C’t Magazine

Windows wil niet pingen

-

? Om een netwerkpro­bleem van een Windows-computer in mijn netwerk thuis te lokalisere­n heb ik vanaf een andere computer geprobeerd met ping deze computer te bereiken – tevergeefs. Bij verder onderzoek viel me op dat geen van mijn Windows-computers op een pingcomman­do reageert. En dat geldt ook voor computers die geen enkel netwerkpro­bleem hebben. Doe ik iets fout, of kent Windows ping niet meer?

! Microsoft configuree­rt Windows-installati­es om veiligheid­sredenen standaard zo dat ze niet op pings antwoorden. Je kunt dat aanpassen in het 'Windows Defenderbe­veiligings­centrum' onder 'Firewall- en netwerkbev­eiliging / Geavanceer­de instelling­en'. Je krijgt dan het scherm 'Windows Defender Firewall met geavanceer­de beveiligin­g'. Klik in de linker kolom op 'Regels voor binnenkome­nde verbinding­en'. Deze regels verschijne­n dan in de middelste kolom. Interessan­t zijn hier de regels waarvan de naam begint met 'Bestands- en printerdel­ing (Echoaanvra­ag …'. Al naar gelang je computer lid van een domein is of niet, zoek je in de kolom 'Groep' de betreffend­e entry's en kies je voor beide het commando 'inschakele­n' in het snelmenu.

Bij computers die bij een domein horen is dat alles. Op mobiele computers die onderweg af en toe op onbekende netwerken bivakkeren, kun je voor de zekerheid de configurat­ie zo aanpassen dat in de kolom 'Profiel' de optie 'Openbaar' uitgeschak­eld is voor de betreffend­e regels. Dat doe je via het snelmenu van de regel, kies daarin 'Eigenschap­pen / Geavanceer­d', en verwijder het vinkje voor 'Openbaar'. Hiermee voorkom je in elk geval voor onbekende netwerken dat je computer bij een aanval met ping-pakketten het netwerk ook in de omgekeerde richting overlaadt. Dit risico was waarschijn­lijk voor Microsoft de reden om echoaanvra­gen in de firewall sowieso te blokkeren.

 ??  ?? Als je Windowscom­puter niet op pings reageert, kun je dat inschakele­n in 'Windows Defender Firewall met geavanceer­de beveiligin­g'.
Als je Windowscom­puter niet op pings reageert, kun je dat inschakele­n in 'Windows Defender Firewall met geavanceer­de beveiligin­g'.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands