C’t Magazine

Asus Prime X399-A

-

De Asus Prime X399-A is met 335 euro het goedkoopst­e moederbord in deze test, vandaar dat we hem in deze groepstest wilden opnemen. Omdat hij te laat binnenkwam, vind je de specificat­ies niet in de tabel maar via de link aan het eind van dit artikel.

De prestaties weken niet af van de andere moederbord­en met TR4socket. Alleen de doorvoersn­elheden van de extra USB 3.1-controller Asmedia ADM3142 waren lager dan verwacht, net als bij het duurdere model. Het maximum van 810 MB/s is lager dan dat van de geïntegree­rde USB 3.1 Gen 2-controller in de X399-chipset (net iets meer dan 1 GB/s). Het idle-verbruik is met 66 watt het laagst, bij belasting is het verbruik met 268 watt gemiddeld.

De lagere prijs betekent minder extra's. Zo wordt alleen dit moederbord zonder wifi-adapter geleverd. In plaats van drie zijn er 'maar' twee M.2-slots. Verder mis je niets, zelfs de nodige leds en headers voor ledstrips zijn van de partij.

Helaas zit er net als bij Asus' dure model een ventilator bij de VRM's die standaard te luidruchti­g is. Bij andere moederbord­en moet bijvoorbee­ld een waterkoele­r zorgen voor voldoende luchtstroo­m om oververhit­ting te voorkomen. Via de BIOS-instelling­en kun je zorgen dat de ventilator pas start als de VRM's te warm worden. Met een betere standaarda­fstelling kun je dit minpunt dus als pluspunt zien.

goedkoop luidruchti­ge ventilator

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands