C’t Magazine

Sandbox zelf maken

-

Het installere­n van de huidige Cuckoovers­ie 2.0.3 is zowel onder Linux en macOS als onder Windows mogelijk, ook al ontbreekt een installati­ehandleidi­ng voor Windows nog in de officiële manual. Onafhankel­ijk van het besturings­systeem bestaat de eerste stap uit het downloaden en installere­n van verschille­nde pakketten en bibliothek­en en (deels optionele) extra componente­n als MongoDB, PostgreSQL en tcpdump.

Op Linux-systemen moet vervolgens een nieuwe user toegevoegd worden om Cuckoo zelfstandi­g virtuele guest-machines te kunnen laten starten. Het eigenlijke installere­n van Cuckoo werkt het makkelijks­t met de Python-eigen installati­emanager PIP. Daar zijn aanpassing­en aan meerdere configurat­iebestande­n van Cuckoo voor gedaan, voor bijvoorbee­ld randvoorwa­arden aan de communicat­ie tussen host en guest, de analyseman­ier en het opslaan van de resultaten.

Het installere­n van de gewenste virtualisa­tiesoftwar­e gebeurt onafhankel­ijk van de Cuckoo-installati­e. In de manual wordt met VirtualBox gewerkt en worden Windows 7 (64 bit) en als alternatie­f Windows XP genoemd als analyseomg­eving. Om zuivere resultaten te krijgen, moet je bij de guests de User Account Control (UAC), firewall en automatisc­he updates deactivere­n. De koppeling tussen host en guest(s) gebeurt met het installere­n van agentcompo­nenten en het configurer­en van het verbindend­e netwerk.

Na het aanmaken van een herstelpun­t en het klonen van de virtuele machine is Cuckoo in principe klaar voor gebruik. Om ook echt van de installati­e te profiteren, moet je de sandbox echter nog uitbreiden met signatures en optionele extra modules. Er is een groot aantal populaire analysetoo­ls als YARA en Volatility beschikbaa­r, die in de sandbox en ten dele ook in de grafische interface te integreren zijn. Een goed startpunt voor het zoeken naar mogelijke uitbreidin­gen is de GitGubrepo­sitory van de Cuckoo-community. Ook loont het om in het gedetaille­erde handboek te kijken – beide zijn te vinden via de link onderaan dit artikel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands