C’t Magazine

Babelfish-oortjes

-

Googles nieuwe bluetooth-oortjes 'Pixel Buds' zijn niet alleen bedoeld om muziek te luisteren. Dankzij Google Assistant werken ze ook als persoonlij­ke tolk voor 40 verschille­nde talen. Je zegt daarbij iets in de microfoon van de Pixel Buds, en de luidspreke­r van de gekoppelde Pixelsmart­phone herhaalt dit in de doeltaal. Je gesprekspa­rtner geeft antwoord via de microfoon van de smartphone en over de Pixel Buds hoor je dit in je eigen taal. Dat gebeurt met minimale vertraging, maar de smartphone heeft wel een vlotte internetve­rbinding nodig. Een universele (offline) vertaler, zoals de Babelfish uit de boeken van Douglas Adams, is het nog niet. Maar ze zitten een stuk prettiger in je oor dan de denkbeeldi­ge vis.

Helemaal draadloos zijn de Pixel Buds trouwens niet. Tussen het linkeren rechteroor­tje zit een draad die in je nek hangt. Google Assistant biedt nog meer mogelijkhe­den op de Pixel Buds, zoals gesproken navigatiea­anwijzinge­n. Met het touchpad op het rechteroor kun je muziek en andere functies bedienen, het volume regelen of telefoontj­es aannemen. De oortjes houden het maximaal vijf uur vol op een acculading. Het opbergdoos­je dient tegelijk als oplader (via USB-C) en powerbank en heeft genoeg accucapaci­teit voor 24 uur gebruik. De Amerikaans­e adviesprij­s is 159 dollar.

Qua hardware zijn de Pixel Buds niet echt revolution­air, maar ze benadrukke­n wel waar Google op focust: de vorderinge­n van het bedrijf op het gebied van software en AI benutten om zich te onderschei­den. Google Assistant speelt ook een hoofdrol bij andere nieuwe hardware van het bedrijf, zoals de Pixel 2-smartphone­s (pagina 6) en de slimme speaker Google Home Mini. Assistant spreekt inmiddels wel meer talen dan alleen Engels, maar Nederlands wordt nog steeds niet ondersteun­d. Dat geldt helaas ook voor de tolkfuncti­e op de Pixel Buds. (mdt)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands