C’t Magazine

Oudere iPhones niet trager door updates

-

Zodra iOS 11 uitkwam, hoorden we hier en daar weer de bekende verhalen dat oudere iPhones toch wel trager aanvoelden. En dat dat vooral een trucje zou zijn van Apple om je een nieuwere iPhone te laten kopen. Direct na een nieuwe versie van iOS worden fora en websites overspoeld met meldingen van gebruikers die hun telefoon een stuk trager vinden werken en vragen of anderen dit ook zo ervaren. Maar nu is er duidelijk bewijs dat dit niet het geval is.

Futuremark (bekend van de gpubenchma­rks) heeft vanaf 2016 onderzoek gedaan naar meer dan 100.000 iPhones. Er werden zeven verschille­nde modellen getest met drie verschille­nde versies van iOS. De iPhone 5S kreeg de meeste aandacht. Als software oudere modellen daadwerkel­ijk zou vertragen, zou je dat bij dit oudere model het beste moeten merken. Het bleek dat met alle updates tussen iOS 9 en 11 er slechts minimale afwijkinge­n te zien zijn. Deze zijn zeer acceptabel.

De verschille­n zijn zo klein dat je er als gebruiker niks van zou moeten merken. Maar waarom heb je dan toch het gevoel dat je smartphone trager wordt? Als er een nieuwe versie van iOS wordt gelanceerd, zijn de bestaande apps op je telefoon nog niet geoptimali­seerd voor de nieuwe software en hebben ze geen profijt van de nieuwste optimalisa­ties. Bepaalde nieuwe features hebben soms ook wat meer resources of rekenkrach­t nodig. En dan is er nog het psychologi­sche effect. Je weet dat er een nieuwer en sneller model beschikbaa­r is, waardoor je onbewust je eigen toestel alvast een beetje afserveert. (avs)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands