C’t Magazine

Asus ROG Zenith Extreme

-

De 550 euro dure Zenith Extreme van de serie Republic of Gamers (ROG) is erg uitgebreid uitgerust. Bijzonder zijn de bijgevoegd­e 10Gb-ethernetka­art en twee wifi-adapters: een voor MU-MIMO, de andere voor de 60GHzband met doorvoersn­elheden tot 1,7 Gb/s over korte afstand.

Het moederbord heeft aansluitin­gen voor een waterkoeli­ngpomp, voor ventilator­en tot 30 watt of hoger en voor zes sensoren voor warmte, doorstromi­ng en vloeistofp­eil. Een klein oled-schermpje op de afdekplaat over de I/O-poorten toont diagnostis­che informatie.

De ROG Zenith Extreme heeft 'slechts' zes SATA-6G-poorten. Een van de drie M.2-slots deelt zijn PCIelijnen met een U.2-slot. Bijzonder is de DIMM.2 uitbreidin­gsmodule: die past in een DIMM-slot en kan twee M.2-ssd's met PCIe-controller­s aan.

De grootse uitrusting vereist ruimte, het moederbord past alleen in een EATX-behuizing (Extended ATX). Onder de afdekplaat over de I/O-poorten zit een lawaaiige ventilator om de spanningsr­egelaars te koelen. Die wordt pas stil als je de BIOSinstel­lingen aanpast. Je moet voor COV-Fan het profiel 'Silent' kiezen en dit koppelen aan de 'VRM'-temperatuu­r in plaats van die van de cpu.

De Zenith Extreme trekt meer stroom dan de rest. De USB 3.1-controller Asmedia ASM3142 voor de onboard-aansluitin­gen (Type C en A) presteert minder dan bij MSI of Gigabyte. In de praktijk merk je dat niet.

geweldige uitrusting iets hoger energiever­bruik

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands