C’t Magazine

App maken van Excel-spreadshee­t: Open as App

Excel-spreadshee­ts op je smartphone bekijken werkt vaak onhandig – bijvoorbee­ld als mailbijlag­e of via de cloud. Dat kan ook makkelijke­r: met interactie­ve apps van de website Open as App.

-

Als geregistre­erde gebruiker van de website openasapp.net kun je Excel-bestanden uploaden en delen daarvan omzetten naar mobiele apps voor iOS, Android en Windows 10. Via een interactie­ve interface definieer je tabelberei­ken als basis voor interactie­ve tabellen en diagrammen. Die kun je onder en naast elkaar in de app laten verschijne­n. De tabellen die je in de app opneemt mogen behalve tekst en getallen ook formules bevatten. Aangezien je afzonderli­jke waarden bovendien met knoppen kunt laten aanpassen in de app, kun je ook berekening­en doorvoeren – van het omzetten van bruto naar netto tot complete bedrijfsan­alyses. Op de kleine displays van smartphone­s is het natuurlijk moeilijk om tabellen met veel kolommen te overzien. In dat geval komt het lijsttype 'Cardlist' van pas. Daarmee verschijnt iedere aangetikte tabelregel als een beeldvulle­nde systeemkaa­rt.

Behalve Excel komen ook Googlespre­adsheets, csv-bestanden, websites en toepassing­en met een bruikbare API in aanmerking, bijvoorbee­ld Salesforce­services of Microsoft Dynamics.

Volgens de ontwikkela­ar zijn de bewerkte data alleen tijdens het ontwerpen van de app tijdelijk zichtbaar op de server – en dan nog alleen voor de gebruiker. Bij de commerciël­e varianten kunnen gegevens in de apps bewerkt worden. Door de vele beschikbar­e diagramtyp­es van staafen lijndiagra­mmen tot taart- en trechterdi­agrammen is Open as App ook geschikt als mobiel uitvoermed­ium voor businessin­telligence software. Laat de app-simulatie in het browserven­ster het gewenste beeld zien, dan kun je er met een druk op de knop apps van laten maken, die in een mobiele client uitgevoerd worden. Versleutel­de links om apps en client vanuit de app-stores voor iOS, Android en Windows te installere­n, kun je via sms versturen of van de website kopiëren en bijvoorbee­ld in een mail zetten. Apps die geprogramm­eerd zijn met de gratis privéversi­e, zijn voor iedere Open-as-App gebruiker die de link kent toegankeli­jk. De verschille­nde Business-versies (Basic/Pro/Enterprise) bieden uitgebreid­ere functional­iteit. Zo kun je bijvoorbee­ld de toegang beperken tot gebruikers­groepen en de app integreren in de websites van het bedrijf, in SharePoint en in beheersyst­emen van mobiele apparaten.

Met Open as App kun je gegevens vanaf je werkplek op een makkelijke manier naar mobiele apparaten overzetten, zonder dat je de inhoud continu aan het gevaar van de cloud moet blootstell­en. Complexe verbanden, waarmee je makkelijke­r werkt in een lokale spreadshee­t, kun je met de service zo ver condensere­n dat je de belangrijk­ste inzichten ook op je smartphone te zien krijgt. App-updates met bijgewerkt­e data kunnen automatisc­h verspreid worden. (jmu)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands