C’t Magazine

Pi in een ommezien op wifi

-

? Ik installeer regelmatig een Raspberry Pi en wil deze apparaatje­s ook altijd aan het netwerk hangen. Tot nu toe voerde ik het wachtwoord altijd via de grafische interface in, maar soms gebruik ik voor het configurer­en ook de shell. Kan dit op de een of andere manier niet makkelijke­r?

! Sinds Raspbian Jessie kun je op de bootpartit­ie van de sd-kaart een configurat­iebestand aanmaken. Daarin zet je de naam (SSID) en het wachtwoord van je wifinetwer­k. Dat bespaart je bij de eerste keer configurer­en veel tijd, aangezien de Pi meteen na de eerste keer opstarten via wifi te benaderen is. Deze truc werkt zowel bij de modellen die een wifimodule aan boord hebben (Pi3 en Pi Zero W) als bij alle Raspberry's waar een compatibel­e usb-wifistick op aangeslote­n is.

Nadat je de Raspbian-image met een tool als Etcher (Linux, macOS en Windows) of Win32 Disk Imager op het sd-kaartje gezet hebt, verwijder je het kaartje uit de reader en steek je het er meteen weer in. Het besturings­systeem zal dan de FAT32parti­tie 'boot' mounten. Hierop zet je een bestand met de naam wpa_supplicant. conf en met de volgende inhoud (dubbele aanhalings­tekens moeten erbij):

ctrl_interface=DIR=/var/run/—

wpa_supplicant GROUP=netdev update_config=1 network={ ssid="WIFI-NAAM" psk="WIFI-WACHTWOORD"

}

Vervolgens zet je op dezelfde plaats nog een leeg bestand met als naam ssh en zonder extensie. Dit bestand zorgt ervoor dat Raspbian voortaan bij het booten de ssh-server start. Schuif het kaartje nu in de Pi en start die op. Het besturings­systeem controleer­t bij het opstarten of het bestand wpa_supplicant.conf bestaat. Zo ja, dan kopieert het dit bestand automatisc­h naar de directory /etc/wpa_supplicant/. Hierdoor wordt een eventueel al aanwezig wificonfig­uratiebest­and overschrev­en. Vervolgens bouwt de betreffend­e tool wpa_supplicant automatisc­h een verbinding op met het netwerk en kun je via ssh verbinding met de Pi maken, tenminste als je het ipadres weet. Dat kun je achterhale­n via een netwerksca­nner op een andere computer in hetzelfde netwerk zoals de gratis tool fing (Windows, Linux, macOS, Android, iOS). Of je kunt zorgen dat de Pi bij het opstarten aan een monitor hangt, want het systeem laat het ip-adres tijdens het booten zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands