C’t Magazine

Observer

-

Besmetteli­jke ziektes, oorlogstra­uma's, armoede, drugs, geweld en wanhoop, dat zijn de ingrediënt­en van de sciencefic­tion wereld in de horror-adventure Observer.

Het verhaal speelt zich af in de Poolse stad Krakau in het jaar 2084. Daniel Lazarski is een zogenaamde observer, een detective die in mysterieuz­e moordzaken te hulp geroepen wordt. Hij is gemodellee­rd naar en wordt gesproken door Rutger Hauer.

Lazarski heeft twee implantate­n die hem bovenmense­lijke eigenschap­pen geven. Met zijn bio-vision kan hij menselijk weefsel analyseren en de herinnerin­gen van slachtoffe­rs en getuigen doorzoeken. Met zijn elektromag­netische scanner kan hij stroomleid­ingen en gadgets opsporen en computers en kluizen hacken. De scanner vult het beeld met een schelwit en verblinden­d licht. Van objecten kun je dan alleen nog de grove contouren herkennen zodat je snel weer terug wilt naar het normale beeld.

De observer voert zijn onderzoek uit vanuit een vervallen gebouwenco­mplex in de krottenwij­ken van Krakau. Vergeleken met de weerzinwek­kende en vervuilde appartemen­ten, is het landhuis in 'Resident Evil 7' nog gezellig. Je moet bewoners ondervrage­n en plaatsen delict inspectere­n. De dialogen zijn al snel niet zo opwindend meer omdat ze alleen via de intercom bij de voordeur gevoerd worden. Dit ouderwetse recherchew­erk neemt circa een derde van het negen uur durende avontuur in beslag.

Lazarski's uitstapjes in de herinnerin­gen van de levenden en de doden werken hierbij soms verwarrend. Andere mentale wandelinge­n verrassen met drastische scènewisse­lingen, curieuze combinatie­raadsels en de nodige schrikmome­nten.

Zoals in elke goede psycho horrorgame raakt Lazarski steeds dieper in de vreselijke nachtmerri­e verstrikt. Hij wordt geplaagd door aanvallen van schizofren­ie. Ook zijn tabletten kunnen op den duur niet verhindere­n dat de grens tussen waan en werkelijkh­eid vervaagt.

Het Poolse Bloober Team heeft zijn cyber horror-thriller van een bijpassend­e soundtrack voorzien.

Ondanks de routineges­prekken en het verblinden­de scanner-beeld is Observer een van de tot nu toe pakkendste horroradve­ntures van het jaar. Het laat goedkope effecten achterwege en blinkt uit door een gigantisch beklemmend­e atmosfeer. (jmu)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands