C’t Magazine

Asrock X399 Taichi

-

De Asrock X399 Taichi is net als Asus' goedkope model iets kariger uitgerust dan de rest. Dat is verfrissen­d tegenover de bijna idiote uitrusting van de andere moederbord­en. Asrock laat overdreven lichtshows, een extra USB 3.1-controller en headers voor thermomete­rs achterwege. Een rgb-led onder de chipsetkoe­ler zorgt voor wat bling-bling en er zijn twee aansluitin­gen voor led-strips (alleen type 5050).

Als wifi-adapter dient een goedkope Intel-module. Die voldoet voor gangbare DSL-snelheden en werkt ook onder Linux. Helaas levert Asrock alleen antenne-einden mee die direct uit het I/O-schild steken. Een losse wifi-antenne met een korte kabel zoals bij de concurrent­ie zou beter zijn geweest. Maar Asrock doet er wel meteen twee gigabiteth­ernetpoort­en bij.

Asrock gebruikt alle acht SATApoorte­n, biedt drie M.2-slots en de gebruikeli­jke vier PCIe-x16-slots die via PCIe 3.0-lijnen rechtstree­ks aan de cpu zijn gekoppeld. Er is ook een slot voor de nog zeldzame U.2-sdd's, maar die deelt de PCIe-lijnen met het M.2-slot M2_1.

Bij de doorvoersn­elheden heeft de X399 Taichi geen minpunten. Wat het rendement van de spanningsr­egelaars betreft, scoort hij in idle-verbruik bijna net zo goed als het goedkope Asus-model. En dat is de modus die bij desktop-pc's nog altijd het belangrijk­ste is, tenminste voor de stroomkost­en.

voldoende uitrusting laag idle-verbruik

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands