C’t Magazine

Librem 5: vrije smartphone haalt crowdfundi­ngdoel

-

De door fabrikant Purism gestarte crowdfundi­ngcampagne voor de opensource smartphone Librem 5 heeft zijn doel van 1,5 miljoen dollar bereikt. De telefoon is gericht op privacy, security en vrijheid. Hij moet uitsluiten­d met opensource­software werken. Gebruikers zullen niet getrackt worden. Bovendien moet communicat­ie standaard end-to-end versleutel­d zijn. Als alles volgens plan verloopt, krijgen backers de eerste apparaten in januari 2019 geleverd. Daarvoor moesten ze 600 dollar inleggen.

Qua hardware valt de geplande smartphone op met schakelaar­s die bedoeld zijn om camera, microfoon, wi , bluetooth en de mobiele verbinding uit te schakelen. Verder staan bij de specs van Purism een 5"-scherm, i.MX6/i.MX8-cpu's, 3 GB RAM en een eMMC-kaart met 32 GB. Ook USB-C en een sd-kaartslot staan op de planning, maar verder is het technisch ontwerp van het apparaat nog in de maak.

Het is de bedoeling om een voor smartphone­s aangepaste versie van de Debian-gebaseerde Linux-distributi­e PureOS als besturings­systeem in te zetten. Maar ook andere Linux-distributi­es moeten erop kunnen draaien. In de eerste versie zullen alleen de basisfunct­ies voor een smartphone beschikbaa­r zijn: bellen, chatten, camera, e-mail en browser. Ook moeten HTML5-applicatie­s erop werken. Andere functies volgen dan in de loop der tijd. Ook belooft Purism de mogelijkhe­id om het apparaat aan te sluiten op een monitor en andere randappara­tuur en zo als desktop-pc te gebruiken. De community's achter KDE en Gnome hebben beide ondersteun­ing voor het project toegezegd. (hhe)

 ?? 17 ??
17
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands