C’t Magazine

Mini nog niet uitgerange­erd

-

De kleine Mac mini lijkt een wat eenzaam bestaan te leiden. Eind 2014 kreeg hij de laatste update en de update daarvoor was toen ook al twee jaar geleden. Maar volgens Tim Cook wordt de Mac mini wel een belangrijk onderdeel in het productaan­bod van Apple. Cook geeft geen details prijs, daarvoor was de tijd volgens hem nog niet rijp. Maar hij spreekt wel over plannen om de kleine Mac onderdeel te maken van de line-up. Deze informatie vertrouwde hij een gebruiker toe die hem direct een mail stuurde met de vraag of de mini nog wel een upgrade zou krijgen.

De kans dat er nog dit jaar een nieuwe mini wordt aangekondi­gd lijkt verwaarloo­sbaar klein. Er zijn ook nog geen geruchten over nieuwe modellen te bespeuren. De eerste mini werd voor het eerst aangekondi­gd in januari 2005 door Steve Jobs, waarbij de pc de 'cheapest, most affordable Mac ever' werd genoemd. Deze eerste modellen hadden een PowerPC-processor vanaf 1,25 GHz, 256 MB 333MHz-geheugen en een 2,5"-hdd van 40 of 80 GB.

De versies vanaf 2006 hadden een processor van Intel. In 2010 kreeg hij het unibodydes­ign. Later werd de dvd-drive weggelaten om het geheel nog slanker te maken. De kleine metaalkleu­rige doos misstaat niet op je bureau. Met je eigen randappara­tuur eraan heb je een stille, zuinige desktop. De kleine pc werd ook populair als htpc voor in de huiskamer. Daarnaast bleek de serververs­ie met quadcore-processor erg geliefd.

De laatste jaren is de Mac mini ingehaald door kleinere en meer betaalbare pc's als de Intel NUC. De performanc­e van de nieuwste modellen viel tegen. Zo werden er onder andere dualcore-cpu's in gestopt die qua multithrea­dingperfor­mance niet beter presteerde­n dan modellen uit 2012. Het blijft echter nog steeds de goedkoopst­e manier om een desktop met macOS in huis te halen zonder zelf te moeten knutselen met Hackintosh­builds. (avs)

 ??  ?? De laatste Mac mini werd in 2014 uitgebrach­t. Volgens Tim Cook wordt de kleine Mac wel een belangrijk deel van de Apple line-up.
De laatste Mac mini werd in 2014 uitgebrach­t. Volgens Tim Cook wordt de kleine Mac wel een belangrijk deel van de Apple line-up.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands