­gen zijn de Text Analytics Toolbox en nieuwe tools voor het modelleren en controlere­n van testvoorsc­hriften in het pakket Simulink.

De basisversi­e van Matlab kost 2000 euro, de afgeslankt­e Home-versie voor privégebru­ik 119 euro. Er is ook een studentenv­ersie voor 35 euro. (nkr)

 ??  ?? Matlab classifice­ert hele foto's
op basis van trainingsf­oto's en herkent wat er allemaal op te
zien is.
Matlab classifice­ert hele foto's op basis van trainingsf­oto's en herkent wat er allemaal op te zien is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands