C’t Magazine

Processors

Eerlijk gaat het traagst Over ARM64, RISC-V en Microsofts toekomstpl­annen. En hoe niet gedocument­eerde aanpassing­en eerlijke vergelijki­ngen tussen processors verhindere­n.

- Andreas Stiller

Processors met x86-architectu­ur (al dan niet gefabricee­rd door Intel) zijn zeker niet het enige platform voor Windows. Afgelopen jaar doken berichten op over een x86-emulator voor het geplande Windows 10 voor ARM64 met de naam CHPE. Dat werd gezien als codenaam voor Cobalt-HP-Emulation maar bleek te staat voor Compiled Hybrid Portable Executable. Volgens de toelichtin­g van Microsoft op Build 2017 zijn dit hybride 32-bit DLL's met compatibel­e interface, maar native ARM64-code. Het PE-bestandsfo­rmaat heeft ook al langere tijd een entry voor ARM64, passend genoeg als 0xaa64.

Maar behalve CHPE omvat het concept van Microsoft ook een (32-bit) x86to-ARM-CPU-emulator. Daarbij zou HP mogelijk wel een rol spelen. Want als dit concept al haalbaar is, kan het nog op legale problemen stuiten. Intel heeft afgelopen zomer maar al te duidelijk aan Microsoft en Qualcomm laten weten dat ook x86-emulatie beschermd is en dat het bedrijf nauwletten­d in de gaten zal houden of patentrech­ten niet geschonden worden. Behalve natuurlijk als de aloude (Itanium-)partner HP er op de een of andere manier bij betrokken is met oude emulatiere­chten.

Andromeda, Aruba, Oasis, Polaris: Microsoft houdt zich flink bezig met allerlei modulaire besturings­systemen voor verschille­nde hardwarepl­atformen. Net als ooit bij Itanium, moeten ze met een Hardware Abstractio­n Layer worden vertaald voor de onderligge­nde processors. Dat kan nog spannend worden.

Risc V en AMD

Ondertusse­n staat ook RISC-V te wachten achter de coulissen. Voor deze open processora­rchitectuu­r van de universite­it van Berkely bestaan ook PE-entry's voor 32-, 64- en zelfs 128-bit, evenals verschille­nde emulators. SiFive heeft al de eerste 64-bit quadcore-SoC U54 MC Coreplex uitgebrach­t, in ieder geval als Verilog-code. Het begint langzamerh­and serieus te worden, volgend jaar valt de eerste hardware te verwachten. Daarna kan ook RISC-V interessan­t worden voor Microsoft. Microsoft maakt overigens net als HPE, Qualcomm en AMD deel uit van de RISC-V-Foundation. Alleen Intel zit daar niet in.

De concurrent­ie op de markt voor legale x86-hardware wordt dus groter. Zo zijn ondertusse­n de eerste systemen op basis van AMD's Epyc op de markt. Her en der worden problemen gemeld met Ryzen en Linux, maar bij ons draaien twee Epyc-7601-processors al geruime tijd probleemlo­os onder Ubuntu 16.04. Die slaan een goed figuur tegenover Intels Scalable Xeon-processors, zelfs met AVX512.

Oneigenlij­ke resultaten

Eerlijk benchmarke­n wordt tegenwoord­ig wel steeds lastiger. In het grijze gebied tussen processor, moederbord en BIOS wordt flink gerommeld met klokfreque­nties, spanningen, turbo enzovoort, nog los van omstandigh­eden als koeling, stroomvoor­ziening en de aardstrale­n ter plekke. Dit komt duidelijk naar voren bij Intels mobiele Y-processors zonder cpu-fan. Bezuinigt een fabrikant op de koeling, dan werkt een dure Core-i7Y trager dan een veel goedkopere Core-i3Y. Het is sowieso de vraag of een processor volgens de specificat­ies draait. Het BIOS past soms instelling­en toe die eigenlijk bij 'overklokke­n' thuishoren. Misschien draait het wel stabiel, maar het verbruikt duidelijk meer energie. En hoe zit het dan met de garantie?

Moederbord­fabrikante­n voeren op die manier hun producten op. Zo ontdekten we bij een test van Intels Core i9-7980X dat het Asus-moederbord de turbo van de cpu opvoerde bij automatisc­h laden van XMP-profielen voor het RAM. Bij handmatig instellen van dezelfde timings was de cpu 5 procent trager, maar verbruikte hij bij maximale belasting 30 watt minder.

Dat komt cpu-fabrikante­n waarschijn­lijk ook niet slecht uit, omdat ze zo met hogere benchmarks kunnen pronken. Er zijn meer van dit soort praktijken, zoals het verhogen van de frequentie van het subsysteem voor de cpu-cache. Eerlijk duurt in dit geval echt het langst. (mdt)

 ??  ?? SiFive heeft de RISC-V-quadcore U54-MC Coreplex al klaar – als Verilog-code.
SiFive heeft de RISC-V-quadcore U54-MC Coreplex al klaar – als Verilog-code.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands